1. kép. Zártszelvényes kapu és kerítéselemek bevonása (NAGÉV CINK Kft.)

A NAGÉV vállalatoknál megrendelt horganyozás nemcsak a nagyméretű, többtonnás acélszerkezeteknél használható kitűnően, hanem ugyanilyen megbízható védelmet nyújt az építőiparban tömegesen felhasznált kisebb termékek, így például kerítések és kapuk felületvédelmére is.

Egyre nagyobb igény van a jó minőségben kivitelezett szakipari munkákra, ugyanakkor paradox módon valósággal elönti a piacot az erősen „változatos” minőségű termékek és technológiák színes kínálata.

Mára a korrózió elleni védelem klasszikusává, megkerülhetetlen eljárásává vált a tűzihorganyzás, amely egyre erősebb pozíciókat foglal el az építőiparban is. Elég, ha csak az elmúlt évek új hazai vasúti beruházásait vesszük szemügyre, ahol a sínek mellett ma már elsősorban tűzihorganyzott felületű acéloszlopok mutatják az utat. A technológia hazai elterjesztésében a NAGÉV CINK Kft. jelentős szerepet játszik.

ROBUSZTUS, KOMPAKT VÉDŐRÉTEG KÍVÜL ÉS BELÜL

A technológia egyik fontos jellemzője, hogy a zártszelvényből készített acélszerkezetek külső és belső felületén egyaránt kialakul a védőréteg. A bevonás művelete egy kb. 450 °C hőmérsékletű, célszerűen ötvözött, horganyfürdőben történik.

A kialakuló védőréteg metallurgiailag kötődik a vashoz, vastagsága általában 50-150 μm, tapadása 20-40 MPa között van, így többszörösen meghaladja a szokásos festékbevonatokét. A bevonó olvadékból történő kiemeléskor (1. kép) a kompakt fémréteg megszilárdul, és terméktisztítást követően azonnal elszállítható és beépíthető.

A tömör rúdacélokból, kovácsoltvas elemekből gyártott kerítések és kapuk tűzihoganyzása általában egyszerű, mivel legtöbbször nem kell rajtuk technológiai nyílásokat kialakítani. Az optimális szerkezeti megoldások érdekében a NAGÉV honlapján (www.nagev.hu) elérhető tervezési segédletekben találhatók fontos információk.

A NAGÉV CINK Kft. technológiája a ma elérhető legkorszerűbb (Best Available Techniques), magas fokúan gépesített, a horganyzási műveletet kiszolgáló szállítórendszere számítógéppel vezérelt.

A csúcstechnológiájú üzemben hidraulikus villás emelődaruk állnak rendelkezésre a le- és felrakodáshoz. A sokszor sérülékeny kerítések és kapuk anyagmozgatásához a helyi szakemberek speciális szállító és tároló kalodákat fejlesztettek ki, amelyek hatékonyan biztosítják a vékonyabb, sérülésveszélynek kitett termékek védelmét (2. kép).

2. kép. Tűzihorganyzott termékek a készáru raktárban (NAGÉV CINK Kft.)

AMIKOR FELESLEGESSÉ VÁLIK A KÖLTSÉGES KÉZI FESTÉS

Darabáru esetén a tűzihorganyzással kialakított bevonatok megfelelnek a nemzetközi szabványnak (MSZ EN ISO 1461). A védőréteg vastagsága és a korróziós körülmények függvényében változik a várható védelmi időtartam. Szokásos légköri hatásoknál legalább 30-50 éves, karbantartásmentes élettartammal lehet számolni.

A kerítések és kapuk újrafestése az egyik legkellemetlenebb karbantartási feladat.  Esetükben azonban nincs szükség nagyon hosszú ideig – a festésnél jó esetben 8-10 évente alkalmazott – újrafestésre, mely környezetvédelmi szempontok miatt sem elhanyagolható előny, nem beszélve a felújítás magas költségeiről.

Jellemző kerítéstípusok a részben, vagy egészben kovácsoltvas áruk, melyek – amennyiben tervezéskor és gyártáskor betartják a horganyzástechnológiai előírásokat – problémamentesen bevonhatók.

Lehetnek akár vastag acélrudakból vagy vékony, finoman alakított lemezdíszekből, védelmük egyformán biztosítható. A nyitott vagy zárt acélszelvényekből gyártottak tervezése és gyártása ugyan nagyobb odafigyelést igényel, de ezek is tökéletes minőségben bevonhatók.

Amennyiben a kapuk és kerítések acélanyagát tűzihorganyzáshoz optimálisan ötvözött acélokból választják ki (MSZ EN 10025-2, 7.4.3:2020), akkor a készáru megjelenése egységes, fényes, a bevonás költségei pedig a lehető legalacsonyabbak lesznek (3. kép).

3. kép. Esztétikus megjelenésű kerítéselemek (NAGÉV CINK Kft.)

Gyakori megoldás, hogy a fémbevonást követően a horganyréteg még egy plusz védőbevonatot (festést vagy porszórást) kap, ezzel a megvalósul az úgynevezett duplex védelem. Erről tájékoztatni kell a bevonóművet, mert esetenként az érintett termék különleges kezelést igényel.

Amennyiben acélöntvényelemek is részét képezik a kapunak, vagy kerítésnek, még beszerzésük előtt célszerű konzultálni a NAGÉV szakembereivel a helyes minőség kiválasztása érdekében.

NAGÉV CINK: KERÍTÉSEKTŐL A TÖBBTONNÁS ACÉLELEMEKIG

A NAGÉV-tűzihorganyzók a kisméretű és vékonyfalú, valamint nagy vastagságú, extra hosszúságú (4. kép) hegesztett acélszerkezetek közötti teljes szolgáltatási méretpalettát kínálják partnereiknek. A jelentősen eltérő méretű és konstrukciójú darabok bevonása speciális szakmai tudást igényel. A horganyolvadék hőhatása miatt szűk határok között kell tartani a művelet közbeni méretváltozásokat, ezért a legkedvezőbb megoldás a nagyméretű acélszerkezetek egy lépésben történő tűzihorganyzása.

4. kép. Nagyméretű, tűzihorganyzott kivitelű úszókapu

Az ócsai NAGÉV CINK Kft. rendelkezik Közép-Európa egyik legnagyobb és az ország legnagyobb belső térfogatú horganyzó kádjával, amelyben akár 15 m hosszú, 3 m magas és 6 tonna/db tömegű darabok bevonására is lehetőség van.

A NAGÉV Kft. az alapítása óta eltelt több mint húsz esztendő alatt kétszázezer tonnát meghaladó mennyiségben vont be horganyréteggel acélszerkezeteket. A Tiszacsegén található üzemben a közepesen hosszú (7,2 m), de nagy magasságú (2,4 m) termékek kezelése is megoldható, így a legtöbb kerítés és kapuelem itt is könnyen tűzihorganyozható. További információk a NAGÉV honlapján érhetőek el.

 

www.nagev.hu