2024. április 18., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

hazikos illusztracio hoatbocsatas 1Egyre nagyobb körültekintést igényel a megfelelő műszaki megoldások egymáshoz igazítása a folyamatosan szigorodó épületenergetikai előírások tükrében. Úgy is mondhatjuk, hogy az eddig szokás szerint tervezett szerkezetet érdemes lesz átgondolni, „újratervezni". Tekintsük át röviden a tető és tetőablakok együttműködésének kérdését!

Sok helyen olvashatunk arról, hogy az az épület energetikájának kialakítása feltétlenül komplex gondolkodást igényel a tervezés során. Ennek oka, hogy a teljes energiafogyasztásáért a betervezett, beépített szerkezetek közösen felelősek. Az épületszerkezeti elemek hatását szemléltető ábrán láthatjuk, hogy az egyes szerkezeteken az energia hány százaléka szökhet el. Láthatjuk, hogy az egyes műszaki megoldások helytelen megválasztása esetén a kiváló hőszigetelő képességű szerkezetek hatását sajnos jelentősen csökkenthetjük.

 

Fontos számba venni, hogy 2020 után csak alacsony energiafelhasználású épületek épülhetnek, ami azzal is jár, hogy az elmúlt 10 évben többször változott, erőteljesen csökkenő hőátbocsátási tényezőkkel kell számolnunk. Ilyen módon például a 2018-ban használatba vett családi házakra nagyjából átlagosan 40%-kal szigorúbb előírások vonatkoznak a nyílászárók, falazat, és födémeket tekintetében.

hazikos illusztracio hoatbocsatas 2es

ÉPÜLETENERGETIKAI SZEMPONTBÓL ÚJRAGONDOLT SZERKEZETEK

Gyakran emlegetett példa a tetőtéri ablakok, homlokzati nyílászárók, és a falazat ill. tető viszonya. Egy új, a hőszigeteletlen falba beépített, az előírásoknak megfelelő nyílászáró nagy eséllyel nem hozza meg a tőle elvárt hatást, vagy egy jól hőszigetelt tetőbe beépített, egyébként jó minőségű tetősík ablak gyakran úgy rontja az eredményt, hogy a beépítés során nem járt el a kivitelező kellő körültekintéssel. A komplex tervezés részeként fontos szempont, hogy az egyes, egymáshoz szervesen kapcsolódó épületszerkezet hőátbocsátási tényezői ne eredményezzenek hőhidat okozó különbséget, vagy pl. a tetőáttörések kialakítását légtömören lehessen megoldani.

Roto WDC hoatbocsatas-wJÓ TETŐTÉRI ABLAK, JÓL BEÉPÍTÉSSEL

Jellegzetes gyenge pont lehet a tetőtéri ablakok elhelyezése, ahol a nem kellően körültekintő beépítés okozza a minőségi tetőablak körül kialakuló páralecsapódást, penészedést. A tetőablak beépítésekor a kivitelező átvágja az alátétfóliát, a hőszigetelést, valamint a belső párazáró réteget is. A rétegrend helyreállítása a kivitelező fontos feladata annak érdekében, hogy az ablakok és a tető többi része között ne alakuljon ki hőhíd. Ebben utolsó védvonalként joggal számíthatunk burkolókeretre, azonban ez kevés, ha az alatta lévő rétegek nem látják el a feladatukat. A Roto tetőtéri ablakok hatékonyan segítik a kivitelező munkáját gyárilag beépített Hőszigetelő csomagjukkal: a hőszigetelés az ablakra ragasztva, a tok felső részéig húzódva védi azt, valamint a szerkezet a párazáró fóliát is tartalmazza, csökkentve a helyszíni beépítési hiba lehetőségét.

A Roto választékában szereplő tetőablakok több modellje már 2-rétegű üvegezéssel is teljesíti a ma és a közeljövő előírásait, sőt 3-rétegű üvegezéssel ellátott típusai akár a U=0,77 W/m2K értéket is garantálják, mely a passzívház kritériumoknak is eleget tesz.

 

További információ: https://hu.dst.roto-frank.com/

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web