2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

AkustoLapunk 2018/6–7. számában már foglalkoztunk a hangszigetelő gipszkarton szerkezetekkel. Az előző cikkben megjelent ismeretekhez további hasznos információkkal szolgálunk a szerelt válaszfal építésben érdekelt szakembereknek.

Talán nem haszontalan azt a fizikai elvet hangsúlyozni, hogy a szerelt válaszfalak akusztikailag tömeg-rugó-tömeg rendszerű szerkezetek, ahol a tömeg a kétoldali burkolat (építőlemez, gipszkarton, vagy gipszrost lemez) és a tömegek között a rugóréteg a hangelnyelő tulajdonságú szilikátszálas anyag.

Az egységnyi felületű burkolati tömeg m'(kg/m2) értékkel, az egységnyi felületű ISOVER üveggyapot, vagy ULTIMATE integrált üveggyapot-kőzetgyapot rugó pedig az s' (MN/m3) dinamikai merevséggel jellemezhető.

Minden akusztikai tömeg-rugó-tömeg rendszer rendelkezik fo saját (rezonancia-) frekvenciaértékkel, amelyet alapvetően a burkolati tömeg (m') és a hangelnyelő betétanyag dinamikai merevsége (s') határoz meg. Szimmetrikus szerkezetű válaszfalaknál az fo érték:

keplet 

Akkor kedvező léghanggátlású, léghangszigetelésű a válaszfal, ha az fo érték minél alacsonyabb.

1-tablazatKEDVEZŐ LÉGHANGSZIGETELÉSŰ VÁLASZFAL ÉRTÉKEI

Nézzük az s' és m' értékeket. A nem éghető, A1 tűzvédelmi osztályú ISOVER és ULTIMATE szilikátszálas anyagok s' értékét tartalmazza az 1. táblázat.

Az m' akkor jelentős nagyságú, ha minél nagyobb testsűrűségű, tömegű Rigips lemezeket alkalmaznak és azokat is oldalanként legalább 2 rétegben (2. táblázat).

2-tablazat

Aszimmetrikus válaszfalszerkezetek esetén (ahol a válaszfal egyik oldalán nagyobb tömeget, tehát több réteg Rigips lemezt építenek be) az fo saját frekvenciaértéke jelentősen lecsökken, ami rendkívül kedvező. Ez azért van, mert a válaszfal két oldali tömegét „elhangolták" egymástól.

B 26336KÖVETELMÉNYEK

A szerelt válaszfalak R' helyszíni léghanggátlása egy adott beépítésű válaszfalszerkezet hangszigetelő képességének a frekvencia függvényében változó jellemzője.
Az adott válaszfalra vonatkozó R' görbe etalon görbével történő összehasonlítása során a görbék közötti eltérések súlyozott összege az R'w (dB) súlyozott helyszíni léghanggátlási szám.

A gyakorlatban még az Rw (dB) súlyozott léghanggátlási szám értéket is alkalmazzák, amit nem helyszíni, hanem laboratóriumi mérésekkel határoznak meg.

Az MSZ 15601-1:2007 „Épületakusztika 1. rész: Épületen belüli hangszigetelési követelmények" szabvány 4. sz. táblázataiban megadottak alapján a fontosabb léghangszigetelési követelményeket a 3. táblázat tartalmazza.

3-tablazat

A Rigips válaszfal szerkezetek közül néhány gyakran alkalmazott megoldást mutat be az 1. ábra.

 1-abra

 

www.isover.hu

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web