2024. március 29., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

Az Építőipari Nívódíj 2016-os díjazottjai közül ezúttal két Debrecenben megvalósult beruházást mutatunk be, amelyek a HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. kivitelezésében készültek. Mindkét középület – a megújult alma mater és a vadonatúj bírósági irodaház – a megyeszékhely fontos intézményeinek ad otthont.

Megújult a református kollégium

8 DSCF8126A magyar történelem egyik emblematikus épülete a Debreceni Református Kollégium. Itt határozta el a magyar országgyűlés 1848-ban a trónfosztást, és itt ülésezett 1944-ben az ideiglenes országgyűlés is. Ebben az épületben kapott helyet a Református Hittudományi Egyetem. Az épületet felújították, fő látványossága ezután is a múzeum és a könyvtár. Az 1538 óta álló épület rekonstrukciója során figyelembe kellett venni az értékvédelmi, műemlékvédelmi, építészeti, belsőépítészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, erős- és gyengeáramú, gépészeti, geodéziai, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési követelményeket. Ez mintaszerűen teljesült. Az épületen megújultak a homlokzatok, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás. Egy új lift beépítésével pedig kiegészült az eredetileg 5 lépcsőház.

Közreműködők
Debreceni Református Hittudományi Egyetem, Debrecen, Kálvin tér 17.
Építtető: Tiszántúli Református Egyházkerület
Tervező: MEDMIX Center Kft. (Debrecen)
Generálkivitelező: HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt. (Debrecen)
Lebonyolító: Kem-Ber Kft. (Debrecen)
Alvállalkozó: Horex Kft. (Budapest)
Alvállalkozó: TB Logisztik Kft. (Szeged)
Alvállalkozó: Tu-Color Kft. (Debrecen)

Kivitelezés

Az „Oktatási-nevelési infrastrukturális fejlesztés a Debreceni Református Kollégium történelmi intézményeiben" program részeként a Tiszántúli Református Egyházkerület megbízásából a HUNÉP Universal Zrt. nyerte el és valósította meg Debrecen emblematikus épületének kivitelezési munkáit. A felújított, új funkciót kapott épület használatbavétele 2015 végén történt meg.

Tervezési program

14 DSCF8130A nagy múltú Református Kollégium Debrecen belvárosában található, négyszög elrendezésű, zárt belső udvarral, klasszicista stílusban épített, műemlékileg védett. Az „A" szárny Péchy Mihály tervei alapján (1804–1816), a „B", „C", „D" szárny Vatsél Alajos tervei alapján (1870–1874) épült.

A rekonstrukciós tervezési program szerint a történelmi múlttal rendelkező Református Kollégium négyszög épületében (B, C, D szárny) helyezték el a Debreceni Református Hittudományi Egyetemet, ami az ezzel összeolvadó Tanítóképző Intézetet is magában foglalja. A felújított épület „A" szárnyában továbbra is fő látványosság a múzeum és a könyvtár.

 

17 DSCF8115A felújított szintek

Pince          543,44 m2
Földszint   2981,46 m2
I. emelet   3368,12 m2
II. emelet  3350,79 m2

Az építészeti átalakítással a földszinten tantermeket, illetve kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Az I. emeleten a tantermek mellett a rektori hivatal kapott helyet korszerűsített formában. A II. emeleten tanszékek, nagy előadóterem, illetve tanulmányi osztály helyezkedik el. A pinceszinten újonnan létesülő elektromos helyiség készült a megnövekedett elektromos igény kielégítésére.

A rekonstrukció lépcsőfokai

A rekonstrukció a szükséges és lehetséges mértékben tartalmazott értékvédelmi, műemlékvédelmi, építészeti, belsőépítészeti, kertészeti, tartószerkezeti, elektromos, erős- és gyengeáramú, gépészeti, geodéziai, tűzvédelmi, környezetvédelmi és akadálymentesítési munkarészeket.

27 DSCF809421 DSCF8093 

Az épület tartószerkezetéhez minimális mértékben kellett nyúlni, válaszfalbontások, illetve nyílásbontások történtek, valamint egy helyen vendégfödém készült. Az új funkció kiszolgálásához gipszkarton rendszerű válaszfalazások készültek. A régi építésű ház pince- és földszinti falnedvesedéseinek megszüntetése több technológia kombinációjával valósult meg.

