Hatályba lépett az „üvegkapu rendelet” az építőiparban

207

2022. január 1-én jelent meg a Magyar Közlönyben egy új rendelet, amelynek célja az építőipari foglalkoztatás szabályozása és átláthatóbbá tétele. Az „üvegkapu rendelet” néven elhíresült intézkedés értelmében az építkezéseken dolgozók adatait a munkáltatók naprakészen kötelesek rögzíteni és nyilvántartani. A rendelet azokra a közbeszerzéseken alapuló beruházásokra vonatkozik, amelyek becsült értéke eléri vagy meghaladja a 700 millió forintot.

A SMARTme biztonságtechnikai cég is vállalatok számára készít munkahelyi beléptető rendszereket. Móró Tibor ügyvezetőt kérdeztük az Üvegkapu céljairól, előnyeiről.

„A Nemzeti Építőipari Felügyeleti és Adatszolgáltató Rendszernek az Üvegkapuval (hivatalosan Építőipari Monitoring- és Adatszolgáltató Rendszer) elsődleges célja, hogy előremozdítsa az úgynevezett „fehér” foglalkoztatást az építőiparban. Egy digitális beléptető rendszerrel, például közelítőkártyás beléptetéssel másodpercre pontosan lehet adminisztrálni a dolgozók, alvállalkozók vagy az építkezésen megforduló vendégek ki- és belépését. Ezeket az adatokat fel lehet használni például a bérek és járulékok kifizetésére, de biztonsági szempontjai is lehetnek a beléptető és nyilvántartó rendszerek bevezetésének” – árulja el Móró Tibor.

A SMARTme cégvezetője elmondja, hogy a 2019-es koronavírus járvány kapcsán került előtérbe a munkahelyi beléptetés védelmi funkciója: ha rendszeresen adminisztrálják a dolgozók ki- és belépését a munkahelyre, akkor rögzíthető, hogy ki kivel érintkezett, meg lehet előzni a járvány terjedését.

Azon kívül, hogy az informatikai rendszerrel sokkal könnyebben kiszűrhető, ha egy cég feketén alkalmaz szakembereket, átláthatóbbá lehet tenni a kivitelezési szerződéses folyamatokat is. A digitalizációval búcsút mondhatnak a cégek a követhetetlen papírmunka egy részének.

„Az Üvegkapu nagyon fontos lépés a magyar építőipar fejlődésében. A kifehérítés mellett 2022-ben már életünk szinte minden területének a digitalizáció az alapja, ezért a beléptető szoftverek is számos előnyt kínálnak. Költségcsökkentés mellett például elemzések, jelentések is mindössze néhány kattintással kiállíthatók, így ezt a jövőben fel lehet használni a munkafolyamatok fejlesztésére is” – mondja Móró Tibor.

Egyre több építőipari szereplő alkalmaz különféle informatikai rendszereket a hibák minimalizálása vagy például a dokumentáció felgyorsítása érdekében, ezért a szakemberek optimisták az Üvegkapu rendelettel kapcsolatban.