2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Rudas-Bad2A fehér cement alkalmazása egyre nagyobb népszerűségnek örvend, napjaink építészete már nem is képzelhető el nélküle. Különösen a fehér cementből készült felületi beton (látszóbeton) nyit új távlatokat az esztétikai, díszítő célú felhasználási lehetőségek előtt, amelyek a modern épületek külső megjelenését jelentős mértékben felértékelik.

A fehér cementet elsősorban transzportbetonhoz, betonelemek és betontermékek gyártásához, vakolat és falazóhabarcs előállításához, illetve építéskémiai anyagokhoz használják. A szürke cementhez hasonlóan nagy szilárdságú, tartós szerkezetek épülnek belőle, amelyek teljes élettartamuk alatt nagy biztonságot nyújtanak.

A fehér cement olyan tiszta fehér portlandcement, amelyet különleges technológiával, kimondottan erre szakosodott üzemekben állítanak elő, értékes vegyi-ásványi nyersanyagokból. Lévén szabványos kötőanyag, minden, a minőségi portlandcementtel szemben támasztott technológiai követelménynek megfelel. Ha a fehér cementből előállított betont színezik (például pigmentek hozzáadásával), akkor sokkal élénkebb, telítettebb színek érhetők el, mint a szürke cementből készült beton esetén. A fehér cement prémiumtermék, ami a funkcionális és a kreatív alkalmazást egyaránt lehetővé teszi. Íme néhány hazai példa az elmúlt évekből, amelyek fehér cement felhasználásával készültek.

BUDAPEST BISZTRÓ – TETŐTŐL TALPIG SZÍNES BETONBA BURKOLVA

Bistro3Aki már látta, az egyetért azzal az állítással, hogy a Budapest Bisztró vonzó tetőtéri dizájnja elragadó. A CRH White fehér cementből előállított változatos betonelemek kulcsfontosságú tényezők ebben az elegáns megjelenésben.

A Budapest Bisztró a főváros szívében helyezkedik el. A korábbi épületben 2012-ben kialakított vendéglátó egység csodálatos belsőépítészeti megoldásokkal hívja fel magára a látogatók figyelmét. Az étterem több pontján, más-más formában visszaköszönő betonfelületek meghatározzák a belső tér esztétikáját. A bisztró tökéletes példája a beton sokoldalú és fantáziadús felhasználhatóságának.

Látványos, színes betonlapok

A csillogó, különleges formájú, könnyen összeilleszthető betonlapok egyszerűvé tették a burkolók számára a kiterjedt területek gyors lefedését, finom felületükkel stílusos megjelenést kölcsönözve a térnek.

BistroA gyártó CRH White fehér cementet használt a betonlapok gyártásához, az egyedi színek elérése érdekében színes pigmentet adagoltak az alapanyaghoz. A belsőépítészek fehér, fekete, szürke, zöld és vörös betonlapokat használtak, amelyeket látszólag teljesen véletlenszerűen rendeztek el. A színesen változatos szakaszok a bisztró egyes területeinek kellemes megosztását eredményezik.

Összesen körülbelül 40 m² felületet burkoltak le így. A bisztró egyik falán látható falfestmény a Széchenyi lánchídról szintén CRH White fehér cementből készült, előregyártott betonlapok felhasználásával.

SOPRON – A VÁRKERÜLET REVITALIZÁCIÓJA

SOPRON Castle-District-revitalization pavilion 4Sopron város Önkormányzata 2009 őszén hirdetett pályázatot ezzel a címmel. A több éven át tartó tervezési munka során 2015-re elkészült a köztérmegújítás első, leglátványosabb, nagyjából 15 ezer m2-nyi eleme.

A Várkerület revitalizációja részeként megvalósuló pavilon fehér betonjához a CRH szállított fehér cementet. A bedolgozás sajátossága volt, hogy a betonozás maximum fél méteres ejtési magasságból történhetett a szétosztályozódást elkerülendő.

Ennek érdekében a betonpumpa végére egy – tovább szűkített – betonozó csövet hegesztettek. Ezen keresztül a zsaluzat közepébe egyetlen helyen lehetett beönteni a speciális, öntömörödő látszóbetont. A betonnyomás folyamatos monitorozására is szükség volt, a kritikus nyomás kialakulásának elkerülése érdekében. Míg az épület falainak betonozása a helyszínen történt, addig a betonlamellák előregyártó üzemben készültek.

A projekt megvalósítására rövid határidő állt a közreműködők rendelkezésére. A szeptemberi átadás miatt a kivitelezés a legmelegebb nyári hónapokra esett. A nagy forróság miatt a helyszíni betonozást többnyire éjszaka tudták csak megvalósítani. A CRH White CEM II/A-LL 42,5 R típusú fehér cementjéből, a kivitelezők és a betontechnológusok összefogásának köszönhetően kifejezetten esztétikus öntömörödő látszóbeton épületet sikerült létrehozni, amely azóta a Várkerület ikonikus elemévé vált.

DorogBARNASZÉNBÁNYA, FEHÉR CEMENT EMLÉKMŰ

Dorog kisvárosa hálás Schmidt Sándornak a barnaszénbánya korábbi igazgatójának, aki sokat tett a város infrastruktúrájának és gazdaságának fejlesztéséért. Viszonzásul a város vezetése egy teret nevezett el róla, amely egyben közösségi térként is funkcionál. A CRH White fehér cementből készült transzportbeton felületek és előregyártott betonelemek vonzó külsőt kölcsönöznek a helynek.

Dorog2A betonból készült szabálytalan vonalvezetésű lépcsők stílusosan emelik ki a természetes topográfiát. Csillogóan látványos, ragyogó a fehérségük, amit a különleges, magas minőségű CRH White fehér cement használatával értek el.

A Schmidt Sándor Agora tervezői mesteri módon operáltak a fehér színnel, hogy kiemeljék a tér korábbi szürke, piros és sárgás árnyalatú burkolatait.

 

RUDAS FÜRDŐ – KELETI HANGULAT, MODERN ANYAGHASZNÁLAT

Rudas-BadA budapesti Rudas fürdőt 400 évvel ezelőtt építették és ma is a város egyik legnépszerűbb gyógyfürdője. A létesítmény felújítása és bővítése szükségszerű volt, hogy megfeleljen a mai kor elvárásainak. A belső terek mellett az épület homlokzata is megújult.

A korszerűsítéshez CRH White fehér cementből készült, keleti stílusú, előregyártott betonelemeket használtak. A fürdő látogatói kívülről és belülről egyaránt megcsodálhatják a déli szárny különleges homlokzatát, amely látványos megjelenésével kivétel nélkül mindenkit levesz a lábáról.

2-bags-whiteHA FEHÉR CEMENT, AKKOR CRH

A CRH által gyártott fehér cement a piacon CRH White néven kapható, és világos fehér színe különbözteti meg versenytársaitól. Ez a legfőbb oka annak is, hogy sok betongyártó ezt a cementet választja, amikor jó minőségű fehér alapú betonelemeket gyárt. A CRH White fehér cement különleges eljárással készül, és számos esztétikai előnnyel bír a szürke cementhez képest. Pigmentek hozzáadásával a szivárvány minden színe előállítható és könnyen reprodukálható. Minőségét tekintve a CRH White fehér cementek megfelelnek a legmagasabb műszaki követelményeknek. Ideális választás bármely betonhoz a normáltól a nagy szilárdságúig egyaránt: a CRH White fehér cementjeivel minden szilárdsági osztály elérhető.

www.crhhungary.com

 

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web