A technológiailag fejlettebb országokban régóta létezik a monolit vasbetonfal építés alternatívája, ami a kéregfal elemek használata. Az elmúlt években – a szakemberhiány és a kivitelezéseken tapasztalható időprés miatt – ezek a szerkezetek Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak, így a Leier előregyártással készülő elemeinek sora bővült. Az egyes hétköznapi feladatok megoldására itt vannak a speciális elemek. Ismerkedjen meg a klímafödémmel és az előregyártott liftaknával!

A kéregfal fél monolitikus szerkezet, üzemben előregyártott vasbeton kérgekből és építéshelyszíni betonmagból áll. A kéregfal elemekkel való tervezés a monolit falak tervezésétől kismértékben eltérő folyamatot igényel. A statikai modell megalkotásakor figyelembe kell venni a kéregfal-rendszer sajátos kapcsolatait. Lássuk, melyek a leggyakrabban előforduló eltérések:

  • az alaplemez kéregfal kapcsolata, ezen belül a betonacél tüskék elhelyezése, a számításba vehető keresztmetszetek;
  • a faltárcsák elemre bontásából származó függőleges fúgák – a helyszínen elhelyezhető toldó vasalásokkal csak korlátozott mértékben lehet a falban futó vízszintes vasalást az elemek között átvezetni;
  • kéregfal és a (kéreg)födém kapcsolata – hasonlóan az alaplemez-fal kapcsolathoz itt is számolni kell a statikai kapcsolat (csukló/befogás) jellegével.

Szakemberektől származó tapasztalat, hogy a kéregfalakra tervezett szerkezet könnyebben áttervezhető monolit falakká, mint fordítva. A kivitelezés gazdaságosságára és a teljes gazdaságra egyaránt pozitív hatással lehet, ha például a közbeszerzések kiírói is figyelembe veszik ezt a lehetőséget, hiszen a döntést a tervezés megkezdésekor érdemes meghozni.

A kéregfal elemek használatának előnyei

A többször említett monolit falak tervezésével szemben a rengeteg vasalási-kiviteli terv szükségtelen. Ez főleg azoknál a munkáknál előnyös, ahol nagyon rövid időt hagy a megrendelő a kiviteli tervezésre. A rendelkezésre álló gyártói programoknak köszönhetően a korábban megszokottnál gyorsabb a tervezés. Az épület tervezőjének feladata a korábbi szerkesztésből a gyártói tervcsomag ellenőrzésének irányába tolódik. A tervező számára az archiváláshoz szükséges terveket a gyártó minden esetben elküldi.

Klímafödém, liftakna – előregyártással

Mindezek az előnyök érvényesülnek a Leier kínálatában frissen megjelent elemeknél is. Mi is az a klímafödém? A mesterpanel födémet modern felületfűtési és hűtési csövekkel egészítették ki a szakemberek, így tehát a lemezekbe előre be van építve a mennyezetfűtés. A mesterpanelba épített csővezetékek egyaránt alkalmasak fűtő- és hűtővíz szállítására akár hőszivattyú által is. Ennek eredménye, hogy a mennyezet jelentős szerepet játszik az épület hűtésében és fűtésében. A födémbe épített csőrendszerek az épület betonszerkezetét használják a hőcseréhez, így lesz teljes a klíma: télen sugárzó hőt, nyáron pedig kellemes hűtő hatást biztosítanak zavaró légáramlatok és hőmérsékletingadozás nélkül.

Leier klímafödém

A mesterpanelt elsősorban családiházakhoz és társasházakhoz ajánlja a Leier csapata. A klímafödém beszerzését mindenképp érdemes megfontolnia azoknak, akik egy modern felület fűtési és hűtési rendszert is szeretnének alkalmazni.

Ahogy azt már az előregyártott elemektől megszokhattuk, számos előnyt kínálnak a kivitelezés helyszínén – most sincs ez másképp. Klímafödém esetén a csövek és az esetleges elektromos dobozok beépítése nagymértékben meggyorsítja a fűtési és az elektromos rendszer kiépítését, így kevesebb az előmunka igény, ezen felül elegendő a födémlemezek alját csak glettelni, tehát megspórolható a vakolás.

Leier liftakna

A Leier liftakna elemeit – a korábbiakhoz hasonlóan – a megrendelő igényeinek megfelelően tervezik és gyártják a cég szakemberei. Az elem egyik legnagyobb előnye, hogy méretpontos, így elkerülhető a hagyományos, monolitból készült liftek nehéz beépítése, azaz a fal végigcsiszolása és zsaluzása. Az előregyártással készült falak ezzel szemben gyorsan építhetők, a feladat itt az elemek egymásra helyezése. A kivitelezéshez maximum 4-5 főre van szükség, egy elem beemelése pedig 20-25 percet vesz igénybe – így lehetséges az, hogy egy nap, sőt órák alatt is helyére kerülhet a liftakna. Toronydaruval ráadásul arra is van lehetőség, hogy a liftakna elemek szokatlannak hangzó módon, az építkezés végén kerüljenek a helyükre – az pedig csak a daru teherbírásától függ, hogy hány részletben oldható meg a feladat.

Jól látszik, hogy az előregyártott építőanyagok nagy előnye a szakemberek és megrendelők számára is az, hogy gyorsítják az építkezést. Manapság pedig az is különösen értékelendő szempont, hogy a technológiának köszönhetően kevesebb emberre van szükség a kivitelezés helyszínén – ez pedig nem megy a gyorsaság rovására.

 

További információt a Leier oldalán talál.