A közelmúltig az építőipar a legkevésbé digitalizált és automatizált iparág volt a világon. Ugyanakkor azt felismerve, hogy számos projektet hatékonyabban lehet elvégezni a megfelelő építőipari robotika segítségével – már csak azért is, mert a kapcsolódó feladatok nagymértékben ismétlődőek -, egyre nagyobb teret kapnak a digitális megoldások.

Míg a kézi erő valószínűleg mindig a modern építkezés egyik alapeleme lesz, a technológia folyamatosan fejlődik. Robotok, drónok, autonóm járművek, 3D nyomtatás és exoskeletonok (külső vázak) kezdik segíteni a munkát. Az alacsony munkanélküliség és a képzett munkaerő hiánya miatt az automatizálás kulcsfontosságú a kereslet kielégítéséhez és a folyamatos gazdasági növekedéshez.

Az építőrobotok részt vehetnek bizonyos feladatokban, például kőművesmunkák, festés, rakodás és földmozgatás. Ezek a robotok megvédik a munkavállalókat a veszélyes munkakörnyezettől, csökkentik a munkahelyi sérüléseket és megoldást nyújtanak a munkaerőhiányra.

Számos potenciális megoldás a mesterséges intelligenciára és a gépi tanulásra támaszkodik, hogy példátlan szintű adatvezérelt támogatást nyújtson. Például egy sofőr nélküli daru szállíthat anyagokat egy munkaterület körül, vagy egy légi drón információkat gyűjthet a munkaterületről, hogy összehasonlíthassa a tervvel.

Néhány példa arra, hogy a robotika hogyan alakítja át az építkezést:

1. Az építőipari robotika falakat építhet

Az építőipari folyamatok forradalmasításának egyik jó példája az ausztráliai székhelyű FBR Ltd. (más néven Fastbrick Robotics néven ismert) HadrianX kőműves gépe, mely intelligens vezérlőrendszert alkalmaz – a CAD segítségével – a falazáshoz szükséges anyagok és mozgások kiszámításához.

A HadrianX valós időben méri a környezeti változásokat is, például a szél vagy rezgések által okozott mozgást. Ezeket az adatokat felhasználják az építési folyamat pontosságának javításához.

Noha a HadrianX szabadalmaztatott blokkok és ragasztók használatát követeli meg, az FBR megjegyezte, hogy a kapcsolódó anyagok tizenkétszer nagyobbak, mint a szokásos házépítő téglák”, egyúttal könnyebbek, erősebbek és környezetkímélőbbek.

A robotok, mint például a HadrianX és a SAM100, lehetővé teszik a működési költségek és a hulladék csökkentését, valamint a biztonságosabb munkakörnyezet biztosítását és a termelékenység javítását.

2. Az autonóm felszereléshez nincs szükség kezelőre

Míg a nagy gépjárműgyártók és a technológiai vállalatok az önvezető járműveken dolgoznak, addig az autonóm járművek már részei az építőiparnak.

Az ilyen berendezések szállíthatnak készleteket, anyagokat. Például a Volvo folyamatban lévő fejlesztése a HX2 egy autonóm és elektromos teherszállító, amely további input nélkül képes mozgatni a nehéz rakományokat. Nem rendelkezik vezetőfülkével, hanem egy digitális logisztikai vezérlőtechnikát használ – amelyet a Volvo visionsystem-nek nevez -, hogy mozgás közben észlelje az embereket és az akadályokat.

Egy másik cég, a Built Robotics autonóm buldózereket és kotrókat kínál. Az AI-irányítórendszerek a berendezést a rendeltetési helyükre irányítják, és biztosítják, hogy a szükséges munkát biztonságosan és pontosan végezzék el.

Az önjáró járművek és az építőipari robotika célja nem a kézi munka teljes helyettesítése, hanem a hatékonyság növelése és fokozása. A biztonság szintén jelentősen javul, mivel kiküszöbölik az emberi hibák lehetőségét.

3. Az intelligens robotok képalkotó technológiát alkalmaznak

Az építő robotok és drónok olyan érzékelőket használnak, mint például a Global Positioning System technológia, alapvető információkat szolgáltathatnak a munkaterületről. A mesterséges intelligencia támogatásával meg tudják határozni, hogy milyen feladatokra van szükség.

