2018. július 20., péntek

Vizhaz1Elkészült a Várkert Bazár szomszédságában álló Ybl Vízházként ismert épület felújítása. A Pallas Athéné Alapítványok tulajdonában álló épület Budai Kreatív Ház néven nyitotta meg kapuit, ahol a kávézó mellett kortárs képzőművészeti kiállítások is helyet kapnak.

A korábban Ybl Vízházként ismert épület 1875-ben épült, és 1905-ig ipari létesítményként, gépházként működött. Ezt követően kulturális programoknak, találkozóknak adott otthont, a benne működő kávéház pedig a budai lakosság kedvenc helyévé vált. A második világháború során, 1944–1945-ben az épület komoly sérüléseket szenvedett, de renoválása nem történt meg. Később 1992-ben részleges felújítást végeztek az épületen, melyet követően 15 éven át kaszinóként működött.

Vizhaz2Ez a terület nemrég még a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listáján szerepelt, a vízházban akkor kaszinó működött, a Várkert Bazár épületeiben pedig szociális lakások és műtermek voltak – mondta el Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere. Hozzátette: 2010 után érkezett el az a fordulópont, mikor a kormány döntést hozott arról, hogy Ybl Miklós születésének 200. évfordulójára, 2014-re megújítja a romos Várkert Bazárt.

Az Ybl-vízházat 2016-ban vásárolták meg a Pallas Athéné Alapítványok az akkori magántulajdonostól; a több mint 140 éves épület mostanra elkészült rekonstrukciójával pedig végre befejeződött a Lánchíd utca megújulása – mondta el a polgármester. A Pallas Athéné Alapítványok közlése szerint a beruházás összköltsége mintegy 3 millió euró volt.

TELJES REKONSTRUKCIÓ

Vizhaz3Oláh M. Zoltán építészmérnök, a felújítást végző Konstruma Mérnöki Iroda Kft. vezetője közölte: 2016 végén kezdődtek a munkálatok, amelyek keretében megtörtént többek között az épület teljes szigetelése, a homlokzat restaurálása, a gépészeti rendszer cseréje, a teljes energetikai hálózat felújítása; új kerti lépcsőházat hoztak létre és restaurálták a loggiát is.

Mint hangsúlyozta, sokoldalú funkciójú épületet terveztek, amely a következő évtizedek igényeit is ki tudja majd szolgálni. Így került sor a terasz felől egy alsó bejárat megnyitására, amely közvetlen lejáratot biztosít az épület alsó termeihez. Az egykori kávézó rész ismét hasonló funkcióban működik, a korábbi gépterem, majd kaszinó pedig kiállító- és rendezvényhelyszínként üzemel.

Kelecsényi Gergely restaurátor, az ALAKart Ipar- és Képzőművészeti Kft. vezetője hozzáfűzte, hogy az épület számtalan sérülést szenvedett a második világháborúban, sokáig állt üresen, majd csupán részlegesen újította fel az akkori befektető. Most lehetőség nyílt arra, hogy a restaurálási munkákat az Ybl Miklós-i gondolathoz méltó módon végezzék el, hozzátéve 21. századi gondolatokat is – emelte ki a szakember.

ÚJ FUNKCIÓ

A ház Szőke Gábor Miklós szobrász „Félúton" című kiállításával nyitotta meg kapuit. A szobrász elmondása szerint a mostani az első retrospektív tárlata, amely áttekinti eddigi életművét, de új, erre a kiállításra készült munkákat is bemutat.

A teraszon Szőke Gábor Miklós egy-egy oroszlán- és bálnaszobra látható, a bejáratot pedig a művész emblematikus Dante kutyái őrzik.

A június 10-ig nyitva tartó tárlat az alsó szintről, Szőke Gábor Miklós gyermekkori rajzaival, majd fiatalkori szobraival, szobortanulmányaival indul, és visszatekint a lécekből építkező, jellegzetes stílus kialakulásának időszakára, majd bevezet a művész dantei magánmitológiájába is.

 

 

Forrás: MTI

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Július 2018
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Keresés

MEHI-kepzes 180x180

Banner-MAPASZ-120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web