A Magyar Energiahatékonysági Intézet rendezvényén körbejárják, hogy melyek azok a pénzügyi, műszaki, társadalmi, fogyasztói attitűdhöz kötődő kihívások, melyekkel ma a lakásállomány energetikai megújítása érdekében szembe kell néznünk, milyen eszközök és megoldások lehetnek ezek leküzdésére, és mit tehetnek a különböző piaci – állami, önkormányzati, vállalati, szakmai, pénzügyi, egyéni – szereplők.

Időpont: 2020. március 18.

Helyszín: MagNet Közösségi Ház, Hamvas terem (1062 Budapest, Andrássy út 98.)

Magyarország legnagyobb energiafogyasztói az épületek, amelyek önmagukban a hazai energiaigény 40%-áért felelősek. Az energiafelhasználásunk jelentős csökkentése, és az ehhez kapcsolódó hazai és nemzetközi stratégiai célok elérése az épületszektor, azon belül is a legnagyobb fogyasztó, a lakossági épületek nagy mértékű energetikai felújítása nélkül nem lehetséges. De hogyan tudjuk az elkövetkezendő időszakban a lakossági energetikai korszerűsítések nagyságrendi ugrását elősegíteni? Többek között az alábbi témák kerülnek terítékre:

  • A konferencián bemutatjuk az ún. One-stop-shop koncepciót, amelynek a jövőben kulcsszerepe lehet a lakossági energetikai felújítások előmozdításában. Célja, hogy emberközpontúvá tegye az energetikai felújításokat, azzal, hogy egy egyablakos rendszerben tervezi a felújításokhoz kapcsolódó teljes szolgáltatási spektrumot lefedni. Milyen szerepe lehet ebben az államnak, a településeknek, a különböző szakmai szervezeteknek, a gyakorlati megvalósítással foglalkozóknak? Ezt a kérdést is körbejárjuk.
  • A one-stop-shop modell már több európai országban működik, és egyre elterjedtebb. A MEHI konferencián kerül először bemutatásra hazánkban egy innovatív, a gyakorlatban már több éve működő one-stop-shop szolgáltatásról szóló holland projekt is, a Reimarkt.
  • Továbbá megismerhetjük egy frissen elkészült lakossági fókuszcsoportos kutatás eredményeit arról, hogy mik lehetnek a motorjai ill. akadályai a lakossági energetikai felújításoknak, és mi motiválja az ingatlantulajdonost a felújításra.
  • A felújítások nem tudnak megtörténni megfelelő finanszírozási lehetőségek nélkül. A pénzintézetek szerepét és megoldási lehetőségeit is megvizsgáljuk.
  • Gyakorlati példát láthatunk arra is, hogy milyen motivációi és eszközei lehetnek egy önkormányzatnak a településén lévő épületállomány energetikai felújításának elősegítésére.
  • A családi házak energetikai felújítására nehéz átfogó programot kifejleszteni, elsősorban széttagoltságuk miatt. Most bemutatunk egy új, innovatív kezdeményezést is, amely a közösségi lehetőségeket kívánja kiaknázni mind a megvalósítás, mind a finanszírozás tekintetében.

 

További információ és jelentkezés a MEHI honlapon.

 

 

Forrás: MEHI

 

 

Rail Cargo banner