2024. április 19., péntek

UJ HONLAP BANNER 250 100

B2-terminal2017 márciusában, a betontörő ünnepséggel kezdődött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B utasoldali mólója, a Pier B építése. A Budapest Airport teljes mértékben saját finanszírozású beruházása a legfontosabb része a BUD2020 repülőtérfejlesztési projektnek, amelyet a repülőtér üzemeltetője 50 milliárd forint (mintegy 160 millió euró) értékben, teljes egészében saját finanszírozásból valósít meg. A BUD a B utasmóló tervezésével a 6 évvel ezelőtt átadott SkyCourt csarnokot is tervező Tima Zoltán Prima Primissima-díjas építészt és a KÖZTI tervező csapatát, míg kivitelezésével a SkyCourtot is felépítő KÉSZ Építő Zrt.-t bízta meg.

A szeptember 13-án, csütörtökön sorra kerülő ünnepélyes átadáson és épületbejáráson Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Szalados László, a KÉSZ Csoport műszaki vezérigazgató-helyettese és Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár is részt vett.

B2-terminal-atado"Újabb mérföldkőhöz érkeztünk a Budapest Airport életében. Az elmúlt években megvalósított repülőtér-fejlesztések sorában most ismét egy fontos projektet adtunk át" – mondta Jost Lammers. - "A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma évről évre sorra dönti a rekordokat, immáron négy éve dinamikusan, kétszámjegyű növekedési ütemmel bővül. Ha ez a tendencia folytatódik, az év végére 15 millió körüli utasforgalomról számolhatunk majd be, csaknem 2 millióval, azaz 14-15%-al túlszárnyalva a tavalyi, 13,1 milliós rekordunkat. A Budapest Airport az elmúlt évek egyik leggyorsabban növekedő repülőterévé vált Európában, ezzel párhuzamosan járathálózatunk sűrűsége és minősége is jelentősen javult. A kontinens majdnem minden fontos városa és régiója közvetlen járattal elérhető Magyarországról, Budapesten korábban sohasem állt még rendelkezésre ennyi hosszú távú járat. A fentiek elég okot jelentettek arra, hogy elhatározzuk az új móló építését, amely zászlóshajója a BUD2020 repülőtérfejlesztési programunknak."

A 2B terminálhoz kapcsolódó utasmóló megépítése az egyik legfontosabb része a Budapest Airport 50 milliárd forintos (mintegy 160 millió eurós) BUD 2020 elnevezésű repülőtérfejlesztési tervének, melyet a repülőtér üzemeltetője teljes egészében saját finanszírozásból valósít meg 2020 végéig.

A beruházás több mint 10.000 négyzetméterrel növeli meg a nem-Schengeni 2B Terminál utasforgalmát: a 220 méter hosszú területen 10 új utashídnak és az építészeti megoldásoknak köszönhetően összesen 27 különféle beszállítási lehetőségre nyílik lehetőség.

A 2B terminálhoz csatlakozó, a SkyCourt és a 2B terminál építészeti arculatával harmonizáló utasmóló egyszerre akár tíz keskenytörzsű gép (Boeing B737 és Airbus A320 gépcsalád), vagy három szélestörzsű (pl. Boeing B777 és Airbus A330) és négy keskenytörzsű repülőgép egyidejű kiszolgálására lesz alkalmas. Az új utasmoló a becslések szerint mintegy 5-6 millió fővel növeli meg a budapesti repülőtér éves utasforgalmi kapacitását.

A mintegy 8 milliárd forintos beruházás kivitelezői feladatait a KÉSZ Csoport látta el, amely rekordidő, 18 hónap alatt készítette el az új utasmólót, valamint a beruházás részeként meghosszabbította az U gurulóutat is. A tavalyi projekttel együtt összesen 2200 méteren cserélték le a beton burkolatot, cserélték ki a pályába épített fényeket és kábeleket.

Time lapse film a Pier B projekt építéséről:

"2009-ben magunk sem gondoltuk, hogy ilyen hosszú távon részesei lehetünk a Budapest Airport sikereinek, és igazi partnerségben dolgozunk együtt majdnem egy évtizede" – jelentette ki az ünnepélyes átadáson Szalados László, a KÉSZ Csoport részéről. - "Segítettük egymást a nehézségek között és együtt örülünk a közös sikereknek, mint például a számos rangos elismerésnek, melyet a SkyCourt kapott. Számunkra fontos, hogy ebben a projektben, az alkotás folyamatában, a végeredményben minden tükröződik, amit képviselünk, amit küldetésünknek és hitvallásunknak tekintünk, amit a mottónk üzen: „a tudásra építünk." Amikor megkaptuk a megbízást a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új, 2B oldali utas mólójának kivitelezésére, biztosak voltunk benne: hiába nehéz a feladat és rövid a rendelkezésre álló idő, a partnerségre, a bizalomra és a tudásra ezúttal is építhetünk. 18 hónappal a start után az épület készen áll. A vállalt határidőre, a tervezett minőségben, és ami a legfontosabb, baleset nélkül. A B móló olyan korszerű, funkcionális épület, amely biztosan és kényelmesen kiszolgálja az egyre növekedő repülőtéri forgalmat. Ennek ellenére számos mérnöki bravúrt és korszerű technológiát alkalmaztunk."

A Budapest Airport és a KÉSZ Csoport együttműködése tovább folytatódik: napokon belül megkezdődik ugyanis egy új, hatszintes parkolóház építését, amely még magasabb minőségben szolgálhatja az utazóközönség kényelmét.

 

 

Forrás: CME Hungary Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web