2019. április 24., szerda

 

4A természetesség, amely futurisztikus formáktól sem idegenkedik. Egy rugó sziluettjét formázó épület esetén mi sem természetesebb, mint a PREFA burkolat, amely a rugalmas és fantáziadús felhasználás lehetőségét már számos épületen hozta.

Az építészet létjogosultságát csupán az épület használóinak igényei igazolhatják" – ez Stefan Camenzind svájci építész meggyőződése, aki saját, a Zürichi-tó partján épült, rendhagyó kinézetű otthona kapcsán beszélt arról, számára mit jelent a „felhasználó-központú építészet".

Az anyaghasználat, az épület látványa és elhelyezkedése között feszülő látszólagos ellentéttel szemben a végeredmény lenyűgöző látványt nyújt.

3„MARADJ, ANNYIRA SZÉP VAGY"

A külsőleg látványos és talán meghökkentő formavilágú épület nem üt el a környezetétől, éppen ellenkezőleg: behozza a természetet a házba, sőt maradásra sarkall.

Akár Goethe Faustból ismert sorát sem túlzás idézni: „maradj, annyira szép vagy", s az építészt éppen ez a gondolat ihlette otthona tervezésekor. Camenzind 2004 óta működő építészstúdiója, amelyik lakóépületek és irodák tervezésével foglalkozik, szintén ezt a szempontot tartja szem előtt munkái során: a tervezés középpontja nem lehet más, mint hogy messzemenőkig figyelembe vesszük a későbbi lakók, az épületet használók egyéni igényeit.

E filozófia sikerének kétség kívül megalapozott visszaigazolása a Google számára tervezett számos sikeres munkahelyi koncepció, ahol elsősorban a dolgozók különleges igényeinek megértésére összpontosítottak.

7Emberek számára tervezünk, de ezt az elmúlt években sokan elfelejtették. Fontos kérdés, hogy az építészet segítségével hogyan befolyásoljuk a munka hatékonyságát, alakítsunk ki kötődést, hogyan motiváljunk, ritkán kerül terítékre" – fogalmazott az építész, aki természetesen a magánépíttetők megrendelései, de saját otthona tervezése során is a fenti gondolatok jegyében alkot.

HAJÓ A TÓ PARTJÁN

A rugóház koncepciója a szabadság, a rugalmasság és a tér növelésén alapul. Az épület formájának kialakítását persze a külső körülmények is jócskán befolyásolták: a nem kifejezetten szögletes, hosszúkás telket körülvevő, állandó mozgásban lévő tó, a domb és a telek mögött futó sínek eleve dinamikus gondolkodásra késztették a tervezőt.

2Így a végeredmény ívelt, felfelé görbülő formáival és mozgalmasságával sokkal inkább emlékeztet egy hajóra, mint egy házra. Az egyszerűnek látszó terv alapját az emeletek rendhagyó kialakítása képezi, amelyek egyik oldalon íves csatlakozással folynak egymásba, míg az épület másik végén lehetővé teszik a tér és fény maximalizálását.

A ház hatalmas homlokzati üvegfelületei mellett találni kellett egy olyan anyagot, amely az épület íveinek erejét és lendületességét képes közvetíteni. Így nem jöhetett szóba csak olyan anyag, mint a PREFA zsindely, amely kis méreteivel a kellő rugalmasságot, textúrájával pedig a kellő lágyságot kínálta az ívek kialakításában.

A PREFA alumínium tetőfedő zsindelye melletti döntést a csekély karbantartási igény, a hosszú élettartam és újrahasznosíthatóság támasztotta alá. Nem utolsósorban pedig a színek közötti választás lehetősége inspirálta az építészt, amely így a hagyományos fazsindely modern interpretációjaként vált az épület részévé.

 

www.prefa.hu

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

április 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web