Falszárító vakolatok – jellemző hibák a felújítások során

4501

A modern építési piacon egyre nagyobb termékkínálat található kifejezetten régi, nedvesedő épületek felújításához. A Mapei termékkínálat is számos speciális összetételű és célú terméket tartalmaz, legyen szó utólagos vízszigetelésről vagy szerkezetmegerősítésről, és természetesen meg kell említeni a talán legáltalánosabban ismert és használt termékkategóriát, a felújító falszárító vakolatok népes családját is.

Ezek azok a termékek, amelyek alkalmazása a legkevesebb veszélyt rejt, amely szinte az összes régi, nem megfelelő vízszigetelésű épület felújításakor része a felújítási koncepciónak, mégis van számos jellemző hiba, amivel találkozunk a munkánk során. Lássuk, melyek a leggyakoribb hibák ezen termékek alkalmazásakor.

Villanyszerelési szerelvények rögzítése

Nedvesedő falazatok felújítása esetén – még akkor is, ha készült utólagos vízszigetelés – kerülni kell a gipszes anyagok használatát. Ez különösen igaz a villanyszereléshez használt rögzítőgipszekre. A gipsz egyrészt nedvesség hatására visszalágyulhat, de ez lenne a kisebb gond, a nagyobb az, hogy a gipsz felveszi a környezetéből a nedvességet, vizet. Ezen jó tulajdonságát új építéseknél gyakran kihasználják, hangsúlyozva, hogy a gipszes vakolat a levegő páratartalmából sokat fel tud venni, majd leadni, így segít a helyiség páratartalmát kiegyenlíteni. Viszont egy tartósan nedves fal egyrészt elveszítheti rögzítőképességét, másrészt sajnos találkoztunk már olyannal, hogy csorgott a víz a konnektorból a fent leírt jelenség miatt. Különösen nagy nedvességterhelésű falakban, például pincékben ez akár életveszélyes is lehet.

Felújító vakolatok alatt tehát mindenféleképpen cementes vagy meszes habarcsot használjunk a villanyszerelési szerelvények rögzítésére, például a LAMPOCEM gyorskötő cementes rögzítőhabarcsot.

Vakolatélvédők

Azok a cégek, amelyek nem kifejezetten specializálódtak felújító falszárító vakolatok kivitelezésére, könnyen esnek abba a hibába, hogy a vakolatok felvitele előtt az új építéseknél is megszokott módon helyeznek fel vakolatélvédőket, esetleg vezetősíneket. Ritkábban, de itt is találkozhatunk azzal a hibával, hogy gipszes anyagot használnak az élvédők rögzítéséhez. Mivel ez a megoldás új építés esetén sem kültérben, sem cementtartalmú vakolatok esetében nem a legjobb megoldás, így szerencsére nem gyakori. Gyakoribb, hogy horganyzott élvédőket vakolósíneket használnak. Sajnos ezeket a talajvízben lévő oldott sók megmarhatják, tönkretehetik.

Ha mindenféleképpen ragaszkodunk a vakolóprofilok használatához, akkor válasszunk rozsdamentes acélból készült termékeket, de a legjobb, ha hagyományos módon elhagyjuk ezek használatát, és fal­hoz rögzített, beállított deszkák, lécek segítik a munkánkat, amiket természetesen el is távolítunk a vakolat meghúzása után. Természetesen a fent leírt jelenség a vakolaterősítő, vakolattartó hálókra is igaz.

Amennyiben ragaszkodunk a fémháló használatához úgy válasszunk rozsdamentes acélból készült terméket, de még jobb, ha az adott vakolatrendszerben használható bevizsgált terméket használunk, mint például kínálatunkban a lúgálló üveg alapanyagból készülő MAPEGRID G220 háló.

Alapvakolat vastagság

MAPE-ANTIQUE CC makropórusos, sóálló szárító vakolat

A felújító falszárító vakolatok működésének alapja, hogy nem vezeti ki a felületükre a nedvességet, tehát hidrofobizáltak, így a talajnedvességből kiváló sók a vakolat belső rétegeiben kezdenek kirakódni kikristályosodni. Ahhoz, hogy ezt a funkciójukat el tudják látni úgy, hogy esztétikailag is kifogástalan felületet kapjunk, hogy ne jelenjenek meg a sókristályok apró fehér szöszök, sóvirágok formájában, a megadott minimális vastagságban fel kell vinni az alapvakolati réteget. Ez legalább 2 cm-es vastagságot jelent a következő termékcsaládok esetén: POROMAP, MAPE-ANTIQUE és MAPE-ANTIQUE ECO. Ettől legfeljebb olyan kivételes esetekben térhetünk el, amikor nem használjuk ki a termék sótároló képességét, például mikor belső oldali vízszigetelésre készül a vakolat.

Simítás, befejező réteg

A vakolás hagyományosan kőművesmunka, a glettelés viszont már a festő dolga, így ez a két munkafolyamat sajnos a felújítóvakolatok esetében is két külön vállalkozóra, szakiparra esik sokszor. Ha nincs hozzáértő, aki koordinálja a munkákat könnyen születik rossz megoldás a glettek, festékek kiválasztása során. Felújító vakolatokon csak és kizárólag jó páraáteresztő simítóréteget alkalmazhatunk, így mindenféleképpen kerülni kell a diszperziós glettek használatát.

Páraáteresztés szempontjából a gipszes anyagok ugyan megfelelőek lehetnének, de a villanyszerelésnél és élvédőzésnél leírt okok miatt nem alkalmas ezeken a helyeken. Kizárólag meszes glettek vagy mész és mész-cement bázisú simítóvakolatok jöhetnek szóba.

Legjobban akkor döntünk, ha a felhasznált vakolatrendszer saját simítóvakolatát használjuk. Egyrészt az összehangolt rendszer sokkal megbízhatóbban és nagy valószínűséggel jobban működik. Másrészt vakolatcsaládonként változó kínálatban, de simítóvakolataink elérhetők 0,1 mm-es, 0,4 mm-es és 0,7 mm-es maximális szemcsemérettel, így az egészen finom glettszerű megjelenéstől a besimított fino­mabb szemcsés alapvakolati megjelenésig minden megoldható termékeinkkel.

A vakolatra kerülő festék vagy nemesvakolat kiválasztásában ugyanúgy kerülnünk kell a diszperziós, latex vagy műgyantás termékek használatát, kizárólag jó páraáteresztő képességű szilikát vagy szilikon termékek vihetők fel felújító falszárító vakolatrendszerekre, mint cégünk kínálatában a SILEXCOLOR és SILANCOLOR termékcsalád tagjai. Beltérben kisebb esztétikai igény esetén, különösen, ha fehér színt tervezünk akár még a hagyományos meszelés is jó megoldás lehet. Mert ne feledjük, a jó eredményhez nemcsak jó anyag, jó munka, hanem jó részletmegoldások is kellenek!

 

Fábián Zoltán
okleveles építőmérnök

www.mapei.hu