Egy vályogból épült ház felújítása, a falak újravakolása, szigetelése előtt érdemes alaposan tájékozódni. Jó hír, hogy már léteznek vályogházak esetében is biztonságosan használható termékek.

A környezettudatosság az építészetben egyre fontosabb szem­ponttá válik, így előtérbe kerülnek a régi idők megoldásai, például a vályog, mint építőanyag. Ma már nem része a mindennapi tudá­sunknak, hogyan kell bánni egy vályogból épült házzal. A Baumit szakembereitől is kérhetünk segítséget, hogy biztosan a megfelelő anyagokat használjuk a munkálatokhoz.

Magyarországon a vályog hosszú évszázadokon át az egyszerű lakóépületek gyorsan és olcsón előállítható alapanyaga volt: agya­gos föld, homok vagy apró kavics, szalma szinte mindenhol meg­található volt. A 2022-es népszámlálás adatai szerint hazánkban még mindig 600 ezer vályogból épült otthon található, ez a lakás­állomány 13 százaléka.

A vályog számos kedvező tulajdonsággal rendelkezik, például nem éghető, remek hangszigetelő és télen-nyáron kellemes hőmér­sékletet biztosít, jó páraáteresztő, környezetbarát, ráadásul, ahogy a fenti számok is bizonyítják, időtálló is lehet.

Mire figyeljünk felújításkor?

A vályog egyik legelőnyösebb tulajdonsága a jó páraáteresztés. A vályogfalakon használt agyagvakolattal és mészfestéssel együtt olyan rendszert alkot, amelyen keresztül a pára a lecsapódás vagy a feldúsulás veszélye nélkül, akadálytalanul tud távozni. Ezért kerülni kell a mű- vagy akrilgyantás, diszperziós anyagok hasz­nálatát, helyettük meszes, mész-cement, szilikát kötőanyagú ter­mékeket (Baumit SilikatTop) kell használni.

Az, hogy milyen termék lesz a legoptimálisabb, függ az adott fal nedvességtartalmától, ezért mielőtt nekilátnánk a munkának, érdemes szakember segítségét kérni, aki megméri azt. A Baumit területi képviselői kérésre díjmentes szolgáltatás keretében, hely­színi mintavétel után javaslatot tesznek az optimális anyagokra, a kivitelezés mikéntjére. Ha a vályogfalunk száraz, akkor a vakolás történhet a hagyományos mész-cement vakolatokkal. Arra érde­mes odafigyelni, hogy mivel a vályogtéglákra nem vonatkoztak előírások, így nincsenek egységes paramétereik sem, ezért előfor­dulhat, hogy a gúzolás, előfröcskölés (Baumit SanovaVorspritzer) nem elegendő a vakolat megfelelő tapadásához, ahhoz rabicháló felhelyezésére is szükség lehet.

Amennyiben a falak nedvességtartalma 5 tömegszázalék alatt van, a mész-cement vakolatok helyett dolgozhatunk természe­tes hidraulikus mész kötőanyagú vakolatrendszerrel (Baumit műemléki NHL termékek) is, amely cement nélkül is szilárd, jól tapadó felületet képez, így műemléképületek autentikus felújítását is lehetővé teszi.

A Baumitnál arra az esetre is létezik megoldás (Sanova vakolatok), ha a falak enyhén nedvesek (max. 10 tömeg­százalékig): ilyenkor a felújító vakolatok alkalmazása a megfelelő. Ezek a nedvességet elpárologtatják, de a fennmaradó sókat, ame­lyek egy hagyományos vakolat esetén „salétromosodást” okoz­nak, a vakolat pici légbuborékaiban megkötik, ezzel hosszú időre, akár 30–40 évre megoldva a problémát.

Mikor kell hőszigetelni?

Ha a falak nedvességtartalma tartósan meghaladja a 10 tömegszá­zalékot, akkor a fal vakolása vagy hőszigetelése előtt mindenkép­pen szükséges az utólagos nedvesség elleni szigetelés elkészítése. A hőszigeteléshez érdemes a perforált polisztirol vagy a kőzetgya­pot termékek között keresgélni, mert a rosszul megválasztott vagy indokolatlanul alkalmazott hőszigetelő rendszer az enyhén nedves (önmagában problémamentes) falak természetes száradását aka­dályozhatja, sőt gátolhatja is.

További információ a Baumit weboldalán érhető el: https://baumit.hu/termekek/felujito-vakolatrendszerek/sanova-vakolatok