2021-ben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a LAFARGE Cement Magyarország Kft., a magyar építőanyagipar egyik meghatározó gyártója. A jubileum alkalmából a vállalat megfogalmazta jövőbeli célkitűzéseit és újabb lépéseket tett a zöldebb megoldások útján.

Környezetvédelmi beruházások

A LAFARGE fennállása óta kiemelt figyelmet fordít a környezet megóvására és védelmére. A vállalat célja, hogy a fenntartható és innovatív építési megoldások vezetője legyen. Ennek érdekében 2021-ben közel 1,5 milliárd forint értékben valósított meg környezetvédelmi beruházásokat. Ezek közé tartozik az alternatív tüzelőanyag-tároló csarnok bővítése, valamint két technológiai beruházás (iker-dokkoló állomás telepítése, szatellit égő beépítése), amelyek mind az alternatív tüzelőanyagok minél nagyobb arányú és hatékonyabb felhasználását célozzák.

„A beruházások eredményeként mintegy 80%-ban tudtuk kiváltani a fosszilis fűtőanyagokat alternatív tüzelőanyagokkal. Ezzel egyúttal több mint 25%-kal csökkentettük a gyártási folyamat fajlagos CO2-kibocsátását a kezdeti évekhez képest. Büszkék vagyunk eddig elért eredményeinkre. De nem elégszünk meg ennyivel, célunk, hogy 2050-re elérjük a nettó szénsemleges működést.” – mondta el Hoffmann Tamás, Ügyvezető igazgató.

ECOPlanet zöld cement

A Holcim Cégcsoport, az innovatív fejlesztéseknek köszönhetően, kiváló minőségű, zöld alapanyagokkal látja el az építőipart globálisan. Ezáltal fenntartható épületek és városok építését teszi lehetővé ­– mind technológiailag, mind életciklus szempontjából. Az ECOPlanet a világ első zöld cement termékcsaládja, amit a tervek szerint idén fog bevezetni a LAFARGE a magyar piacra. Ez a termék legalább 30%-kal alacsonyabb karbonlábnyomot garantál, teljesítménybeli kompromisszumok nélkül. Az innovatív és zöld megoldások útján haladva a LAFARGE azon dolgozik, hogy a jövőben a cement gyártása során építési és bontási hulladékokat is újra tudjon használni, ezzel is hozzájárulva a természetes nyersanyagok (pl.: mészkő) megőrzéséhez.

Környezettudatos gondolkodás

A LAFARGE zöld gondolkodás iránti elköteleződését, stratégiai fontosságát jól jelképezi, hogy a felső vezetői szintre emelték a fenntarthatóságot. Tavaly év elején nevezték ki Zadravecz Zsófiát a vállalat Fenntarthatósági és marketingkommunikációs igazgatójának, akinek feladata vállalati és munkavállalói szinten is megvalósítani a környezettudatos gondolkodást.

„A gyártástechnológia és a termékfejlesztés területén elért eredmények mellett a 2021-es évben több CSR és önkéntes programot is megvalósítottunk kollégáimmal a környezetvédelem jegyében. Fákat ültettünk az „Emlékfát a jövőnek” pályázat,  valamint cégünk 10. születésnapja alkalmából. A helyi civil szervezetek számára meghirdetett LAFARGE Közösségi Érték Programunk keretében pedig több környezettudatosságra ösztönző program megvalósítását is támogattuk.” – mondta el Zadravecz Zsófia.

2021-ben a LAFARGE tevékenységét Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért díjjal és Felelős Foglalkoztató Díjjal is elismerték. A környezettudatos szemléletformálás azonban hosszú folyamat. „A zöld gondolkodás és a zöld építészeti megoldások népszerűsítésére a tavalyi év végén a magyar építőiparban elsőként elindítottuk a LAFARGE betON podcastot. Célunk, hogy a zöld gondolatok ezáltal is nagyobb hangsúlyt kapjanak. Hiszünk abban, hogy építőipari innovációinkkal, munkavállalóink és a helyi közösségek aktív részvételével a Királyegyházi Cementgyár Európa zöld szívévé válik. Zöld megoldásainkkal fenntartható módon építjük tovább a bolygó és az emberiség jövőjét.” – zárja gondolatait Zadravecz Zsófia.

 

Forrás: LAFARGE