A Graphisoft, a piacvezető épületinformációs modellező (BIM) tervezőszoftvert fejlesztő vállalat ma jelentette meg a legújabb verziót, az Archicad 25-t. A szoftver évenkénti megújítását a vállalat hagyományosan a felhasználói igényekre és visszajelzésekre építi. A legújabb tervezőszoftverben a tervezési, vizualizációs, dokumentációs és együttműködési funkciók továbbfejlesztésének köszönhetően, az Archicad 25 a piac legfejlettebb ügyfélbarát megoldása.

Az Archicad a nagy teljesítményű beépített eszközkészlete és kifinomult felülete miatt minden tervezői csapat és projekt számára a leginkább intuitív és felhasználóbarát BIM szoftver a piacon. Az algoritmus-alapú tervezési folyamatoknak és a nagy modelltámogatásnak, valamint az automatizált dokumentációnak és az egy kattintásra történő publikálásnak, a fotorealisztikus renderelésnek és a kategóriájában vezető elemzési képességeknek köszönhetően az Archicad lehetővé teszi, hogy az építészek arra koncentráljanak, amiben a legjobbak: a nagyszerű épületek tervezésére.

Az Archicad 25 újdonságai

Az építészek, a tervezők és a szakági mérnökök tudják a legjobban kihasználni az Archicad open BIM alapú együttműködési tulajdonságait, a képességeiben történt jelentős fejlesztéseket, miközben a tervezési szabadságuk is megnő. A vállalat szerint a felhasználók az Archicad 25 erős fotorealisztikus vizualizációs és renderelő képességeinek segítségével életre kelthetik tervezési elképzeléseiket,amelyek számukra sikeres ügyfél-prezentációkat és projekteket eredményezhetnek.

Az ügyfélbarát használhatóság, navigáció és a precíz mennyiségi kimutatások fejlesztéseivel az Archicad új verziója lehetővé teszi, hogy az építészek mindinkább a terveikre koncentrálhassanak – ezáltal egyetlen szoftver segítségével valósítsák meg a koncepciótól a beruházási dokumentációig terjedő teljes folyamatot. A dokumentációs fejlesztések, és a még pontosabb mennyiségi- és költségbecslések, valamint a helyiségek és a gépészeti elemek új címkézési lehetőségei növelik a projekt hatékonyságát és a gyorsabb döntéshozatalt.

Reicher Péter, a  Graphisoft S.E. regionális vezetője elmondta, hogy: „A Graphisoft globális vállalatként lehetővé teszi, hogy az építészek és a szakági mérnökök, és rajtuk keresztül a beruházók, kivitelezők kihasználhassák a digitalizációban rejlő komplex előnyöket. Vállalatunk a teljes beruházási folyamat digitalizáltságát kínálja, amelynek alkalmazásával a cégtulajdonosok, beruházók a projektjeiken keresztül már a fejlesztés első évében jelentős költségmegtakarítást érhetnek el. Célunk, hogy a digitális szakági együttműködések és a digitális dokumentációs folyamat itthoni alkalmazását elősegítsük és átadjuk a nemzetközi tapasztalatainkat is.

Tervezés

A hatékonyság és minőségjavulás nagyobb tervezési szabadságot eredményez, amely tovább erősíti a tervezői rugalmasságot, az automatikus dokumentációt és a csapatmunka kapacitásokat.

 • Gyorsabb modellezési munkafolyamat és nagyobb konzisztencia a 2D és 3D nézet közötti egységes navigációs parancsok következtében.
 • A 2D és 3D környezetben is használható egyedi, polygon áttörés eszköznek köszönhetően még pontosabb mennyiségi becslésre van lehetőség
 • A helyi előírásoknak megfelelő egyedi lépcsők tervezése
 • A 3D parametrikus tárgyak megnövelt tárháza mind a lakó, mind a kereskedelmi épületek esetében a legújabb trendeket követi. Személyre szabható konyhák tervezése a moduláris szekrények megjelenítésével, amely lehetővé teszi, hogy a megrendelők válasszanak az elérhető nagyszámú variációból.
 • A Rhino 6 és Rhino 7 fájlok exportálása és importálása biztosítja az ágazat vezető organikus tervezési eszközeinek legjobb felhasználását, amelyet követően Archicad-re váltva tudjuk folytatni a tervezést és a dokumentációt.

