2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

NyitokepAz elmúlt években – a homlokzati hőszigetelő rendszerek pozitív tapasztalatai alapján – a gyártók olyan helyeken is komplett rendszermegoldásokat kezdenek kínálni, ahol arra a jogszabályi előírások szerint nem lenne feltétlenül szükség. A rendszerek előnye az, hogy az ugyanattól a gyártótól származó egyes rendszerelemek ellenőrzött módon együtt dolgoznak, és a rendszerekhez nyújtott többletgarancia, illetve a szaktanácsadás jelentősen megkönnyíti a felhasználók dolgát.

A Baumit rendszerszemléletű megoldásainak egyike a betonszerkezetek felújítására ajánlott BetoSystem, melynek elemei: BetoProtect betonacélvédő szer, BetoHaft tapadóhíd, BetoFill betonjavító habarcs és BetoFinish betonglett.

A LEGGYAKRABBAN ELŐFORDULÓ HIBÁK

A látszó betonszerkezetek (pl. terasz- és erkélylemezek, lépcsők stb.) leggyakrabban előforduló hibáit a beton elöregedése, sérülése és lepattogzása, valamint a betonacél betétek korróziója okozza. Amennyiben a beton-, illetve a vasbeton szerkezetek tönkremenetele a teherhordó képességüket is veszélyezteti, akkor a felújítás során nagy körültekintéssel kell eljárni, sok esetben a megoldás csak a szerkezetek cseréje lehet. Ha viszont csak esztétikai jellegű problémáról van szó, úgy a Baumit új betonvédő- és javító rendszere gyorsan és egyszerűen kivitelezhető, tartós megoldást kínál.

A rendszer magában foglalja az acélbetétek korrózióvédelmét, a betonszerkezet javítását, a hiányzó részek pótlását és a felületi egyenetlenségek kijavítását is.

termekekA Baumit BetoSystem rendszer elemei megbízható megoldást jelentenek az alábbiakra:

  • betonjavítás, felületvédelem, hiányzó részek pótlása
  • felületi egyenetlenségek javítása
  • korrózióvédelem
  • betonszerkezet szétfagyása elleni védelem (nagy mechanikai és vegyi ellenállóság).

1 eredeti-allapotBALKONFELÚJÍTÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Példaként egy balkonfelújítás folyamatát és a felhasznált anyagokat mutatjuk be.
Eredeti állapot, erkélyrészlet sérült betonfelülettel, korrodált betonacélbetétekkel és korlátrögzítésekkel (1. kép).

 

 

2 serult-reszek-eltavolitasaA sérült részek eltávolítása csiszolással, vésővel vagy kalapáccsal (2. kép). Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő állapotú betonban ne tegyünk kárt. Nagyobb felületek esetén alkalmazzunk homokfúvást.

A sérült betont gondosan távolítsuk el, és egészen addig folytassuk a munkát, amíg elérjük az ép részeket. Az acélbetétek és a beton közti tapadás megfelelőségét ellenőrizzük.

A betonacélokat drótkefével tisztítsuk mindaddig, amíg fényleni nem kezdenek (3. kép).

Az alapfelületet nagynyomású vízsugárral mossuk át, ezzel biztosíthatjuk a majdani megfelelő tapadást (4. kép). A javítóhabarcs felhordása előtt a felületnek 24 órán át száradnia kell.

3 tisztitas4 atmosas

Az acélbetétekre a korrózióvédelmet biztosító Baumit BetoProtect betonacélvédőszert ecsettel hordjuk fel két rétegben (5. kép). A második réteg felvitele előtti várakozási idő 6 óra.

5 BetoProtect6-atmosas 

A javítóhabarcs felhordása előtti napon még egyszer tisztítsuk le vízzel a felületet.
Addig várjunk, ameddig a vízfilm már mindenhonnan eltűnt (6. kép).

Az egész javításra váró felületet töltsük ki a Baumit BetoHaft tapadóhíddal (7. kép). Ügyeljünk arra, hogy valamennyi furatot és üreget gondosan kitöltsünk.

7 BetoHaft8 BetoFill 

Ezután következik a Baumit BetoFill javítóhabarcs felhordása (8. kép), amelynek a vastagsága egy munkamenetben nem lehet több 4 cm-nél. Ennél nagyobb vastagság esetén dolgozzunk a „friss a frissbe" elv szerint. Ha a Baumit BetoFill már megkötött, új réteg nem hordható fel rá. Ilyenkor ezt el kell távolítani és új réteget kell készíteni.

9 BetoFinishA végső felületképzést a Baumit Beto-Finish betonglett rétege adja, egy rétegben, 3-5 mm vastagságban (9. kép). A képen az erkélylemez alsó élén a Baumit sarokvédő profil rész kerül beépítésre, a felső Baumit BetoFinish betonglettel van besimítva.

Az elkészült felületet védeni kell a túlzottan gyors kiszáradástól (pl. fóliatakarással).

 

 

10 szaradasBefejező rétegként az elkészült simítás Baumit homlokzatfestékekkel (pl. Baumit NanoporColor) festhető le (10. kép).

A Baumit BetoSystem betonszerkezet javító rendszer előnye az egymásra épülő rendszerelemek hatékonyságában rejlik. Ajánlott vasalt vagy vasalatlan betonszerkezetek javításához, mely alkalmas lakó- és középületek betonszerkezeteinek (erkélyek, loggiák, pillérek, előlépcsők, kerítések, mellvédfalak stb.) rekonstrukciójához. Teherviselő szerkezetek felújítása esetén mindenképpen szükséges statikus szakvélemény beszerzése.

 

Baumit-logo-w

Kékesy Péter
alkalmazástechnikai vezető
Baumit Kft.

 

 

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web