2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

Megszülettek a szombat este hivatalosan is befejeződőtt Solar Decathlon verseny végeredményei. A tízpróba összesítése után a magyar Solar Decathlon csapat az előkelő hatodik helyezést érte el.

A verseny első helyezettje a Canopea, a második a Patio 2.12, míg a harmadik dobogós helyet a Med In Italy nyerte el.

 

Összesített eredmény:

 

Vegeredmeny

Forrás: http://www.sdeurope.org/?lang=en

Eredmények a tíz versenypróba szerinti bontásban:

1.Építészet
A kategória zsűrije mérlegelte az egyes házak építészeti minőségét, megjelenését, a területkihasználását, és leginkább azt, hogy a fogyasztás minimalizálása érdekében hogyan kombinálják a házak a kényelmi és funkcionális tereiket a különböző aktív és passzív tervezési stratégiákkal, (például a mesterséges és természetes világítás kihasználtságát) Az építészet kategóriában az alapvetően sűrűbb, vertikálisan terjeszkedő városi beépítésre vonatkozó ötlettel a francia CANOPEA nyert, őket az aacheni német csapat és a Med in Italy olasz ház követte, az Odooprojectnek a nyolcadik helyet osztották.

2. Mérnöki és szerkezeti megoldások

Itt ezüstérmesek lettünk, és csupán három ponttal maradtunk le a győztes német csapat mögött! Az Ecolart az andalúz csapat követi, házuk a Patio 2.12 nevet viseli. Ebben a versenyszámban bemutathattuk mindazt, amit mérnöki szempontból megterveztünk, majd megvalósítottunk. Megépítettük és bebizonyosodott, hogy amit terveztünk az működőképes, a verseny során pont úgy működött, ahogyan azt a tervezési fázisban szimuláltuk. A ház szállíthatósága, az épületszerkezeti különlegességek, a gépészeti és villamossági innovációk együtt olyan kompaktul működő rendszert alkotnak, amely annyira lenyűgözte a zsűrit, hogy egy második hellyel jutalmazott minket.

2

3. Energiahatékonyság
Az energiahatékonyságot mérlegelő zsűrit is több körön próbáltuk meggyőzni: bemutattuk mindazokat a passzív tervezési megoldásokat, amelyek már a tervezés szintjén is a későbbi energiahatékony működést segítik. A cél nem az, hogy minél több áramot termeljünk, hanem hogy a fogyasztást csökkentsük, illetve a termelés és a fogyasztás megfelelően össze legyen hangolva, az automatizációs rendszerünk pedig mindig képes kiválasztani, hogy mikor melyik rendszer lépjen működésbe és álljon le. Az ezeken az elveken alapuló megoldásaink meghozták számunkra a második dobogós helyezésünket: holtversenyben harmadikok lettünk a német ECOLAR házzal. Ezt a versenyszámot az andalúz csapat Patio 2.12 háza nyerte, és a PRISPA román csapat vitte el az ezüstérmet, szomszédunk sikerének különösen örültünk!

4. Elektromosenergia-mérleg

Ez a versenyszám a házak éves energiaellátását hivatott értékelni, a házaknak csökkenteni kell a fogyasztásukat és növelni a termelésüket, hogy minimum a saját fogyasztását ki tudja elégíteni. Ez a kategória három alkategóriából tevődik össze: a termelés és fogyasztás időbeni korrelációja, a ház elektromos öneállátása, és a egységnyi alapterületre vonatkoztatott fogyasztás. Mindezt a házban elhelyezett mérőműszerekkel mérték, de a tervezés egy éves periódusa alatt még máshogy szólt az a szabály, ami alapján mindezt értékelik, mint a verseny első napján. Ebben a kategóriában a 14. helyen végeztünk.

5. Komfort kondíciók

A házban lakók alapvető komfortkövetelményeit akkor is biztosítani kell, ha a házunk egy egész várost el tudna látni az általa termelt energiával. Vagyis, a házban lakóknak megfelelő hőmérsékletű, páratartalmú, CO2 koncentrációjú és akusztikailag jól szigetelő lakóteret kell biztosítani. Két héten keresztül mindezt mérőműszerekkel folyamatosan monitorizták, egyszer elvégeztek egy akusztikai vizsgálatot a terasz mellől. A gondos levegőfelügyelet ebben a versenyszámban a második helyezést hozta a csapatnak, a záróceremónián kézbe vehettük a harmadik üvegdíjunkat!


