A Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjainak tapasztalatai szerint megszaporodtak az olyan vállalkozások, melyek az építőipar erősödését kihasználva, megfelelő szakképzettség és tapasztalat nélkül vállalnak burkolási munkákat, a gyors nyereség reményében. A Mapei Kft. kétszáz szakembert kérdezett meg a témában.

Sajnos egyre többen vállalnak burkolást megfelelő feltételek nélkül, a szükséges képzettség, gyakorlat és szerszámok hiányában. Rendszerint a szakképzett szakembereknél alacsonyabb árat ígérnek, nem ritkán számla nélkül, feketén. Ám mindez végül sokba kerülhet a megrendelőnek.

A felmérés módszertana

A felmérés önkitöltős online kérdőívvel készült. Mintavétel: a felmérésben 200 fő burkoló szakember, a Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjai kerültek megkérdezésre. Az adatfelvétel ideje: 2020. augusztus. A felmérés nem reprezentatív.

A válaszadó szakemberek 44 százaléka szerint a megrendelők legfontosabb szempontja a szakember választáskor az ismerősök ajánlása. A második, 22 százalékuk szerint, hogy milyen gyorsan tudja elkezdeni a szakember a munkát. Az alacsonyabb ár csak a harmadik szempont a szakemberek 17 százaléka szerint.

A megkérdezett szakemberek tapasztalata szerint, a kontárok többnyire 20-30 százalékkal olcsóbb áron vállalják ugyanazt a munkát. Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője úgy véli, valószínűleg ez már akkora megtakarítással kecsegtet, ami vonzó, de még hihető a megrendelők számára.

Megy még a megrendelő a burkoló utcájába

A megkérdezett burkoló szakemberek 73 százaléka nyilatkozott úgy, hogy veszített már el megbízást azért, mert az olcsóbb szakembert választotta a megrendelő. Azonban ez az arány jóval nagyobb lehet, mert a szakemberek 48 százaléka szerint a megrendelők nem szívesen mondják el őszintén, hogy miért választanak mást: a legjellemzőbb, hogy a megrendelők vissza sem szólnak, de gyakran viszik el a „balhét” a nők, mert a megrendelők arra hivatkozva mondanak nemet, hogy a „nejem meggondolta magát”.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

Ugyanakkor a megkérdezett burkoló szakemberek 87 százalékát hívták már vissza kijavítani a kontármunkát ott, ahol eredetileg az olcsóbb szakembert választották!

A legnagyobb veszteség, ha vissza kell hívni egy szakembert kijavítani más hibáját. Csúszó határidők, egyre növekvő költségvetés, hibás kivitelezés, esztétikai és szerkezeti problémák, behajthatatlan garanciális javítások a viszonylagos olcsóság ára. Ezért a legjobb, ha minél előbb kiszúrjuk a hozzá nem értőket” – Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint.

 

Tanácsok a szakember választáshoz

A burkoló szakember kiválasztásakor kérjünk leinformálható referenciákat a szakembertől, valamint kérjünk részletes munkadíjra és anyagköltségre bontott árajánlatot. Amit csak lehet, fektessünk le írásban és kérjünk garanciát. Ha erre nem hajlandó a szakember, akkor legyünk óvatosak – tanácsolja Markovich Béla.

A válaszadó burkoló szakemberek szerint ez a kóklerekre utaló 10 intő jel. Ha ezeket veszi észre, legyen óvatos:

  1. Felmérés nélkül, azonnal mond árat a szakember.
  2. Feltűnően olcsó vállalási ár.
  3. Mindenhez ért, mindent el akar vállalni.
  4. Nem számlaképes.
  5. Szegényesen szerszámozott.
  6. Nem mutat be számlát a beszerzett anyagokról.
  7. Halogat.
  8. Folyamatosan pótmunkák, plusz kiadások merülnek fel.
  9. Másokat hibáztat.
  10. Tájékozatlan: ha valami szakmai dolgot kérdeznek tőle, következetlenül válaszol.

 

További információ: www.mapei.hu

 

 

Forrás: Hírnévügynökség