Csökkent az alapanyaghiány, nőtt a Mapei Kft. forgalma

262

A Mapei Kft. forgalma 21 milliárd forint volt szeptember végén, ami 21,4 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Az export forgalom meghaladta a 349 millió forintot, ez 23,6 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest a belföldi vevőkiszolgálás előtérbe helyezése miatt.

Az építési piacot továbbra is élénk kereslet határozta meg a harmadik negyedévben. Némileg enyhült az alapanyaghiány és lassult az árak emelkedése. Azonban a bizonytalanságnak sajnos nincs még vége. Az energiaárak emelkedése miatt új, nem várt fejlemények is jöhetnek” – jelentette ki Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

Javuló alapanyagellátás

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője

Az elmúlt negyedévben kisebb mértékű áruhiányok fordultak elő, azonban ezeket termékkiváltásokkal az esetek többségében sikerült áthidalni a vállalatnak. Olyan is előfordult, hogy ha nem sikerült árut adni, akkor igyekeztünk segíteni más termékek beszerzésében a partnereknek, akár még a versenytársaktól is – eleveníti fel Markovich Béla.

A vállalat kétféle áruhiánnyal küzd. Az egyik a Magyarországon gyártott termékek alapanyagai, a másik az import késztermékek hiánya. Az adalékszer ellátás területén kismértékű javulás tapasztalható. A fennálló problémákat a készletnöveléssel és beszállítói kapcsolatok erősítésével mérsékli a vállalat. Utóbbi nagyon szoros, napi, néha óránkénti egyeztetést jelent.

Az alapanyagárak emelkedése bár lassult, de nem állt meg. Az áremelkedés fő oka jelenleg az áram- és gázár drasztikus növekedése. Az áremelkedés másik fő komponense az élénk kereslet. Ezek a hatások a Mapei termékek gyártását is jelentősen befolyásolják. Jelenleg a homok drágul jelentősen – magyarázza a szakember.

A vállalat továbbra is követi árpolitikáját és fékezi az árait, nem hárít át minden terhet a piacra. A Mapei Kft. kizárólag azoknál a termékeknél végez árkorrekciót, amelyeknek az előállítási, illetve a beszerzési ára jelentős mértékben növekszik.

Markovich Béla szerint összességében az ellátás folyamatosan javul, várakozásai szerint jövő év elejére normalizálódhat a helyzet. Ugyanakkor még legalább fél évig felléphet átmeneti hiány egyes termékekből, azonban ez nem lesz tömeges és általános. Azonban nincs vége a döcögős időszaknak, az energiaárak emelkedésének a hatása egyelőre megjósolhatatlan, akár nem várt fejlemények is jöhetnek.

 

További információ: www.mapei.hu

 

 

Forrás: Hírnévügynökség