Fontos fókuszpont volt a három házból álló, bécsi lakótömb felújításánál, hogy olyan tetőmegoldást találjanak, amely egyszerre elegáns és egyszerre illik a környezetéhez. Az építészeti tervezésért felelős Stephan Ferenczy, a BEHF Architects építészetiroda alapítója a PREFA direkt erre az épületre gyártott anyagával megvalósított épületrészt az épület kulcselemeként említi. Letisztult, elegáns és nem utánoz semmit – vallja az elismert szakember.

A Bécs, Brandstätte 7–9. szám alatti épület az 1950-es években történt átépítése során nyerte el jellegzetes külsejét, egyébként még a századfordulón emelték. Az épületegyüttes a Szent Péter templom  és a Szent István-székesegyház között található. „Egy szűk utcácskában meglehetősen robusztus látványt nyújtó épület fekvése sem könnyítette meg azt a feladatot, hogy a szinte észrevehetetlen látványba egy tetőtérrel új életet leheljünk” – fogalmazott Stephan Ferenczy, a BEHF Architects építészeti iroda alapítója, aki a „Korb Etagen” megalkotásának felelőse. Az épület elnevezése a Brandstätte 9. szám alatt a több évtizede működő kávéháznak köszönhető, amely az átalakítás után is az épület része maradt.

Az egykor három tömbből álló ház teljes struktúráját újra kellett gondolni és átalakítani.” – számol be feladatáról az építész. Ferenczy szerint – aki a környéket is nagyra értékeli a szóban forgó épületen túl is – az ember egyszerre találja magát „az aranyásó és a hullagyalázó” szerepében, ha egy ilyen objektummal dolgozik. Az épülettel szemben helyezkedik el a Zacherl-ház, amelynek pompás, rézből készült teteje magasra teszi a lécet. „A célunk az volt, hogy egy ehhez illeszkedő, elegáns tetőt alkossunk.” – hangsúlyozza az építész. Az anyag kiválasztása a projekt fő pontjának is tekinthető: „A fazsindely nem lenne megfelelő, a réz pedig szintén nem volt opció. Egy fémtető viszont tökéletes megoldás! Egy csillogó fém tetőszerkezet, amely nem utánoz semmit. A részletek letisztultak, visszafogottak: egyenes vonalak, sima, egyszerű felületek.” – mondja Ferenczy.

Arany csillogás, amely nem utánoz semmit

Kicsit sem volt egyszerű feladat a sok elemből egyetlen tetőt, és nem egy több tetőből álló komplexumot létrehozni. Miért? A három ház különböző magasságú, így rengeteg illeszkedés és egyenetlenség is jellemzi. A leginkább odaillő, tökéletes anyagot gyorsan megtalálták: a PREFA speciálisan erre a célra készítette Ferenczy elképzelésének megfelelő, csillogó, aranyszínű árnyalatot. Az anyag formája, elemeinek mérete, emellett tulajdonságai is pontosan megfelelnek a célnak.

Minden, csak nem hétköznapi

A projekt kivitelezésével a nagy múltú Hans Drascher céget bízták meg. A 150 évvel ezelőtt alapított  bádogos vállalat létrejötte óta Drascher és csapata számtalan tetőt fedtek, építettek, vagy éppen hoztak rendbe Bécsben. Sosem egyszerű, ha valamit helyre kell állítani, állapítja meg a szakember. „Nagyon körültekintő munkára van szükség. Az építési fázis alatt meg kell akadályozni a víz bejutását.” – avat be Drascher a bonyolult feladat részleteibe. Egy ilyen típusú építési helyszín mindenekelőtt logisztikai kihívásokat jelent: „A hely adottsága, hogy rendkívül szűkös területen kellett mindent megoldani, az anyagoknak még azelőtt meg kell érkezniük, mielőtt a város felébred és a szokásos nyüzsgés elkezdődik.

Egy speciális projekthez „folyamatos improvizálásra” is szükség van, a mesterember hozzáértése és tehetsége pedig elengedhetetlen. „Az építészek által tervezett kompozícióra sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy unalmasan hétköznapi megoldás lenne.” – hangsúlyozza Drascher, akiről az a hír járja a szakmában, hogy mindig a legnagyobb odafigyeléssel végzi a rá bízott munkát.

A falburkolatok és aknák nagyon különlegesek, ezért fontos a finom és precíz kivitelezés, hiszen az ügyfél, illetve a megrendelő, a bérlők és az építész olyan tökéletes színvonalat várnak el, mintha iparilag gyártott áruról lenne szó.” A Brandstätte 7–9. alatti épülethez PREFA 29×29 rombuszokat használtak.

 

További információ: www.prefa.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.