Városok BIM alapú modellezése

316
A vizsgálatok során a tervezett beruházás városképre gyakorolt hatását elemzik. Horkai András példaként említette Krakkót, ahol azt figyelték, hogy a lengyel város védett kontúrját hogyan befolyásolnák a magas házak. Fotó: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK). Ebből az alkalomból MIK PARTNERS’ Szakmai Nap elnevezéssel tartottak konferenciát az egyetemen október 7-én.

A rendezvényen számos digitális átalakulás témájú előadás hangzott el. Érdemes kiemelni Horkai András építészmérnök, BIM specialista előadását, mely a BIM városok modellezésénél történő alkalmazásáról. A BIM nem csak épületek, hanem települések modellezésére is alkalmas. Mivel egy város esetén az adatok számossága kritikus, hiszen legfejlettebb számítógép számára is lehet túl sok, ezért a részletesség kulcskérdés. Ennek kezelésére szolgál egy 16 fokozatú lista, amelyben a 16-os szint mutatja a legapróbb részleteket, ahol már a beltéri korlátok is láthatók.

Városok iker modelljének számos haszna lehet, így egy városnegyed vizualizációjával jobban megítélhetők a múltbeli és jövendőbeli épületeinek együttese, vagy környezeti tényezők (pl. levegőáramlás) vizsgálata szimulációval.

 

Forrás: https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2021/10/bim-a-varosok-modellezese-leptekvaltast-hoz