20 DSCF8079Az épület belső udvarát átalakították, kiszolgálva az egyetemi rendezvények, illetve egyéb programok igényeit, de megtartva az udvar intimitását. Az udvari munkálatok előtt előzetes régészeti dokumentáció készült.

Az épületen megújult a homlokzat, a nyílászárók, a padlóburkolatok, a tetőszerkezet és a héjalás, új lift beépítésével pedig kiegészült az eredeti 5 közlekedő lépcsőszerkezet. A mozgáskorlátozottak akadálymentes igényeit az épület rekonstrukciós kialakítása teljes mértékben kiszolgálja.

A rekonstrukció során a műszaki feltételek javításán, a műemlék- és értékvédelem szempontjain túl a projekt célja volt, hogy az épület racionális működését a lehetőségek keretein belül a fenntartható fejlődés irányába állítsák.

A Debreceni Járásbíróság új épülete

DSC 0444Debrecen új hármas egységű igazságszolgáltatási központjának utolsó darabja, a korábbi tömbökkel jól harmonizáló, ugyanazt a szellemiséget és színvonalat nyújtó Debreceni Járásbíróság zárt téglaépülete. A városban új tehermentesítő utat építettek, a belváros meghosszabbításaként kiépült új utca szorosan kapcsolódik környezetéhez, mégis saját arculattal rendelkezik, ennek keleti térfalát foglalják el a bíróság új intézményei. Az utca folyamatos beépítettségét nyújtó épületek azonban formájukban, anyaghasználatukban szépen egységben tudtak maradni, a pozicionálással pedig sikerült az épületek sarkait kihangsúlyozni, ahol többszintes bejárati részt kaptak.

DSC 0442Az igazságszolgáltatási funkció zárt, az utca felé kevésbé nyitott épületeket igényelt, amelyeknek végül a kézi vetésű téglafalak adnak feloldást, hiszen azok minden napszakban és különböző időjárási viszonyok között más-más textúrát rajzolnak ki. A belső tervezés hasonlóan nagyfokú puritánságot mutat, a fehérre festett felületekkel a barnás, márványozott padló- és esetenként falburkolat váltakozik. A tárgyalótermek, irodák, különböző meghallgató helyiségek mellett egy különleges panorámával ellátott könyvtárat is kialakítottak, amelynek üvegtáblái a tárgyalók tetejére telepített belső tetőkertre nyílnak.

Kivitelezés

DSC 0467Debrecen központi részének Arany János és Széchenyi utca közötti beépítésével új, korszerű államigazgatási épületegyüttes jött létre a korábban megépült Debreceni Fellebbviteli Főügyészség és a Debreceni Ítélőtábla és mélyparkolók elkészültével.

A Debreceni Törvényszék megbízásából a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. kivitelezésében jött létre 2015-ben a korábbi tömbökkel jól harmonizáló, ugyanazt a szellemiséget és színvonalat nyújtó zárt épületként a Debreceni Járásbíróság épülete 60 db alagsori parkolóhellyel együtt.

Közreműködők
Debreceni Járásbíróság új épülete
Debrecen, Arany János u. 25-31.
Építtető: Debreceni Törvényszék
Tervező: Koller és Társa Tervező Kft.
Generálkivitelező: HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt.
Alvállalkozó: LATU_BAU Kft. (Debrecen)
Alvállalkozó: Integrál Kft. (Székesfehérvár)
Alvállalkozó: Elektro-Invest Hungary Kft. (Hajdúböszörmény)

Így a nemrég elkészült városi tehermentesítő utca keleti térfalát foglalják el a bíróság új intézményei. Az épületek formájukban, anyaghasználatukban, szépen egységben tudtak maradni, pozicionáltan az épülettömb sarkainak többszintes bejárati kihangsúlyozásával is.

