Ugyan éppen a környezetbe illeszkedés volt a cél, ám Karl Heinz Castlungernek az olaszországi Trentino régió Flavon nevű falujába tervezett háza elsőre kifejezetten meglepte a helyieket. Így készült a Casa Giovannini.

Karl Heinz Castlunger tervei alapján a ’90-es években épült faházak újra reneszánszukat élik Dél-Tirolban, de ezek közé tartozik az olaszországi Trentino régióban, Flavonban épült Casa Giovannini is. A tervező megbízójának Alta Badia stílusát „importálta”újonnan épülő otthonába, aki lelkes motor- és versenybicikli rajongó, és a Dolomitok gyakori látogatója.

Forrás: Prefa

Az épület C betűre emlékeztető formája a házat védelmező kezet szimbolizálja.” – mondja az építész, miközben hangsúlyozza, hogy épületeit mindig igyekszik a meglévő környezetbe illeszteni. Ennek ellenére Castlunger elképzelése elsőre idegennek tűnt az olasz faluban, ahol eltartott egy ideig, míg a hatóságok és az ott lakók, sőt maga a megrendelő is megbarátkoztak a különleges látvánnyal.

A fakereskedő-tulajdonos kérésére került beépítésre az általa forgalmazott anyag, a hat fatörzs, amellyel az épület máris jobban illeszkedik a környezetét adó gyümölcsöskertek hangulatához.

Forrás: Prefa

A szintén a tulajdonos által választott kivitelező cég szakembereinek nem mindennapi feladatot jelentett az épület félkör alakú tetőjének megépítése, amelyhez a PREFA Prefalz korcolt fedése bizonyult a legjobb választásnak.

Vissza a fához

Castlunger gyerekkora óta előszeretettel foglalkozik fával, de ez a szeretet egész szakmai életútjának eredménye is egyben. Családjának asztalos vállalkozása volt, ahol a ma elismert tervező tíz éves korától minden nyáron három hónapot eltöltött. A középiskola után Innsbruckban tanult építészetet, majd Velencébe, Darmstadtba, később pedig Kaliforniába költözött. Newport Beach, Kalifornia volt az a hely, ahol felismerte a faházak előnyeit. „Néha messzire kell utazni ahhoz, hogy megértsünk valamit.” – mondja az építész –„Ősapáink eredetileg fából építkeztek, ezt követte a kő, a beton és a tégla. Most visszakanyarodunk a fához.

Szakdolgozatát a hagyományos Latin-román építészetből írta, karrierjét pedig a volt Kelet-Németországban kezdte, majd négy év múlva visszatért szülővárosába és magával hozta a faanyag iránti szenvedélyét. Első projektjei azonban komoly kritikát kaptak: fával építkezni tűzveszélyes, amely nemcsak a tulajdonos, de a szomszédok életét is veszélyeztetheti. Castlungernek azonban más volt a véleménye: „A faanyagból épült ház minőségi épület, nem pedig egy fakunyhó.

A kitebordos és sírajongó, magát magányos harcosnak nevező építész példáját, aki szülővárosában nagyjából 300 házat tervezett, mára sokan követik a környéken. „Nem kell olyan művészeti alkotást létrehozni, amelyről mindenki beszél. Beillesztek egy házat a környezetbe vagy tájba, mintha mindig is ott lett volna. Bizonyos helyeken, például a Garda-tónál, ez teljes szabadságot jelent. A teljes szabadság azonban egyszerre egyszerű és bonyolult.

A Casa Giovannini

Észak-Olaszországban, az idilli Trentino városkáiban és falvaiban nem találkozunk túl gyakran íves tetőkkel. A régióban élők erősen hagyománytisztelők, éppen ezért szokatlan formákat és különleges anyagokat csak ritkán használnak – emiatt lett méginkább érdekes és jelentett nagy kihívást Flavonban a kivitelezést végző fiatal bádogos számára a Casa Giovannini.

Nehéz feljutni a műhelyig; a festői környezetben az utcák meredekek, a lakók pedig barátságosak. Claudio Gasperetti műhelye magasan fent van a hegyekben: a fiatal bádogos 2009 óta él és dolgozik itt, ahol apjával és egyetlen alkalmazottjával veszi fel a megrendeléseket a környékben élőktől.

Itt nem igazán találkozhatunk íves tetőkkel.” – mondja a szakember. A házak, templomok, mezőgazdasági épületek téglából épülnek és a tetőknek is hagyományos a formájuk. A helyi közösség, a tájvédők és a hivatalok sem szeretik a szokatlan, kortárs építészetet és az új anyagokat, így a Casa Giovannini különleges volt mindenki számára.

Talán pont ez volt az ok, amiért Claudio Gasperetti olyan lelkesen dolgozott a Giovannini villán. „Régen sokat dolgoztunk rézzel.” – mondja Gasperetti, aki ma már nagyon szeret PREFA anyagokkal dolgozni. „A PREFA anyagaiból olyan dolgokat hozhatunk létre, amelyet más anyagokból nem lehet.” A rugalmasság és a könnyű megmunkálhatóság az egy hónapon át, mindennap tartó munka során különösen fontos volt. Mégis a legnagyobb kihívást nem az íves tető kialakítása, hanem annak a hat fatörzsnek a beépítése jelentette, amelyek a ház bejáratánál állnak.

 

További információ: www.prefa.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.