6. Funkcionalitás

A verseny két hete alatt naponta különböző háztartási berendezéseket kellett használnunk, kötött szabályok szerint és ütemezett időbeosztással. Például el kellett indítani egy mosásprogramot 6 darab etalontörölközővel, a mosás során a víz hőmérséklete el kellett érje a 40 fokot, majd a törlközőket meg kellett szárítani és végül a száraz törölközők tömegét mérték le, így igazolható, hogy nem maradt benne nedvesség. Ennek a versenyszámnak a sikere nem csak rajtunk múlik, hanem a számtalan háztartási berendezésünk saját működésétől is, illetve a verseny alatt dinamikusan változó szabályoktól. Az Odooproject a 11. helyen végzett ebben a kategóriában.

7. Kommunikáció

A Solar Decathlon verseny egyik fő célkitűzése a fenntarthatóság mint téma népszerűsítése, a figyelemfelhívás a megújuló energiaforrások használatára. Ezt a versenyszámot az andalúz csapat (PATIO 2.12) nyerte, a második helyen a Rhone Alpes Canopea csapata áll és megosztott harmadik helyet kapott a WTH Achned és a Med in Italy. Az Odooproject a 11. helyen végzett.

8. Iparosíthatóság és piacképesség

Őszintén be kell ismernünk, hogy ebben a versenypontban mi sem nagyon bíztunk a győzelmünkben. A zsűrinek azt kellett volna elfogadnia és értékelnie, hogy a mi házunk nem így, ebben a kész formájában szerelhető be fröccsöntő sablonként egy szériagyártó gépbe, hanem a sok-sok kisebb-nagyobb részmegoldást lehetne könnyedén átemelni és beilleszteni a nálunk sokkal inkább jellemzőbb egyedi tervezésű házakba. A győztes német csapat, az ECOLAR, de különösen a második helyezett franciák „Canopea" nevű háza ennek a versenypontnak a szempontjából tényleg remek megoldás, de mivel nálunk nem kifejezetten népszerű az előregyártott elemekből, modulszerűen, akár 8-10 emelet magasságúra is építhető ház, ezért mi igyekeztünk valami olyasmit tervezni, ami a hazai viszonyok között is működőképes lehet. Sajnos az érvelésünk nem győzte meg a zsűrit, így ebben a versenypontban nekünk csak a 11. hely jutott.

9. Innováció

Már a témakör is elég összetett, az értékelés pedig még inkább: az egyes versenyszámok zsűrijei a saját kategóriájukban adtak egy pontszámot attól függően, hogy az adott kategóriában mennyire találtak innovatív, új, saját ötletünkön alapuló megoldásokat. Az összes csapat közül ebben a hetedik helyen végeztünk, a legtöbb kategória közül az egyik legtitokzatosabb: nem igazán értékelték és a záróceremónián derült ki a végeredmény egy pontszám és helyezés formájában.

10. Fenntarthatóság

A fenntarthatóságról a különböző szakmák eltérőképpen gondolkodnak, ezért az Odoo diákcsapatában a különböző szakágak képviselői különböző nézőpontokkal érkeztek, és hosszas közös gondolkodás, az elvek, vélemények gyúrásával lassan alakult ki egy közös nevező egyáltalán a fenntarthatóság mibenlétéről. A zsűri számára a közös gondolkodás, a figyelemfelhívás fontosságát emeltük ki, reményeink szerint a projekt a hazai mérnökképzésben már indukál változásokat, egy kiváló kiindulópont afelé, hogy minél többen keresgéljék azokat az utakat, amik a fenntarthatóbb építési technológiák felfedezéséhez vezetnek. Ebben a számban az olasz Med in Italy lett az első, az andalúz csapat a második és a brazilok Ekó house-a a harmadik. Nem jártunk rosszul mi sem, nagyon szép pontszámmal okleveles ötödik helyen végeztünk.

7

Gratulálunk a magyar csapatnak az elért eredményekhez!

Forrás: http://blog.odooproject.com/6384-szeretettel-madridbol-a-vegeredmeny

 

 

 

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web