2019. február 18., hétfő

 

 

szarazepito-tovabbkepzes1Az ország különböző építőipari szakképző intézményében dolgozó húsz szaktanár és gyakorlati oktató 2018. május 13. és 19. között szárazépítő szakmai továbbképzésen vett részt a Saint-Gobain Rigips Austria GesmbH Bad Aussee-i és puchbergi üzemében. Az elméleti és gyakorlati képzést is magában foglaló projektet az ÉVOSZ az Erasmus + Program anyagi támogatásával valósította meg.

A Rigips Austria Bad Aussee-i gipszkartonlap gyártóbázisán egy bevezető előadás keretében a résztvevők áttekintést kaptak a cég gipszkarton termékeiről és azok tulajdonságairól, valamint a különböző szerelt falszerkezetek, előtéthéjak, előtétfalak, álmennyezetek, vegyes szerkezetek, valamint a tetőtérbeépítés főbb szabályairól. A továbbképzés vezetője, Josef Praschl oktató emellett a jellemző szerelési hibákra is felhívta a résztvevők figyelmet.

szarazepito-tovabbkepzes1aAz ezt követő tanműhelygyakorlat keretében csoportmunkában az íves falszerkezetet, a kazettás álmennyezet építését, válaszfal kialakítását ajtónyílással, továbbá ablaknyílással kombinált tetőtér ferde felületének burkolását gyakorolták be. Végezetül a műhely emeletén kialakított maketteken a szárazpadló készítési módjáról, valamint az épületgépészeti vezetékek, berendezési tárgyak, valamint a víz és tűz elleni szigetelés korszerű megoldásairól is tájékoztatást kaptak a résztvevők.

szarazepito-tovabbkepzes2A projekt második felében a Rigips puchbergi gyárában a különböző portermékek gyártását és alkalmazási lehetőségeit ismerhették meg. Az elméleti oktatást követő gyakorlati bemutatón pedig a poralapú termékek kivitelezési szabályait tekintették át. A gyakorlati foglalkozás keretében mód volt arra is, hogy a hallgatók maguk is kipróbálhassák az egyes termékek bedolgozását. Glettelhettek, illetve az élvédő és hézagerősítő szalagok szakszerű alkalmazását is begyakorolhatták.

A szabadidős programok keretében Bad Aussee és Puchberg nevezetességeivel is megismerkedett a magyar csapat.

 

 

Pete Zoltán
ÉVOSZ, ügyv. ig. helyettes

 

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Február 2019
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Keresés

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web