A Graphisoft S.E. 1982-ben alakult, a budapesti központú vállalat pedig mára a globális építőipar innovátora, vezető digitális megoldásainak támogatója lett. Működésének 40. évfordulója alkalmából a vállalat kiadta új üzleti vízióját és globális stratégiáját. Egy kétnapos ünnepi rendezvény keretében július 13-14-én a Graphisoft bemutatta legújabb szakmai megoldásait és szolgáltatásait is. A résztvevők megismerhették az Archicad 26. verzióját, a hozzá kapcsolódó BIMx, BIMcloud és DDScad termékeket. A vállalat közölte azt is, 2022 év elején egyesült a Data Design System-el, ami teljes szakági tervezői kapacitást integrál a Graphisoft ökoszisztémájába.

A Graphisoftot 1982-ben egy forradalmian új technológiai innovációra épülő vállalkozásként hozta létre Budapesten Bojár Gábor és Tari István. A vállalat első terméke az 1984-ben bemutatott Archicad volt, amely lehetővé tette a 2D mellett a 3D-ben történő építészeti tervezést, amely akkor még nemcsak a magyar, hanem a világpiacon is egyedülállóan új volt. Ettől kezdve a Graphisoft neve egyet jelentett az iparág folyamatos innovációjával. Az akkori „Virtuális Épület” megközelítés vezetett el a ma már széles körben alkalmazott Építményinformációs Modellezés (BIM) alapú tervezésig. A Graphisoft alapítói a vállalatot később eladták, 2007-től a német központú Nemetschek Group lett a 100%-os tulajdonosa.

Huw Roberts, a Graphisoft vezérigazgatója

„A Graphisoft 40. évfordulója jó alkalom, hogy áttekintsük, milyen messze jutottunk. A kezdeti magyarországi kisvállalkozásból mára a világ egyik vezető globális vállalata lettünk, és az Archicad 29 lokalizált verzióján keresztül 120 országban tervezők millióinak szakmai munkáját támogatjuk.” – mondta Huw Roberts, a Graphisoft vezérigazgatója. „Ugyanakkor amilyen büszkék vagyunk a kiemelkedő múltunkra, legalább annyira izgatottan készülünk a jövőre. Az a vállalkozói szellem, ami alapítóinkat inspirálta és biztosította folyamatos növekedésünket, a jövőben is garanciát jelent a szakmai kihívások és lehetőségek kiemelkedő kihasználására.” – tette hozzá a vállalatvezető.

Huw Roberts hangsúlyozta azt is, a cégnek továbbra is az elsődleges célja a felhasználóik szakmai igényeinek, elvárásainak megismerése és ezeknek maximálisan megfelelő termékek és szolgáltatások biztosítása, amely hozzájárul a legjobb építészeti megoldások alkalmazásához.

A Graphisoft víziója, missziója és stratégiája

A Graphisoft 40 éves fennállása alkalmából kiadott közleményében kiemelik: a vállalat egy olyan világban hisz, ahol az épületek feladata az emberek életének jobbá tétele, és ahol ezeknek a tervezése a legfejlettebb digitális alapú multidiszciplináris együttműködésen keresztül könnyen és hatékonyan meg tud valósulni. Ezt a víziót fogalmazza meg mottójuk is: „Empowering teams to create great architecture”, amely elérését a kiemelkedő szoftverekre, az integrált szolgáltatásokra, az innovatív tudásra és know-how-ra épülő előnyök és támogatások egységes rendszerbe szervezett stratégiája biztosítja. Ezeken keresztül az építészek és a multidiszciplináris tervezői csapatok maximalizálni tudják tervezői kiválóságukat – hangsúlyozta a vállalat.

Reicher Péter, a Graphisoft országigazgatója

Reicher Péter, a Graphisoft országigazgatója az évforduló kapcsán elmondta: „Büszkék vagyunk arra, hogy az eddig eltelt 40 év alatt a magyar építészek első számú tervezőszoftvere az Archicad. Köszönjük, hogy szinte az első verzió megjelenésétől kezdve a magyar innovációt választották, támogatták víziónkat. Ma már vállalatunk, a globális építőipari szoftverpiac meghatározó fejlesztőjeként nemcsak a hazai építészek és egyre inkább a szakági mérnökök igényeit képes kiszolgálni, hanem az Open BIM szemlélet kiterjesztésével nemzetközi trendet is formálunk.”

Út a folyamatos növekedéshez és sikerhez

A Graphisoft különböző fejlődési irányokat és terveket fogalmaz meg az építészet, a multidiszciplináris tervezés, a tervezői együttműködés, valamint a hatékony ökoszisztéma számára, amelyek kiemelkedő új tulajdonságokat, képességeket és növekedési lehetőségeket tartalmaznak.

