Tervezhetőek, kiszámíthatóak és számon kérhetőek lesznek az építkezések költségei egy új magyar fejlesztésű online rendszer, az ELBA segítségével.

Ambrus Balázs építész és Sándor Zoltán közgazdász

A hazai fejlesztésű startup alapítói Ambrus Balázs építész és Sándor Zoltán közgazdász, akiknek elege lett abból, hogy senki nem vállal „garanciát” az általa készített mennyiségi kiírásra vagy költségtervre. Pedig az informatika és a digitalizáció fénykorában ezen a mentalitáson már rég változtatni kellett volna.

Mivel a piacon nem találtak megfelelő eszközt, így lefejlesztették a saját szoftveres megoldásukat, amit 2022 januárjában ELBA néven dobtak piacra. „Ma a tervezők egy ponton átadják az elkészült tervdokumentációkat a kollégáknak, de abba már nem látnak bele, hogy a kivitelezők ebből mit írnak bele az ajánlatba és a szerződésbe. Mivel nem beszélnek egy nyelvet, nem tudják pontosan megfogalmazni a munkamennyiségeket egymás felé. Ezek a tapasztalatok vezettek minket arra a döntésre, hogy kell végre egy olyan eszköz, ami erre a rendezetlen helyzetre megoldást nyújt, amivel megteremthetjük a közös nevezőt” – mondta Sándor Zoltán, az ELBA gazdasági vezetője

Az ELBA egy olyan, építészeti projektek költségvetés tervezésére szolgáló felhő alapú szolgáltatás, amely modern és egyszerű megoldást nyújt a mennyiségi kiírások elkészítésére és beárazására.

Az ELBA alapítói szerint az építőiparból hiányzik a kiszámíthatóság és az átláthatóság. A mai sztenderdek szerint készült költségkiírások elavultak és sok esetben a készítőjén kívül alig érti őket valaki. Ha pedig nem átlátható egy terv, akkor értelemszerűen számon kérésre sem alkalmas.

A szolgáltatás online felületén átlátható módon össze lehet állítani a projekteket, az építési gyakorlatnak megfelelő szakmai tartalommal. Szintek és építési fázisok szerint tagozódik a felület, a rendszer rögtön jelzi, ha a tervezés során valamelyik munkarész kimarad. A rendszer egyben nagyon rugalmas, a változásokat jól megjeleníti, a valóságot próbálja lekövetni, mind a tervezői, mind a kivitelezői oldalról. „Nézzük például a betonozást. Összeszedi az összes olyan elemet, a zsaluzást, a vasalást is, ami az adott munkához szükséges, így nem kell darabonként felvinni ezeket. A tervezési modul abban segít, hogy felismeri és kezeli ezeket az összefüggéseket. Ha tervezéskor beírunk bizonyos adatokat, azokat képes végigszámolni az összes kapcsolódó elem esetében is. Ha példának vesszük mondjuk a falazást, akkor megadjuk az alapadatokat – legyen például egy harmincas fal –, fel tudjuk venni a falszakaszokat, megadjuk az ablaknyílásokat és az ajtókat, a rendszer pedig összegzi, mennyi falazóanyag szükséges mindehhez” – fejti ki Ambrus Balázs, az ELBA építész-ügyvezetője – „Életszerűen írjuk le a folyamatot, hogy mindenki megértse. A programnak a nyelvezete is sokkal hétköznapibb, mint a mai megoldások. Kerültük a szakzsargonokat, mert az átláthatóságot rontaná mind a szakemberek, mind a laikusok között.”

A programban elhelyezett védelmi funkciók nem csak a tervezők, de a kivitelezők számára is felhívják a figyelmet, ha valami hiba kerül a számításba, vagy valamely tétel kimarad. A cél az, hogy a kivitelezőnek is annyira egyszerű legyen árajánlatot adni az ELBA-val, hogy nagy pontossággal, kevesebb idő- és energiaráfordítással meg tudják oldani ezt a feladatot.

Az ELBA építési költségtervezője és árajánlat készítője 60 napig ingyenesen kipróbálható kötelezettségvállalás nélkül. Ígéretük szerint az online szolgáltatás kezelés egyszerű és könnyen tanulható, de kérdés esetén természetesen telefonon és online is segítenek a felhasználóknak.

www.elba.hu