Bevásárlóközpont, társasház és családi ház is a díjazottak között

A szépség és ésszerűség egysége” mottóval hirdette meg idén a mára hagyományos, építészek és építészhallgatók munkájának elismerésére hivatott pályázatát a környezetbarát szálcement homlokzatburkolatokat gyártó EQUITONE. A tavasszal meghozott döntés a zsűri a kialakult helyzet miatt szeptember elején online eredményhirdetésen hozta nyilvánosságra. A mezőny legjobbja a budapesti Shopmark üzletközpont felújítása lett.

A kiíró a pályázattal hozzá kíván járulni az egyre inkább elvárt és népszerű, a környezettudatosságot fókuszba állító, felelős tervezői gondolkodás terjedéséhez. Ez is indokolta az idei évi pályázat fő üzenetének megválasztását. A mottó azt fejezi ki, hogy ugyan az EQUITONE anyag az épületek esztétikájához vitathatatlanul hozzájárul, nem feledkezhetünk meg az épületburok az energiafelhasználásra gyakorolt hatásáról, valamint a tartósságra való törekvésről sem. Mindezt pedig az EQUITONE szálcement burkolat változatos megjelenéssel kínálja felhasználóinak.

Vikár András, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész a zsűri tagja az online eredményhirdetésen így fogalmazott: „Az EQUITONE anyagok méltán egyre népszerűbbek, hiszen azok minősége, megjelenése és felületi kialakítása is jól illeszkedik a mai kor építészeti és műszaki elvárásaihoz, a szakma kezdi felfedezni, alkalmazni. Ez az anyag nem igényel rábeszélést, csupán ismereteket.

A zsűri az építészek munkái közül négyet, míg a hallgatók közül kettőt emelt ki.

A már hagyományosan évente meghirdetett pályázaton – az építészek munkájának elismerése mellett – az Etex Csoporthoz tartozó EQUITONE célja, hogy az anyaghasználat változatosságát és az EQUITONE szálcement lapokkal burkolt épületek sokszínűségében rejlő lehetőségeket bemutassa.

A zsűri tagjai 2019-ben:

  • Patartics Zorán, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész
  • Tima Zoltán, Prima Primissima-, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész
  • Vikár András DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész
  • Horváth Márk, projekt manager, EQUITONE

Idén a 22 építész és 16 hallgatói pályamű között társasházak és családi házak és más középületek mellett egy bevásárlóközponton is megjelent ez a sokoldalú anyag, amely épület el is nyerte a zsűri legmagasabb elismerését.

ÉPÍTÉSZ DÍJAK

A 2019 év termései közül a zsűri az első díjjal a budapesti Shopmark Üzletközpont felújításának terveiért Prof. Kertész András DLA-t és Tóth Tamást jutalmazta.

Meglátni egy kész épületben egy másik épület lehetőségét – mindezt az ár-érték arány szűrőjén keresztül – nemcsak komoly felkészültséget, de szigorú következetességet is igényel. Az értő szem számára ez a képesség az első, ami az épület láttán feltűnik.  Újrateremteni valamit abból, ami devalválódott, hálás és hálátlan feladat is egyszerre. Nem csupán egy épületet kell átformálni, de a befogadókkal a viszonyát is újra kell építeni. Ha az építészeti minőséget méregetjük, szembesülnünk kell a léptékkel. Itt a megszokott nézőpontok nem működnek. Egy ekkora házat nem lehet szemügyre venni, csak mozgás közben megélni. 250 méternyi épület, 650 méter homlokzattal. Kívülről városi térfal, belülről ”pszeudo város”.“– hangzott el Patartics Zorán, Ybl Miklós-, Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagjának videóüzenetében.

A pályázat II. díját Hajnal Zsolt és Kendelényi Péter nyerte a Metrodom Panoráma lakóépületért.

A zsűri a III. díjat a Kalmár László és Zsuffa Zsolt építészpárosnak ítélte a Budapest III. kerültébe tervezett többgenerációs családi ház terveiért.

A különdíjat Prohászka Benedek, Halmosi Erik és Lasztóczi Péter budapesti négylakásos társasháza nyerte.

HALLGATÓI DÍJAK

A 20 hallgatói pályázat közül a zsűri két pályaművet megosztott első díjra értékelt. A hallgatók esetén továbbra is a kiíró elvárása, hogy a pályázó megismerje az anyag alkalmazástechnikáját, és annak megfelelően alkalmazza azt bármely iskolai munkáján, vagy kifejezetten a pályázat számára készült tervén.

A 2019. pályázat egyik díjazottja Jámbor Róbert, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatója lett (konzulense: Szabó Dávid DLA), aki az EQUITONE anyagokat a Zuglóba tervezett kézműves sörközpont terveihez használta fel.

A megosztott első díj másik nyertese Walton Mihály és Zacher Márton, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki mesterképzési szak építészhallgató párosa (konzulensük: dr. Rohoska Csaba DLA, habil. egyetemi docens), akik Jászszentlászlóra tervezett paradicsomfeldolgozó üzemet képzeltek el az EQUITONE anyaggal burkolva.

Mindkettejük munkáját Vikár András DLA, Ybl Miklós- és Pro Architectura díjas építész, a zsűrii tagja méltatta.

A díjazottak méltatása a szervező Build-Communication Kft. youtube csatornáján is meghallgatható:

 

További információ: Build-Communication Kft., Tel.: (+36-23) 611-028, 611-029; e-mail: iroda@buildmarketing.hu

 

További információ az EQUITONE termékekkel és műszaki megoldásokkal kapcsolatosan: Horváth Márk projekt manager, e-mail: mark.horvath@etexgroup.com, T: (+36-30) 849-3874; www.equitone.com/hu-hu/

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.