Vizualizáció

Az Archicad számos innovatív eszközének segítségével az építész most még könnyebben kommunikálhatja tervezési elképzeléseit, amelyek sokkal kifejezőbbé és vonzóbbá teszik a prezentációkat.

 • Részletgazdag tervek – a metszeti és a homlokzati nézeteken további szoftverek használata nélkül jeleníthet meg valósághű felület textúrákat!
 • A művészi kidolgozottság és a részletes műszaki tartalom egyidejű jelenléte nagymértékben gyorsítja a jóváhagyási folyamatot. A puha árnyékok kontúrt és mélységet adnak a felületeknek a metszeteken és homlokzatokon. Rétegesen kezelhetőek a felületek és kitöltések.
 • Jelentősen gyorsabb 3D renderelés MacOS gépeken – Metal, az Apple új grafikai API-ja váltja fel a korábbi Open GL

Dokumentáció

A hibamentes dokumentáció  automatikusan követi a tervezést, mindig összhangban a helyi előírásokkal.

 • Nagyobb rugalmasság a tervezési kommunikációban.
 • A MEP-alapú információ automatikus megjelenítése a részletgazdagabb MEP dokumentációs munkafolyamathoz.

Együttműködés

Az Archicad több mint 40 export és import formátumot támogat, beleértve a DWG, PDF és XLS, valamint az OPEN BIM-alapú IFC és BCFISO sztenderdeket.

 • Hatékonyabb koordinációs folyamatok az új Natív Felmérési Pont megoldásnak köszönhetően.
 • A Revit fájlok támogatása a 2021-es verziókig bezárólag ezentúl az Archicad beépített funkciója, amely megkönnyíti a Revit MEP szoftvereit használó mérnökökkel való együttműködést.
 • Könnyű migrációs lehetőség a Revit és az Archicad között, az RFA és RVT geometrikus exchange funkció segítségével.
 • Időt takarít meg és kiküszöböli a hibákat az ingyenesen elérhető Archicad-Solibri kapcsolatokban.

BIMx

A díjnyertes BIMx (2020 Best of Products Award), a piac legnépszerűbb prezentációs és koordinációs applikációja a projekt minden résztvevője számára, amely javítja a kommunikációt a tervezőstúdió és a kivitelezők között. A BIMx ‘BIM Hyper-model’ funkciója egy számítógépes játékszerű navigációs eszköz, amely segíti a nem szakmabelieket a tervezett épület virtuális felfedezésében és megértésében. A valós idejű metszetkészítés, méretezés és észrevételezési eszközök együttesen teszik a BIMx alkalmazást az építészek legjobb társává az építési helyszínen.

BIMcloud

A BIMcloudnak köszönhetően az építészek nyugodtan támaszkodhatnak a projekt tagjai között meglévő megbízható, valósidejű együttműködésre, amely független a beruházás helyétől, méretétől és komplexitásától, valamint az internet sebességétől. A díjnyertes BIMcloud (2020 Best of Products Award) megoldás mind a magán, mind a nyilvános konfigurációban elérhető minden sztenderd hardveren, azaz kisebb irodák és ki tudják használni a gyors, hatékony és biztonságos elérési előnyöket.

BIMx + BIMcloud — együtt a legjobb

Az Archicad 25-höz ajánlott applikációk, a BIMx és a BIMcloud együttes használata teszi teljessé a folyamatot. A BIMcloud új, 100 ezer fájl feltöltési kapacitással rendelkezik, és ezt kényelmesen egy közös elérhető helyen biztosítja a felhasználók számára. Ráadásul a BIMx desktop megjelenítése mind 2D, mind 3D fájlokat kezelni tud,— az új 3D BIMx motor most már az Android használók számára is elérhető.

 

További információ: www.graphisoft.com

 

 

Forrás: Mayweather-Miller Communications