Egyre több pozitív példát látni arra, hogy mennyire sikeresen ötvözhető az építészet esztétikára fókuszáló látásmódja az összetett mérnöki megoldásokkal és az energiahatékonysággal. Ezen szempontokat kombinálva született meg a Cube Berlin névre keresztelt, tizenegy emeletes, 19 000 m2-es irodakomplexum is, amely Berlin Europacity városnegyedében található. Ennél az egyedi épületnél elengedhetetlen volt az építészek és mérnökök maradéktalan együttműködése, így ötvözve az impozáns építészeti elképzeléseket,az „intelligens” kereskedelmi épületeknél elvárt szerkezeti és energiafelhasználási követelményekkel.

A koppenhágai 3XN építésziroda által tervezett Cube Berlin tükröződő üvegborításának köszönhetően beleolvad a környezetébe, de a homlokzaton kialakított geometriai elemek játéka miatt mégis kitűnik a tömegből. Ugyanis ezt a teljesen szabályos kocka alakú épületet különböző dőlésszögű háromszögekre osztott üveg borítja. Ezáltal a környező házak és terek minden oldalról kaleidoszkóp-szerűen tükröződnek vissza, a tükröződések pedig időjárástól, napszaktól és látószögtől függően dinamikusan változnak,ezzel állandóan változtatva az épület megjelenését is. Torben Østergaard, a projektvezető építésze és a 3XN tulajdonosa szerint az volt az elődleges szempont, hogy a térrel és a környező épületekkel összhangban legyen az irodaház. „Annak érdekében, hogy az épület egy látványosságként is funkcionáljon, olyan fényvisszaverő üveget kerestünk, amely kiemeli magát a létesítményt, ugyanakkor vizuálisan illeszkedik a környezetéhez is.

Forrás: Guardian/Adam Mørk

Energiatakarékosság és UV védelem kéthéjú homlokzattal

Az épületegyedi esztétikai megjelenése mellett ez a projekt abból a szempontból is különleges, hogy sok hétköznapi irodaépülettel ellentétben a Cube Berlin tervezői kiemelkedő figyelmet fordítottak az alacsony energiafelhasználásra és a fenntartható műszaki megoldások kialakítására. Ezen célok elérésében nagy szerepe volt az épületben használt kéthéjú üveghomlokzatnak, amely a levegő célzott áramlását teszi lehetővé.

Forrás: Guardian/Adam Mørk

Ez a körültekintően megalkotott üvegkombináció biztosítja a megfelelő mennyiségű természetes fény bejutását, miközben hatékony védelmet nyújt a (nap okozta) felmelegedés ellen is. Ugyanis a két réteg közti légrés túlhevülésének elkerülése érdekében napvédő bevonattal és PVB fóliával egészítették ki az irodaház külső borítását, így az ott tartózkodók számára a természetes, hűvös levegő folyamatosan biztosított. Matthias Schmidt, a fejlesztési vezetője is hangsúlyozta: „A beáramló hőenergia visszanyerésével rendkívül hatékony energetikai megoldást találtunk. Így ennek az okos megoldásnak köszönhetően teljes mértékben ellent tudunk mondai annak a meggyőződésnek, hogy az üvegépületek nagy energiafogyasztók.

Kintről zárt egység, bentről nyitott terek

A teljes 11 emeletes épületet borító üveghomlokzat miatt, távolról nézve úgy tűnhet, hogy az irodaház egy abszolút zárt egység, azonban a különböző dőlésszögű burkolati elemeknek köszönhetően az épület mind a négy oldalán és több szinten is rejtett teraszokat alakítottak ki.

A megoldáshoz használt kéthéjú, energiaáramlást segítő üveghomlokzat nemcsak esztétikai szempontból különleges látvány, de az energiafelhasználásra és szerkezeti tulajdonságokra vonatkozó követelményeknek is maradéktalanul megfelel. „Fontos tervezési elem volt, hogy a beszűrődő természetes fény mennyiségét maximálisra növeljük az épület belső tereiben. Ezért a meglehetősen mélyen elhelyezett padlólemezekbe egy teljesen üvegezett homlokzat kialakítását céloztuk meg, ahol nemcsak a lehető legjobb nappali fényviszonyok elérése, hanem – a padlótól a mennyezetig érő panorámás ablakszerkezet kialakítása volt a cél.” – tette hozzá az építész.

Közös fejlesztés, közös siker

Olivier Beier Costa, a projekten dolgozó Guardian Glass értékesítési menedzser szerint a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az építész elképzelését és esztétikai koncepcióját összeegyeztessék az épület műszaki követelményeivel. A szakember elmondása szerint a megfelelő üvegkombináció megtaláláshoz hosszú út vezetett, ahol különféle tesztek és számítások elvégzésével, illetve sok-sok mintadarab legyártásával jutottak el a tökéletes megoldáshoz.

Forrás: Guardian/Adam Mørk

Ebben a folyamatban az üveg szerkezeti felépítése is nagy kihívást jelentett, ugyanis egy újabb fóliaréteg hozzáadására volt szükség, amelynek a napenergia elnyelő PVB fóliával is kompatibilisnek kellett lennie. Az extra szerkezeti réteg hozzáadásával növekedett az élszilárdság, miközben csökkent a delaminálódás kockázata és a sárgasági index is. Ezt a technológiát valóban az alapoktól fejlesztették ki, emiatt a tervezés-kivitelezés fázisában az országos engedélyeket is meg kellett szerezni. Így elmondható, hogy ezen összetett épület megalkotásához valódi csapatmunkára volt szükség, amelyet az üveggyártó, a PVB-beszállító, az építész és a szerkezettervezők szoros együttműködésével tudott csak megvalósulni.

Kattintson és tudjon meg többet a Guardian Glass kéthéjú üveghomlokzatokról!

 

Inspirálódjon a Guardian projektjei között: www.inspire.guardianglass.com/en

 

 

Forrás: Build Communication Kft.