Humanoid robotokat régóta láthatunk már mozifilmekben és képregényekben, azonban egyre közelebbnek látszik az idő, amikor már az életben is találkozhatunk velük. Számos cég és kutatóintézet próbálkozik ilyen gépek fejlesztésével, melyek közül az egyik legígéretesebb éppen egy építőipari feladatok elvégzésére alkalmas “Transformer” – számol be a bitport.hu. 

A robotokról sokan úgy vélekednek – és valószínűleg tényleg így van -, hogy elveszik a munkát az ember elől. Azonban az olyan szektorokban, mint amilyen például az energetika és az építőipar, nagyon hasznos lehet gépekre bízni a fárasztó, vagy éppen kifejezetten (élet)veszélyes feladatokat. Világszerte számos vállalat és kutatóintézet fejleszt a filmvászonról és a képregények lapjairól ismerős Transformerekre hasonlító humanoid robotokat, amelyekkel elvégezhetővé válnak ezek a fontos, ám emberek számára messze nem ideális teendők.

2024-ben kerülhet forgalomba az építőipari “Transformer”

Az egyik legígéretesebb próbálkozás a Jinki Ittai nevű japán robotikai startuphoz fűződik, amely nemrégiben mutatta be óriási humanoid robotját. A gépet építőipari feladatok elvégzésére tervezték, ennek keretében a robot képes az épületelemek összeszerelésére, de olyan karbantartási munkáknál is bevethető, mint a villanyvezetékek rögzítése vagy akár az útjelző táblák cseréje.

Amint az a bemutató videóban is látható, a gépet egy emberi kezelő irányítja, aki a speciális fülkében elhelyezkedve egy headseten keresztül látja a robot előtt lévő környezetet. A vezérlőrendszer segítségével finom mozgásokra és megfelelő erőhatás kifejtésére ösztönözheti a gépet.

A startup alapítója azzal indokolta a gép formaválasztását, hogy a humanoid kialakítás alapvetően bizalmat ébreszt az emberekben. Hozzátette azt is, a kétkezes robotok ráadásul természetes módon irányíthatók, hiszen teljesen hasonló módon kell velük dolgozni, mint amikor egy munkás a saját végtagjait használja a feladat elvégzéséhez.

A Jinki Ittai tervei szerint az építőipari humanoid robot 2024-ben kerülhet forgalomba.

Máshol is terítéken vannak az építőiparban használható robotok

A bitport.hu beszámol arról is, hogy a robotok fejlesztése nem kizárólag Japánban érdekli a cégeket és kutatási központokat. Tavaly augusztusban például a Michigani Egyetem jelentette be, hogy 2 millió dolláros támogatást kapott az USA szövetségi szervezetétől, a National Science Foundationtől egy projektre, amelynek keretében robotokat igyekeznek “megtanítani” az építkezéseken egyelőre emberek által végzett feladatokra.

Az intézmény elmondta, a hároméves programban az embereket interaktív robotasszisztensekkel állítják párba, és az ebből az együttműködésből nyert adatokat gépi tanulási modellek finomítására használják. Az egyetem azt reméli, a dinamikus és kiszámíthatatlan környezetben végzett robotmunka sokat enyhíthetne a szektorban meglévő munkaerőhiányon is.

Forrás: biport.hu