Az első magyar tulajdonban lévő új pórusbeton gyár kezdi meg működését hazánkban

3395

Átadták az Innoscitech Kft. 100%-ban magyar tulajdonú pórusbeton elemeket gyártó üzemét Biharkeresztesen. A mintegy 14 milliárd forintos beruházás megvalósításával közel száz új munkahely jött létre Biharkeresztes térségében.

Az Innoscitech Kft. egy 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozás, amely 2011-ben elsősorban vasbeton szerkezetépítési munkák végzésére jött létre. Az azóta eltelt időben a vállalat tevékenysége nagy mértékben diverzifikálódott: az utóbbi évek során a magasépítési projektek mellett víz-, útépítési és környezetvédelmi beruházásokhoz kötődő kivitelezési munkákban is széleskörű tapasztalatot szerzett. Az Innoscitech Kft. a minőségi és pontos munkavégzés eredményeképpen kivívta magának megrendelői és partnerei szakmai elismerését. Öt évvel ezelőtt született meg egy új fejlesztési elképzelés, a cég fókuszpontját azóta ez az új beruházás – a most átadott biharkeresztesi pórusbeton gyár felállítása – képezte. A cég a létesítmény tervezését és kivitelezését a több évtizedes munka kapcsolatban lévő Hess Group GmbH, valamint a Bayer Construct együttműködésben valósította meg.  A gyártott termékek értékesítését a jövőben a Viastein Kft., az Innoscitech Kft. fő stratégiai partnere végzi.

A biharkeresztesi gyártóüzem megvalósítására egy közel 7 hektáros terület állt rendelkezésre, amelyen a technológia fogadására egy 15 000 m2-es üzemcsarnok épült fel. Az üzem gyártókapacitása 600 000 m3 évente, melyet 8 db autoclave szolgál ki. A gyártóüzem 24 órás termelést biztosít. A technológia tervezői és gyártói holland és német cégek voltak.

A gyártógépsor falazóelemek, áthidalók, továbbá – Magyarországon elsőként – vasalt falpanelek előállítását is lehetővé teszi. A technológia nagy mennyiségű időtálló építőanyag (blokkelemek, válaszfalak, vázkitöltő elemek, vasalt panelek) előregyártására alkalmas, meghatározott nyersanyag receptúra alapján.

Az új gyártósoron készülő termékek a VIABLOKK nevet viselik

A VIABLOKK termékek jellemzői:

  • Az ásványianyagok felhasználásával előállított VIABLOKK falazóelem környezetkímélő és 100%-ban újrahasznosítható.
  • A pórusbeton technológiával előállított termékek teljes mértékben természetes anyagokból készülnek, gyártásuk nem termel szennyezőanyagot. A betonelemek biztonságosak, jó hőszigetelő képességűek, ezáltal energiatakarékosak, valamint magas terhelhető képességűek.

A fentiek alapján a VIABLOKK elemekből készült lakóépületben élők számára az állandó klíma, pára, és hőmérséklet megtartása a legfontosabb. A korszerű építőanyagoknál elvárás, hogy az épületek energiakitettsége, üzemeltetése, fenntartása minél kevesebb veszteséggel járjon, illetve lakótérben keletkezett hő megtartásával, újrahasznosításával a fenntarthatóság hosszútávon megoldható legyen. A pórusbeton összetétele és minősége megfelel a LEED zöld minősítési rendszer követelményeinek, alkalmazható kereskedelmi, ipari és lakóépületek építéséhez.

 

Forrás: Innoscitech Kft.