Az építészet középpontjában továbbra is a tervezés, a dokumentáció, a vizualizáció, valamint az együttműködés áll. Stratégiai lépéseik közé tartozik az információk hatékony kezelése, amely a projektek eredményességét növeli, így segítve az építészeket abban, hogy mindinkább a tervezésre tudjanak fókuszálni.

A vállalat kiemelt figyelmet fordít továbbá az új, innovatív tervezési opciók biztosítására, amelyeken keresztül az építészek szélesebb körű tervezési szcenáriókat tudnak figyelembe venni, valamint a gyorsabb és eredményesebb tervezés elérésére a projekt komplexitásától független szakmai részletek biztosításán keresztül. A Graphisoft mindezek mellett a további elemzési és szimulációs elemek az Archicad nagy teljesítményű információs rendszerébe történő integrálására is nagy hangsúlyt fektet stratégiájában.

A multidiszciplináris tervezés az Open BIM-mel kezdődik és tartalmazza az integrált tervezést, amely – tájékoztatott az évfordulós esemény kapcsán a vállalat – ettől az évtől kezdve a Graphisoft új DDScad szakági tervezői kapacitásával is kibővült az alábbiak szerint:

  • a BIM adatrendszerek további integrálása
  • az adatállomány, a munkafolyamatok, valamint a DDScad földrajzi kiterjedésének összekapcsolása
  • a felhasználói élmény integrálása a multidiszciplináris tervezői csapatok megosztott képességein, közös interfészein és hatékony tréning és konfigurációs együttműködésen keresztül
  • integrált MEP-élmény a DDScad segítségével
  • a multidiszciplináris könyvtárak, erőforrások, sablonok és sztenderdek integrált kezelése.

Elmondták azt is, a tervezői együttműködés középpontjában a BIMcloud és BIMx termékek állnak a vállalat stratégiájában, amelyek az Open BIM, BCF (BIM Collaboration Format), valamint a Common Data Environments (CDE) keretében kapcsolódnak össze. A vállalat kiemelte, az Archicad felhasználók már számtalan együttműködést alakítottak ki egymás között, amelyet most az Open BIM és a könnyű adatcsere lehetősége gyakorlatilag bármilyen platformon és applikáción keresztül tovább erősít:

  • szorosabb integráció a tervezői csapatok között olyan új képességeken keresztül, mint a szolgáltatásként elérhető hiper-modellek dinamikus igény-alapú kiadása, valamint a többi CDE felé irányuló kiterjesztett kapcsolódás lehetősége
  • a tervezői csapatok és adatállományuk dinamikus kezelése és reszponzív összekapcsolásuk a CDE rendszerrel
  • a vállalkozói képességek támogatása többoldalú, védett csapat struktúrák létrehozásán és az adminisztratív folyamataik menedzselésén keresztül.

A vállalat a folyamatos fejlődésének, sikerhez vezető útjának pontjaiként végezetül azt emelte ki, hogy a Graphisoft megoldásai és szolgáltatásai növelik a felhasználók produktivitását és hatékonyságát. Emellett Graphisoft Learn hozzáférést biztosít a szükséges know-how-hoz és tudásmegosztáshoz, a Graphisoft Community pedig összeköti a felhasználókat és segít a tapasztalatok, jógyakorlatok megosztásában.

Kitértek arra is, hogy a Graphisoft egyedülálló Adaptive Hybrid Framework technológiája gyorsabb és magasabb minőségű hozzáférést biztosít az új képességek, tulajdonságok, termékek és szolgáltatások igénybevételéhez, beleértve a desktop- és felhőalapú hozzáférés mellett a mobil eszközökön való elérést is, amely az Archicad 26 verziójában áll először rendelkezésre.

„Az a stratégiánk, hogy az Adaptive Hybrid Framework rendszeren keresztül a folyamatos fejlesztéseket rugalmasan tudjuk adaptálni stabil, könnyen kezelhető és kiszámítható képességekké minden tervezői ágazat számára” – mondta Kerecsen Zsolt, a Graphisoft Software Success ágazatának alelnöke.

A 40 éves jubileumát ünneplő vállalat közölte azt is, 2022-ben a Graphisoft egyesült a Data Design System-el (Graphisoft Building Systems), ami teljes szakági (gépész, statikus stb.) tervezői kapacitást integrál a Graphisoft ökoszisztémájába.

A 40. évfordulója alkalmából szervezett eseményen, július 14-én a Graphisoft bemutatta zászlóshajójának számító díjnyertes Archicad legújabb, 26-os nemzetközi verzióját, illetve az ehhez kapcsolódó BIMcloud, BIMx és DDScad frissítéseket. A tervező szoftververziók automatizált tervezési, dokumentációs és együttműködési munkafolyamatok újabb jelentős fejlesztéseit tartalmazzák, amelyek tovább emelik az építészek és szakági mérnökök csapatmunkájának hatékonyságát.

Forrás: Graphisoft