avagy hogyan befolyásolja egészségünket és komfortérzetünket az épített környezetünk?

Nem mindegy, hogy miből építjük fel otthonunkat, milyen megoldásokat és anyagokat választunk. Kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk azért, hogy a lakótereinket határoló szerkezetek az egészséget, a természetes lakóklímát és így a komfortérzetünket biztosítsák.

Bioszappan, ökopark, bioételek és öko-ház… Az utóbbi években újabb és újabb fogalmakkal kell megbarátkoznunk, hiszen manapság az egyik legdivatosabb téma az egészség és a természetes anyagok újbóli felfedezése, illetve használata. De vajon hogyan hat a közérzetünkre, egészségünkre és a teljesítőképességünkre az az épített környezet, melyben életünk legnagyobb részét töltjük? Az előzőekben feltett kérdések már hosszú évek óta meghatározzák a Baumit termékfejlesztési koncepcióját, melynek középpontjában az a kérdés áll, hogy a különböző építőanyagok, illetve azok kombinációi hogyan viselkednek az egészségre gyakorolt hatásuk szempontjából.

Napjainkban egy ember naponta kb. 13,5 kg beltéri és 1,5 kg friss kültéri levegőt lélegez be (ez kb. 10 000 liter!), ezért könnyen belátható, hogy a belélegzett levegő minősége mennyire fontos. Egy átlagos, városi ember az élete 90 százalékát zárt térben tölti. Ezért különös figyelmet kell fordítani a falakra és a beltéri klímára. A korszerű nyílászárók és légtömör szerkezetek alkalmazása – elégtelen szellőztetéssel kombinálva – a kibocsátott kémiai és biológiai anyagok felhalmozódását eredményezheti a helyiségek levegőjében. Ennek elkerülése érdekében a fokozott szellőzte­tés mellett az alacsony kibocsátású építési termékek használata is egyre inkább előtérbe kerül.

Különösen fontos, hogy a lakóterek határoló szerkezeteihez olyan anyagokat válasszunk, amelyek mentesek az egész­ségre káros szennyezőanyagoktól, ásványi alapúak és jó páraáteresztők. A Baumit kutatásainak fókuszában hosszú évek óta az ilyen, az egészséges beltéri levegőt biztosító anyagok fejlesztése áll.

PÁRASZABÁLYOZÁS

A lakóklímát döntően befolyásoló ténye­zők közül az egyik legfontosabb a megfelelő páraszabályozás. A mész kötőanyagú vakolatok (Baumit Klíma termékcsalád) külső 1-2 cm-es mélységükben képesek arra, hogy a helyiségben időnként jelentkező többlet-páramennyiséget felvegyék és raktározzák, majd szárazabb összetételű levegő esetén az elraktározott páramennyiséget ismét leadják a belső tér felé.

EGYENLETES HŐMÉRSÉKLET

A jó közérzet másik titka az egyenletes hőmérséklet, a hőérzetet azonban jelentősen befolyásolják a felületi hőmérsék­letek. Amennyiben a felületi hőmérséklet és a léghőmérséklet közötti eltérés 3 °C-nál nagyobb, az minden esetben kel­lemetlen érzést vált ki a bent tartózkodókból. A hideg falakból áradó, húzó, hideg érzést a külső oldali hőszigetelés megszünteti, ezáltal teszi kellemesebbé és egészségesebbé a helyiséget. Ezek a problémák könnyen orvosolhatók az akár utólag is elhelyezhető homlokzati hőszigetelő rendszerek alkalmazásával.

BAUMIT IONIT RENDSZER

Az egészséges levegővel kapcsolatban csak az utóbbi években kezdtek a kutatók a levegőben található ionok egész­ségre és a közérzetre gyakorolt hatásáról beszélni. Pedig már régóta köztudott, hogy a pozitív töltésű ionok – amelyek a városi levegőben találhatók meg elsősorban – hosszú távon levertséget, fáradságot okoznak. A negatív töltésűek viszont – amelyek koncentrációja az erdőkben és a vízesések közelében igazán magas – megkötik a levegőben található port és a polleneket. A 2021-es év újdonsága a Baumit Ionit rendszer, mely két, páraszabályozó hatású glettből (IonitFinish és IonitFino) és egy beltéri festékből (IonitColor) áll, amely speciális összetételénél fogva tartósan képes növelni az egészségre jótékony hatású ionok számát a levegőben – ezáltal tartósan hozzájárul a jó közérzet biztosításához a belső terekben.

 

www.baumit.hu