Újra a korábbi szinten a Mapei exportja

1282

Megugrott a Mapei Kft. exportbevétele a harmadik negyedévben, ezzel a korábbi szintre került. A belföldi forgalom 20 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest.

A vállalat belföldi árbevétele 14,6 milliárd forint volt az év első kilenc hónapjában, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Minden termékvonal egyenletesen jó teljesítményt mutatott, kiemelkedő növekedés a betonadalékszer és ipari padló vonalakon volt.

Jelentősen nőtt az export. Szeptember végén meghaladta a 200 millió forintot, ami a tavalyi gyártási kapacitáshiány miatti alacsony bázis közel nyolcszorosa. 2017-ben a vállalat befagyasztotta az exportját a megnövekedett hazai igények zavartalan kielégítése érdekében. A Mapei Kft. szerb, román, szlovén és horvát piacokra szállítja termékeit.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

Sikerült eredményesen kiaknáznunk a gazdaság lendületét. Az ágazat teljesítménye tovább növekszik, jóval a tavalyi év szintje fölött van. Az iparágat az út- és vasútépítés, az állami magasépítési beruházások, valamint a cégek beruházásai húzzák. A szerkezeti építőanyagok szempontjából nagyon jelentős a hatása a lakásépítések felfutásának. Ugyan jelentkeznek lassulásra utaló jelek, de ezek még gyengék” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Beletörődés a szakemberhiányba

Markovich Béla szerint az építőipar aktuális problémája a munkaerőhiányból fakadó kapacitáshiány. A munkaerőhiány miatt a szakemberekre nagyobb teher hárul, már sok helyen mutatkoznak a túlterheltség jelei is. További problémákat okoz, hogy a vállalkozók egy része nem tud a munkákra nemet mondani. Túlvállalják magukat, csúsznak a határidővel, és a munkák egymásra torlódnak.

A társadalom lassan beletörődik, hogy ennyi szakemberünk van. Hozzászokunk ahhoz, hogy ma már nem lehet leakasztani a szakembereket a szögről. Az építkezők egy kicsit jobban előkészítik az építkezést, jóval előbbre terveznek és kevésbé árérzékenyek – véli a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint az euró magas árfolyama miatt az év végéig újabb áremelések várhatók, ugyanis sok hazai gyártású termék nyersanyaga származik külföldről. Ennek ellenére a cég várakozásai szerint az építőipar növekedési üteme, ha lassuló ütemben is, de biztosan kitart az év végéig.