A Creaton GmbH beolvad a Terreal Csoportba

208

A tetőfedés és a külső térelhatárolók innovatív megoldásainak vezető francia cége, a Terreal bejelentette, hogy megállapodást írt alá az Etex-szel annak 100%-os tulajdonú leányvállalata, a kerámia és beton tetőfedő anyagok szakértőjeként ismert Creaton felvásárlásáról. A 2020. évre több mint 610 millió eurós forgalmat becsülnek. Az akvizícióval a magyarországi Lentiben található Creaton Souht-East Europe Kft. is a Terreal 100 %-os tulajdonába kerül.

Az égetett agyag építőanyagok területén szerzett több mint 150 éves tapasztalatára támaszkodva a Terreal innovatív épületburkoló megoldásokat fejleszt ki. Négy szakterület (a tető, a napenergia, a szerkezet, a homlokzat és a dekoráció) szakértőjeként, Franciaországban és nemzetközileg 23 helyszínen, továbbá több mint 2000 munkatárssal a Terreal közel 400 millió eurós éves forgalmat bonyolít.

A Creaton csoport a cseréptető piacon Németországban és Lengyelországban az első, a délkelet-európai régióban a második helyet foglalja el.  A vállalatcsoport hét németországi, három lengyelországi és egy magyarországi tetőcserépgyártóból, valamint egy kiegészítő gyárból és négy regionális raktárból áll. A bajorországi wertingeni székhelyű Creaton csoport 1240 főt foglalkoztat.

Több mint 150 éves tapasztalatával a Terreal 4 szakterületén (tetőfedés, napenergia-hasznosítás, szerkezet, homlokzat- és épületdíszítés) több mint 2000 főt foglalkoztat, éves árbevétele megközelíti a 400 millió eurót.

Az összeolvadással Európa vezető kerámia tetőcserépgyártó vállalkozása jön létre, amely termelőegységeket üzemeltet Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Délkelet-Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában, de lesznek kirendeltségei Olaszországban, a Benelux államokban, Spanyolországban és más exportpiacokon is. A 2020. évre több mint 610 millió eurós forgalmat becsülnek.

A Terreal vállalattal történő összeolvadás a Creaton GmbH vállalati stratégiájának következetes folytatását jelenti, amely az előző év óta ismét egyre inkább a kerámia tetőcserepek, a beton tetőcserepek és a tetőkiegészítők értékestésére fókuszál” – mondta el Dr. Sebastian Dresse, a Creaton GmbH ügyvezető igazgatója.

Az ügylet finanszírozása többféle pénzügyi eszközön kívül a Terreal legnagyobb részvényeseinek, a Park Square Capital, a Goldman Sachs Merchant Banking Division és a Barings tőkebefizetéseiből történik.

A Terreal vezérigazgatója, Laurent Musy kijelentette: „A Creaton akvizíciója átformálja majd a Terrealt. Vállalatunk méretének és léptékének jelentős növelésével, amelyet azért hajtunk végre, hogy Európa vezető tetőcserépipari cégévé váljunk, óriási lépést tettünk a nyereséges és fenntartható növekedési pálya felé”.

Az ügylet lezárására a hatósági engedélyektől függ, várhatóan 2021 első negyedévében kerül sor. Az ügyletben a Terreal kizárólagos pénzügyi tanácsadója a Goldman Sachs volt.

 

 

Forrás: Próbakő Kommunikáció