Az olasz designpadló trendektől az élelmiszeripari felhasználásig

133

Minden épületben szükség van a legkülönbözőbb minőségű padlóburkolatokra, persze használatuk és a velük szemben támasztott igények alapján nagy különbségek lehetnek egy-egy óvoda, parkoló, ipari üzem, sportpálya, vagy éppen a speciális igénybevételnek kitett élelmiszeripari üzem padlója között.

Azoknak a szakembereknek, akiket érdekelnek a mai olasz designpadló trendek, vagy pont élelmiszeripari üzemet terveznek, feltétlenül érdemes ellátogatniuk a december 12-én, Budapesten megrendezésre kerülő FLOOREXPO kiállítás és konferencia helyszínére, a Lurdy házba. E két megoldáson kívül még számos más felhasználási módot mutatnak be a szervezők a közel 500 négyzetméteres kiállítási térben. A programot pedig szakmai előadások kísérik.

Olasz designpadlók első kézből

A padlóburkolatok tekintetében sem ritka, hogy a megszokásból használt műszaki megoldásokon kívül számos, a mai beruházói igénynek vagy az adott igénybevételnek jobban megfelelő is van, amely világszerte már széles körben alkalmazott és Magyarországon is elérhetők – mégis kevésbé ismert vagy alkalmazott.

A műgyanta és cement kötőanyagú rendszerekből jellemzően a minimalista dizájnt kedvelők találhatnak maguknak megoldásokat. Ezekkel a rendszerekkel a lakások, üzlethelyiségek, irodák padlójának adhatunk egyedi megjelenést homogén, felhős vagy terrazzo burkolatokkal. Olyan területekre, ahol viszont a lágyság és a kényelem is fontos – például óvodák, bölcsődék, edzőtermek és kórházi termek esetén – ott a gumibetétes komfort padló jelenthet megoldást.

A másik olyan terület, ahol a mai kínálat még kevéssé ismert a szakemberek széles körében, az a sportlétesítmények és közösségi terek burkolatainak változatosságában rejlő lehetőségek. Előbbinek jelentős szerepe lehet a jelenleg is futó beruházásoknál, helyettesítve az általánosan használt műgyanta bevonatokat könnyen alkalmazható, gazdaságos, de a speciális igényekre szabott termékekkel.

Ezeket a műszaki megoldásokat világszerte több országban rendszeresen alkalmazzák, így például a Mapei tulajdonában lévő olasz Sassuolo futballcsapat stadionjában is jól szolgálnak. A legkülönbözőbb sportlétesítmények esetén, teniszpályákon, iskolai sportpályákon és egyéb multisport pályákon kívül, akár lelátókon, közlekedési útvonalakon is használhatók a Mapecoat TNS akrilgyantás bevonatok. Emellett közösségi terek, kerékpárutak bevonataként is érdemes ezekkel az anyagokkal számolni, ha tartós, környezetbarát, az aszfaltot sem rongáló bevonatot keresünk.

Ezeknek a bevonatoknak az alkalmazási lehetőségeiről, területeiről és a kivitelezés legfontosabb kérdéseiről december 12-én a FLOOREXPO konferencia és kiállítás számos példával és gyakorlati tapasztalattal ad iránymutatást.

A komplex és speciálisan padlóra kiélezett konferencián bemutatjuk a jelenleg aktuális trendeket, és az olyan padlómegoldásokat is, ami manapság kevésbé ismertek hazánkban. Olasz előadónk kitekintést ad majd a világ számos érdekes piacára, és a környékbeliektől eltérő irányvonalakat is áttekinti, ráadásul szakmai tudása mellett magában hordozza az olaszok designérzékét is.” – mondta Szautner Csaba, a Mapei Kft. kereskedelmi vezetője, aki a FLOOREXPO konferencia ötletgazdája is egyben.

A FLOOREXPO gondolata egyébként egy külföldi konferencia után fogalmazódott meg bennem, ahol sok olyan lehetőséget ismertem meg, amit Magyarországon még nem használunk, sokat nem is ismerünk. Érdekesen és tartalmasan szerettük volna bemutatni ezeket, ezért a közelgő rendezvényt két részre bontottuk: egyrészt egy közel 500 négyzetméretes kiállítás várja az érdeklődőket, ahol a megoldások szerkezetükben is megtapinthatók, illetve két szekcióra bontott konferencián magyar és külföldi előadók mutatják be a legújabb irányokat.” – mesélte tovább a rendezvényről.

Nézze meg a FLOOREXPO ajánló kisfilmjét az olasz padlódesignról:

 

Élelmiszeripari bevonatok gyors és nagyhatékonyságú megoldásai

Az élelmiszeripari célú épületek padlóját értelemszerűen másként kell tervezni és kezelni, mint az otthoniakat, vagy akár egy közintézményben használtakat. Ugyanakkor az ebben az iparágban működő üzemek padlójának is a legkülönbözőbb és legváltozatosabb külső behatásoknak kell ellenállónak lennie.

A Mapei e területre kínált termékcsaládjának tagjai alkalmasak tej, – gyümölcs, – és húsfeldolgozó üzemek padlójának, vagy sör- és borfeldolgozó helyiségek tartós és korszerű bevonataként történő alkalmazásra. Az innovatív gyártó élelmiszeripar számára kínált burkolatai ötvözik az egyéb megoldások vegyi ellenálló képességét, magas szilárdsági- ás mechanikus terhelhetőségi előnyeit. Ezen megoldások kiválóan ellenállnak a savnak, lúgoknak, egy és akár több rétegben is alkalmazhatóak, akár zöld betonra is. Az élelmiszeriparban gyakran előforduló „hősokk” – akár 120°C – hatása sem jelent számukra veszélyt vagy minőségi romlást.  A beépítést követően a legtöbb termék már 24 óra múlva járható, majd 7 nap múlva teljesen terhelhető, így nem kell hosszú kivitelezési idővel számolni.

A FLOOREXPO konferencián olyan koncertált szakmai csoport lesz jelen, akik azonnali választ tudnak adni az aktuális és a jövőbeli problémákra. Az előadásom elsősorban az élelmiszeriparra koncentrál majd. Ez fontos téma: a magyar gazdaságban ennek az ágazatnak a szerepe és súlya nem megkérdőjelezhető. Ugyanakkor az épített gazdasági környezet nagyon sok kihívásnak, szabálynak és előírásnak van kitéve. Ezek kapcsán minden részletre kitérő válaszokat szeretnék adni a résztvevőknek: lesz szó az előbb említett szabályozásokról, hősokkállóságról, vegyszerállóságról, élelmiszeripar engedélyekről, és minden olyan padlót érintő témakör szóba kerül, amely megkönnyítheti a tervezők munkáját.” – mesélte előadásáról Nagy Sándor, a Mapei Kft. ipari padló termékfelelőse.

Nézze meg a FLOOREXPO ajánló kisfilmjét az élelmiszeripari padlókról:

 

További információ a rendezvényről és regisztráció: www.floorexpo.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

 

Guardian banner