Például a Doxel Inc. kisméretű robotja beolvassa és értékeli egy építési projekt előrehaladását a helyszín bejárásával. Az összegyűjtött információkat a lehetséges hibák és problémák korai felismerésére használják.

A Doxel adatait a felhőben tárolják, ahol azokat egy mélytanulási algoritmussal szűrik át a minél részletesebb felmérés érdekében. Például a rendszer rámutathat arra, hogy a szellőzőcsatorna helytelenül van beszerelve, és a korai észlelés lehetővé teszi a megfelelő korrekciót még jóval az előtt, hogy költséges felülvizsgálatokra lenne szükség.

4. Az építőipari robotika távoli működtetése

A tárgyak internete, az adalékanyagok gyártása és a digitalizálás hozzájárulnak az ipar növekedéséhez. A festő drónok kiváló példák erre, mivel táblagépen vagy okostelefonon, egy alkalmazáson keresztül vezérelhetők, jelentést tudnak tenni az összegyűjtött adatokról, amelyeket a felhőben elemeznek.

A távvezérlési technológia alkalmazható a félig autonóm járműveknél is. A projektvezetők felhasználhatják arra, hogy utasításokat és megrendeléseket adjanak azonnal munkatársaik számára.

A barcelonai Scaled Robotics olyan építőipari robotikát kínál, amelyet a mobil eszközök távolról vezérelhetnek. A társaság Husky elnevezésű, pilóta nélküli szárazföldi járművei barangolhatnak egy építkezésen, és több érzékelőn keresztül gyűjthetik a kritikus információkat. Az adatokat a felhőbe továbbítják, ahol felhasználják azokat a projekt építési információs modellezésére (BIM).

5. Felügyelet, felmérés és ellenőrzés elvégzése

Egy építési projekt előtti, alatti és utáni értékelés megköveteli a munkaterület és a környező terület felülvizsgálatát. A munkavállalók és a helyszín biztosítása érdekében szükség van egy bizonyos mértékű felügyeletre. Ezen felül a projektmenedzsereknek és az ellenőröknek végig kell járniuk a helyszínt a végső ellenőrzések elvégzéséhez. Az építőipari robotika és a drónok elősegíthetik ezeket a folyamatokat.

A légi drónok és a földi robotok felmérhetnek egy munkahelyet, és többféle adatot gyűjthetnek az alkalmazott érzékelőktől függően. A kiterjesztett valóság és a virtuális valóság lehetővé teszi az operátorok számára, hogy valósághű és valós idejű információkat kapjanak arról, amit a drónok látnak.

Például a VR headset felvétele közben a nézők élő képet láthatnak a drónban lévő kamera segítségével. Ennél is fontosabb, hogy a helyszínen tapasztaltak távolról is elérhetők, így a projektmenedzsereknek nem kell az építési helyszínen tartózkodniuk ahhoz, hogy pontos betekintést kapjanak. A video-hírcsatorna anyagait a későbbi visszanézhetőség érdekében rögzítik, ezzel biztosítva egy újabb információforrást.

A vállalatok e célból már használnak dróntechnológiát. 2018-ban a DJI kínai dróngyártó bejelentette globális partnerségét a Skycatch-el egy 1000 darabos, nagy pontosságú drónparkkal kapcsolatban, hogy 3D helytérképeket és projekthelyszíneket készítsenek.

Az automatizálás az építőipar jövője

Az építőipari robotika globális piaca óriási lehetőséget jelent a fejlesztők és a beszállítók számára is. A 2018. évi 22,7 millió dollárról 2025-re 226 millió dollárra növekedhet – jósolja a Tractica. A Research and Markets becslése szerint 2025-re a piac 126,4 millió dollárra fog növekedni.

Az automatizálás és a digitalizálás forradalmasítani fogja az építőipart, amely általában lassan alkalmazza az új technológiákat. A tervezéstől a végső ellenőrzésig és karbantartásig az építőipari robotika összes előnye még kiaknázásra vár.

 

 

Forrás: https://www.therobotreport.com/construction-robotics-changing-industry/