2024. április 20., szombat

UJ HONLAP BANNER 250 100

SzentesiMaria-wAz építészetben dolgozni nem csak azt jelenti, valami szépet alkotni, azt is: jövőt építeni. A Rigips a szárazépítésben karrierépítési jövőt, kreativitást is lát. Komolyan veszik a szakmát, nem állnak meg a termékfejlesztésnél, küldetésüknek tekintik az oktatás és a szakemberek fejlesztését is.

Tudomásom szerint a 2018 szeptemberében induló tanévvel egyetlen egy gyerek sem kezdett szárazépítést tanulni az országban. 15-20 olyan iskola létezik, amely foglalkozik ezzel, de még egy fél osztályt sem tudtak indítani sehol" – számolt be a szakma helyzetéről  a Forbes Magazinnak Szentesi Mária, a Rigips műszaki-és termékfejlesztési vezetője.

PirosAttila-wMi a Rigips-nél hiszünk abban, hogy innovatív termékeink és a szárazépítési technológia sokat tesz hozzá a teljes építőipar fejlődéséhez. Célunk, hogy a lehető legmagasabb minőségben szolgáljuk ki a mai építési igényeket, tegyük mindezt tartósan és hosszú távra szólóan. Emellett termékfejlesztéseink korunkat meghaladóan reflektáljanak a jövő elvárásaira." – emelte ki Piros Attila, a Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. – Rigips és Isover Divízió ügyvezető igazgatója. „Ha egy jobb világban akarunk élni, akkor minden nap tenni kell valamit, ami jobbá teszi. Ugyanígy gondolkozunk a szakmánkról és a piacunkról is, ezért aktívan teszünk a piac formálásáért és az iparág minden szereplőjének edukálásáért – legyen szó az aktívan dolgozókról vagy éppen a felnövekvő generáció tagjairól."

MI AZ EUROSKILLS, ÉS MIÉRT FONTOS EZ NEKÜNK?

Euroskills-2018-logoAz EuroSkills a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, amely egyben egy látványos bemutatója is a különböző szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. A jelentős nemzetközi eseményt két évente rendezik meg, és a kontinens legfelkészültebb, 25 év alatti szakemberei versenyeznek egymással az „Európa legjobbja" címért. A háromnapos verseny mellett kiállításokra, konferenciákra és egyéb szakmai rendezvényekre is sor kerül, ráadásul a pályaválasztás előtt állók számára is lehetőség nyílik az egyes szakmák megismerésére, kipróbálására.

A Rigips a szárazépítési ágazat piacvezetőjeként már a kezdetektől fogva anyagi és szakmai támogatója a Szakma Sztár versenynek, amely előszobája a nemzetközi EuroSkillsnek és WorldSkillsnek. Az idei évben az EuroSkills verseny Budapesten kerül megrendezésre, ami kiváló lehetőség a szárazépítő szakma népszerűsítésére. Nem volt kérdés számunkra, hogy minden eszközünkkel támogatni kívánjuk ezt az eseményt, a szárazépítő szakma főszponzoraként szurkolunk a magyar versenyzőnek. Ez az elkötelezettség nem csak a magyar viszonylatban igaz, hiszen a Saint Gobain vállalatcsoport – melynek a Rigips is tagja – világszinten is támogat hasonló, nemzetközi kezdeményezéseket." – mondja büszkén Piros Attila, ügyvezető igazgató.

MI LESZ VELED, SZÁRAZÉPÍTŐ SZAKKÉPZÉS?

Szomorú, hogy az építőipari ágazatban a szülők többsége még csak nem is hallott a szárazépítésről, ezért is küldik jobb híján kőműves szakra a gyermekeiket. Igaz, a szárazépítés sokáig nem is létezett önálló szakmaként, és rendkívül sok gyakorlást és elméleti tudást igényel, viszont ezen a területen ez az egyik legkreatívabb szakma" – állítja Szentesi Mária, akinek nevéhez az első szárazépítésről szóló tankönyv megírása is fűződik. A Szárazépítési ismeretek megjelenéséig kizárólag a gyártók kiadványai biztosították a tudásanyagot.

Bár a jelenlegi körülmények nem könnyítik meg az egyes szakképzések fellendítését, a Rigips minden eddiginél bizakodóbb. Gyártóként az a céljuk, hogy alapanyagaikból minél több minőségi szerkezet épüljön. Ennek érdekében sűrű gyakorisággal keresik fel a szakképző iskolákat, ahol fejlesztési támogatások biztosítása mellett bemutató órákat tartanak, és igyekeznek minél több diákkal megismertetni a szárazépítést. Emellett kiemelten fontosnak tartják a szakoktatók továbbképzését is; folyamatosan segítik őket elméleti és gyakorlati képzésekkel, amelyekre itthon és külföldön egyaránt lehetőséget biztosítanak.

És hogy milyen esélyekkel indulunk az EuroSkills szárazépítő versenyén a lebonyolításáért felelős Szentesi Mária szerint? „Nálunk sokkal nagyobb szárazépítő múlttal rendelkező országok vannak, ilyenek a svájciak, az osztrákok vagy a németek. De azt kell mondanom, hogy bár Magyarország egy kis ország, és egyelőre a tapasztalatunk is kisebb, az elhivatottságunk és elszántságunk annál nagyobb."

 

További információ: www.rigips.hu, www.euroskills2018.com

 

 

Forrás: Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. – Rigips Divízió

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web