2019. február 18., hétfő

 

 

EVOSZ-SKILLCOAz EU „Szakképzési Szövetségek" programja keretében megvalósuló SKILLCO projekt első félidejében elkészült eredményekről a partnerek nemzeti konferenciák keretében adnak tájékoztatást. A Szlovén Építőipari és Építőanyag-ipari Kamara koordinálásával megvalósuló projektben a német, magyar és szlovén szociális partnerek és szakképző intézmények mellett az Európai Építőipari Ipari Szövetség (FIEC) működik közre.

KONFERENCIA

Az első nemzeti SKILLCO konferencia az ÉVOSZ szervezésében 2018. április 24-én, Budapesten, a 11. Szakmai Sztár Fesztivál keretében került megrendezésre. A Szakma Kiváló Tanulója verseny ugyanis ideális alkalmat biztosított a rendezvény számára, hiszen a versenyre az MKIK és a megyei Kamarák szervezésében az ország minden régiójából érkeztek tanulóikat kísérő szaktanárok és oktatók.

Ez jelentősen megkönnyítette a szervezést, és a projekt eredményeinek mind szélesebb körben történő megismertetését.

EVOSZ-SKILLCO2A konferencián szakiskolai tanárok és oktatók, építőipari vállalkozók és az ágazati szakszervezet képviselői vettek részt. A rendezvényen Pete Zoltán az ÉVOSZ igazgatóhelyettese bemutatta a SKILLCO projekt céljait és eddig elért eredményeit, és ismertette a partnerség által a projekt második félidejében elvégzendő további feladatok körét.

PARTNERTALÁLKOZÓ

A SKILLCO Projekt 4. partnertalálkozóját 2017. május 29–30-án, Budapesten az ÉVOSZ Titkárság épületében rendezték meg. A házigazda ÉVOSZ, valamint a projektet koordináló Szlovén Építőipari Szövetség képviselőinek rövid bevezetőjét követően az egyes munkacsomagok képviselői számoltak be az eddig elvégzett munkájukról és elért eredményeikről.

EVOSZ-SKILLCO3A projekt célja az építőiparban előforduló szakképzettségi hiányosságok feltérképezése, ezekre vonatkozóan oktatási anyagok összeállítása és a tananyagoknak a próbatanfolyamok tapasztalatai figyelembevételével történő véglegesítése. A hároméves projekt első félidejében megtörtént a szakképzettségi hiányosságok feltérképezése és azonosítása. A partnerek ezek közül négy területet, azaz a zöld ismereteket (építőipari hulladék újrafelhasználása), a munkahelyi egészségvédelmet és biztonságot (csont- és izomrendszeri rendellenességek megelőzése), az írás-olvasást (építési tervdokumentációk készítése és értelmezése), valamint a számolást (azaz az építési költségszámítás készítését) azonosították mind a három országban egyaránt releváns problémaként.

Kapcsolódó cikk(ek):
Félidejéhez ért a SKILLCO projekt
Képzettségi hiányosságok az építőiparban - SKILLCO Projekt
SKILLCO – innovatív projekt az építőiparban előforduló képzettségi hiányosságok megszüntetésére
Szakképzési hiányosságok az építőiparban (SKILLCO projekt)

A partnerek ezekre vonatkozóan összeállították a szakmai követelményeket, és ez alapján kidolgozták a tananyagokat angol nyelven. A projekt második félideje az elkészült tananyagok magyar, szlovén és német nyelvre történő fordításával kezdődik.

Majd ezt követően 2018 őszén a három partnerországban szakiskolai tanulók, valamint a vállalatok dolgozói számára egy-egy próbatanfolyamot tartanak. Végezetül a tanfolyamok résztvevőinek, valamint a munkavállalókat delegáló vállalkozók értékelésének figyelembevételével véglegesítik az egyes tananyagokat.

A tanfolyam iránt érdeklődő tanulók és építőipari szakmunkások megfelelő tájékoztatása, valamint a tanfolyamok oktatási segédanyagaként minden egyes témakörhöz rövid videofilmek is készülnek, amelyek applikációként is elérhetőek lesznek.

Az egyes témakörökhöz három-három videó készült. Az egyik magát a témakört, a másik kettő pedig az adott témakörre vonatkozó negatív és pozitív példákat mutatja be. A videofilmek elkészültek, és a projekt során eddig elkészült egyéb eredményekkel együtt a www.skillco.eu honlapon megtekinthetők. Az applikációk készítése jelenleg folyamatban van.

Az idei év harmadik negyedévében kezdődő próbatanfolyamok az ÉVOSZ és a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum (BKSZC) szervezésében kerülnek megvalósításra. A felhívás ősszel lesz elérhető.

 

Pete Zoltán
ÉVOSZ, ügyv. ig. helyettes

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web