Anyagkiírás, mennyiségszámítás, rögzítés, vélt vagy valós bonyodalmak a kivitelezés során – a szerelt homlokzati szerkezetek műszaki előnyei és esztétikája sem mindig feledteti az előzőekkel kapcsolatos aggodalmakat vagy hiányosságokat. A tetőre és homlokzatra így kerülő anyagok sokszínűsége a szó szoros és átvitt értelmében sem megkérdőjelezhető, a megfelelő végeredményhez azonban fentiek sem nélkülözhetők.

Az átszellőztetett homlokzatburkolatok előnyeit az elmúlt évtized energiatakarékosságra törekvő magatartásának terjedése, az épített környezettel szembeni elvárások és jellemző formavilág és az ízlés változása egyértelművé tették. Takarékos működésen túl a gazdasági tényezők közé tartozik az ezekre jellemző csekély karbantartási igény, amely kiszámolható és forintban is kifejezhető, már középtávon jelentkező előny kínál. Az esztétikai kérdések sem elhanyagolhatók, amelyek jellemzően nem csupán az új épületek esetén jelentenek szembetűnő szépséget, hanem tartósan is.

Fém, kerámia és szálcement alapanyagú, szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak a CRLT Solutionnak köszönhetően most egy kézből elérhetővé. Ezek révén nem csupán a tervezés válik egyszerűbbé, de a kivitelezés miatt sem kell aggódnunk. Tekintsük át a lehetőségeket!

Átforduló tető vagy homlokzat

Európa számos látványos épületén jelenik meg a természetes anyagok felhasználásával szálcementből készülő homlokzatburkoló és tetőfedő pala, amely a modern építészet kedvelt eleme, de a műemléki épületek máig gyakori fedőanyaga is. A modern épületek vonalas látványához jól illik a tetőről homlokzatra vagy homlokzatról tetőre forduló sík burkolat. Az épület hangulatát pedig a fedési módok, az angol, a francia, a svájci, a német és a magyar fedések lehetősége árnyalja.

Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló; Építész: Kertai László

Tetőfedő anyagként formálhatja a felszálló madár tollazatát, amit az anyag látványa mellett a fedési mód ér el – ez látható a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum esetén, de a jellemző szürkés árnyalatok mellett már a színek kavalkádja sem elképzelhetetlen. Utóbbi az összes homlokzatburkoló anyag közös jellemzője.

A Cembrit és az Eternit márkájú szálcement hullám és síkpala kizárólagos magyarországi forgalmazója a CRLT Solution. A szálcement választékhoz tartozik egy egészen egyedi, a fa látványát és a szálcement tartósságát ötvöző burkolat, a Cedral, amely vízszintesen és függőlegesen is felhelyezhető, és ívek burkolására is alkalmas!

Mind a pala, mind a Cedral burkolat a kedvelt szürkében és földszínekben a leggyakoribb, de kifejezetten „színes” és színeiben is tartós megoldások jellemzik ezeket a természetes anyagokat.

Fémmel is könnyű

A fém – acél és alumínium – homlokzatok minimum 50-60 év élettartamú, hasonlóan előnyös tulajdonságokkal rendelkező, kis súlyú homlokzatburkolati és tetőfedő anyagok. Tetők esetén az állókorcos lemezfedés kifejezetten rugalmassága miatt kedvelt. A táblából, vagy szalagból készülő lemezfedés gyakorlatilag bármilyen típusú, akár alacsony hajlásszögű tető burkolására alkalmas, legyen szó acélról vagy alumíniumról.

Ha a CRLT Solution kínálatában elérhető KJG és Ruukki fém anyagok között formákban és színekben mutatkozó felületi változatosságot találunk.

Ulven Terasse társasház, Oslo építészet, LeVA Urban Design

A szakszerűen elkészített fémtetők ellenállnak az extrém időjárási körülményeknek. A magas anyagszilárdság mellett alacsony súlyúak: fémtető esetében a kb. 200 nm-es felületen kb. 1000 kg súllyal kell számolni, szemben a közel 10 000 kg súllyal a beton- ill. kerámia cserepek esetében. Az alacsony súly hozzájárul, hogy a tetőszerkezet költségeit is alacsonyan tarthassuk.

Klasszikus kerámia

A látványos homlokzatburkolati megoldások között számolhatunk az évezredes múltú korszerű technológiával gyártott XXI. századi kerámia burkolatok új generációjával is.

Az anyag mindenkori előnyei ma is jellemzőek: a természetesség, a színtartóság, az UV ellenállóság, éghetetlenség mellett a karcsú lapok karbantartásmentessége a tartós megoldások közé emeli ezt a dekoratív anyagot. Változatos színek és felületek jellemzik ezt a termékpalettát is, amelyet a német Möding gyárt.

Zeneművészeti Főiskola Multimédia háza, Karlsruhe; Építész: Architekten 3P Gerhard Feuerstein Rudenauer Architektur; Fotó: Toni Ott

A CRLT Solution márkafüggetlen forgalmazóként minden anyag esetén teljes rendszert kínál. A tetők jó „működéséhez” elengedhetetlen ereszcsatorna, és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A már említett műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

 

www.crlt-solution.hu

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.