A Kvarchomok Kft. célja az építőipari nyersanyaghiány és az elszálló alapanyagárak mérséklése

1240

Az 1990-ben alapított, magyar tulajdonú Kvarchomok Kft. nyerte el nemrég húsz évre a Kiskunlacháza és Délegyháza környékén elhelyezkedő, összesen négy kavics- és homokbánya kitermelési jogát. A társaság a szükséges engedélyek megszerzését és a megfelelő előkészítést követően a lehető leghamarabb – tervezetten jövő tavasszal – megkezdi a kitermelést.  

A Kvarchomok Kft. már üzemeltetett és a kitermelést a későbbiekben megkezdő bányái kizárólag a magyar piacot szolgálják ki nyersanyaggal, így enyhítve a jelenlegi hiányt és mérsékelve az elszálló alapanyagárakat, ezáltal pedig közvetve csökkentve ezek ingatlanpiacra kifejtett árfelhajtó hatását.

A több mint 30 éve üzemelő magyar tulajdonú bányavállalat jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az építőipari nyersanyag előállítás területén. A cég több mint harminc éve termel Sóskúton az átlagnál magasabb minőségű, nagy biológiai és kémiai tisztaságú építési homokot.

A Kvarchomok Kft.-t tavaly vásárolta fel a magyar tulajdonú Bayer Construct építőipari vállalatcsoport. Az akvizíció illeszkedik a vállalat stratégiájába, melynek célja, hogy hazánkban egyedülálló módon a teljes építőipari-ingatlanfejlesztési értékláncot egy kézben tartsa és fedje le. Ennek előnye mind az építési minőségben, mind a lerövidülő kivitelezési időben, mind pedig az ügyfelek számára nyújtott erős garanciákban megmutatkozik.

A sóskúti homokbánya speciális nyersanyag-kitermelő kapacitása eléri az évi 90 ezer tonnát, míg a szárított késztermék kapacitása a 70 ezer tonnát. A Bayer Construct célja, hogy a meglévő kapacitás volumenét 2021 végére legalább ötszörösére növelje

A sóskúti bánya késztermékeinek száma meghaladja majd a negyvenet, a vizsgálatukra saját laboratórium szolgál. Mivel a kitermelt anyag kémiai és fizikai tulajdonságai nem szokványosak, komoly előkészületek szükségesek a kitermelési és feldolgozási technológiák kialakításához, amely kapcsán több nyugat-európai szakértő cég mérnökeivel dolgozik közösen a cégcsoport.

 

További információ: www.bayerconstruct.hu

 

 

Forrás: INFLUENCE MEDIA