Az építőipari segédanyagokat gyártó vállalat belföldi árbevétele 16,319 milliárd forint volt 2018-ban, ami 30,18%-os növekedés a 2017. évihez képest. A vállalat bizakodó, folyik az új gyártósor próbaüzeme, újraindult az export, újra kétszámjegyű a tervezett növekedés 2019-re.

Az eredményben nagy szerepe van az építőipar lendületének, melyet sikeresen aknáztunk ki, köszönhetően az elmúlt évek hatékonyságjavító és piacépítő munkájának” – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint az építőipar dinamizmusa 2019-ben is ki fog tartani Magyarországon. Ezen belül a szakipar még erőteljesebb növekedést produkálhat. Mindez kedvező környezetet teremt, így 2019-ben is számottevő, kétszámjegyű erősödésre számít a vállalat.

A tervezett növekedés egyik fő forrása várhatóan az export lesz, melyet múlt év novemberében indított újra a vállalat – miután 2017-ben a megnövekedett belföldi kereslet miatt leállításra került. A kivitel újraindítását a vállalat gyártókapacitásának bővítése tette lehetővé. A 2,8 milliárd forintból Sóskúton épült új gyártósor jelenleg próbaüzemben működik.

Markovich Béla negatív trendként kiemelte a szakemberhiányt, amely továbbra is komoly fékező hatással bír. A szakember szerint nem számíthatunk javulásra 2019-ben, bár már látszanak kedvező tendenciák. A tapasztalatok szerint a bérnövekedés hatására lassul a szakemberek kivándorlásának üteme és egyre többen költöznek haza, de ez még nem elég aproblémák enyhítésére. Rövid távú megoldásként a nagyobb kivitelező cégek megpróbálják a munkaerőhiányt keletről, vagy akár a távolabbi országokból hozott vendégmunkásokkal pótolni.

További információ: www.mapei.hu

Forrás: Hírnévügynökség

 

ÜZENET KÜLDÉSE

Kérjük, írja be hozzászólását!
Kérjük, adja meg nevét