 

Tervek

Az épület engedélyes terveit már 2003-ban elfogadták, azokat időközben többször meghosszabbították, figyelembe véve a részben változott bírósági struktúrát, valamint a megváltozott tartószerkezeti, tűzvédelmi és energetikai szabványokat, rendeleteket. A létesítmény kivitelezése végül a 2013-ban kiadott érvényes építési engedély alapján történt.

Jarasbirosag5Jarasbirosag16

A monolit pillérvázas és blokktégla külső kitöltő falazattal, pince + földszint + 3 szinttel rendelkező épület enyhe lejtésű, fémlemez fedésű tetőt kapott, tömbszerű beépítéssel készült, a belső udvaron zöldtetős és bevilágítós sávokkal.

Az igazságszolgáltatási funkció zárt, az utca felé kevésbé nyitott épületeket igényelt, amelyeknek végül a kézi vetésű téglafalak adtak feloldást, hiszen azok minden napszakban és különböző időjárási viszonyok között más-más textúrát rajzolnak ki. A belső tervezés – hasonlóan a külsőhöz – nagyfokú puritánságot mutat: a fehérre festett felületek váltakoznak a barnás, márványozott padló-, illetve falburkolattal.

Jarasbirosag6Jarasbirosag17

A tárgyalótermek, irodák, különböző meghallgató helyiségek mellett egy különleges panorámával ellátott könyvtár is épült, amelynek üvegtáblái a tárgyalók tetejére telepített belső tetőkertre nyílnak.

Szintről szintre

A pinceszint nagy részét földalatti garázs foglalja el, mely a korábbi építésű, 88 férőhelyes térszint alatti parkolóhoz kapcsolódik. Ugyanitt kapott helyet a hőfogadó állomás, az elektromos elosztó és az egyéb technikai helyiségek.

Jarasbirosag11A földszint tárgyalótermekkel és ügyfélforgalmi irodákkal, gépészeti terekkel készült, valamint a központi nagy tárgyaló is itt működik.

Az I. emelet tárgyalói galériás közlekedőkkel, feljáró lépcsőkkel közelíthetők meg. A II., III. emeleten irodák, az elnökség helyiségei és a különleges lépcsőzetes szintelrendezésű, belső tetőkertre néző könyvtár található.

DSC 0504A ház belső közönségforgalmi terei, a tárgyalók, tanácskozók egyedi belsőépítészeti burkolatukkal igényes, időtálló megjelenésűek. Az épület külső, karakteres megjelenését – a korábbi épülettömbök mintájára – kézi vetésű, kisméretű téglával készült, eléfalazásos homlokzati kialakítása adja.

Az épület 246 fős dolgozói létszámmal, 10 088 m2 hasznos alapterületen látja el feladatait. A létesítmény építészeti karaktere, anyaghasználata a már korábban épült Ítélőtábla és Fellebbviteli Főügyészség épületével azonos, így az igazságszolgáltatási központ épületegyüttese a nyugati kiskörút mentén, annak térfalaként egységes beépítést alkot.

 logo

HUNÉP UNIVERSAL Építőipari Zrt.
www.hunep.hu

 

 

Bemutatkozás

A Magyar Építéstechnika az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ), valamint a Magyar Építőanyag és Építőipari Termék Szövetség (MÉASZ) hivatalos lapja. Iránymutató szakfolyóirat a magyarországi építőipar teljes szférájára. Gyakorlati beállítottságú, az építőipar valamennyi területével – a tervezéstől az alapanyaggyártáson keresztül a magas- és mélyépítő-ipari kivitelezéséig, ezek műszaki fejlesztéséig – számos szakmai témával foglalkozó, általános építőipari műszaki-kereskedelmi szakfolyóirat. Beszámol a szakterület műszaki fejlődéséről, az új technológiákról és termékekről, megoldást kínál a felvetődő problémákra. Rendszeresen tudósít az építőipar fontosabb hazai és külföldi eseményeiről, kiállításokról, kongresszusokról, szakmai tanácskozásokról. Különös figyelmet fordít olyan szakterületek példákkal illusztrált bemutatására, amelyek a tervezőknek, a kivitelezőknek, a kereskedőknek és a felhasználóknak, valamint a legkorszerűbb ismereteket elsajátítani kívánó tanulóifjúságnak egyaránt fontosak.

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web