2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

005-wAz idén nyolcvan éves XIII. kerület fejlődésének szimbolikus eseménye a mai, a felújított Láng Művelődési Központ átadása. Megőriztük a múlt értékeit, és hozzájuk illesztettük a 21. századi technológiát" – kezdte ünnepi beszédét Dr. Tóth József polgármester. Kitért arra is, hogy a kerület életében a mostani a legdinamikusabb időszak, immár mottóvá is vált ez a mondat: a XIII. kerület hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. „Ehhez a fejlődéshez hozzátartozik – a lakóhelyi, a munkahelyi környezet átgondolt fejlesztése mellett – a rekreációs igények kielégítése is. Arra törekszünk, hogy jó legyen itt élni, dolgozni is, és megteremtsük a minőségi kikapcsolódáshoz szükséges magas színvonalú szolgáltatások feltételeit a sport terén éppúgy, mint a kultúrában" – tette hozzá a polgármester. Úgy modernizálták teljes körűen a Láng Művelődési Központot, hogy meghagyták az épület „retro" jellegét, hangulatát.

Azt is figyelembe vették, hogy az évtizedek alatt jelentősen megváltoztak egy ilyen óriási művelődési-kulturális centrum funkcionális igényei. A beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított. „A Láng Művelődési Központ és annak elődjei mindig is meghatározó szerepet töltöttek be a XIII. kerület kulturális, civil életében. Ma sincs másként – immáron egy különlegesen felújított épületben, a Rozsnyay utcában" – fogalmazott Dr. Tóth József, és beszéde végén jelképesen átadta a „Láng" kulcsát a Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület vezetőinek.

MILYEN A LEGMODERNEBB RETRO?

IMG 3023-wModernnek számítottak a hatvanas-hetvenes években a művelődési házak. Sorra épültek akkoriban. A Láng Művelődési Központ is újjá épült, s kapott markáns arculatot. De az épület idővel erősen elhasználódott. A mostani rekonstrukció tervezői úgy látták: a „Láng" építészetileg és jellegzetes belsőépítészeti megoldásaival is olyan értéket képvisel, amelyet érdemes felújítva, korszerűsítve megmenteni. Vagyis: igazodtak az új irányhoz, hangulatában is modernizálták a retrót. Átörökítették az épület bizonyos építészeti értékeit, miközben energetikai szempontból, gépészetileg és egyéb belsőépítészeti dolgokban is teljesen korszerű lett az épület.

A beruházásra a XIII. Kerületi Önkormányzat 1,3 milliárd forintot fordított. A kivitelezés – közbeszerzési eljárás keretében – 2017. január 2-án kezdődött, és 2018 nyarán fejeződött be. Az épület teljes energetikai korszerűsítésével, hőszigetelésével és a vadonatúj épületgépészeti rendszerrel az üzemeltetés gazdaságosabbá is vált. Az épület akadálymentes, 3 új liftet is felszereltek.

026-wA színháztermet a legmodernebb digitális hang- és fénytechnikai eszközökkel – egyebek mellett energiatakarékos LED színházi lámpákkal – alakították ki. A beépített berendezések a színházi előadások, a koncertek és a konferenciák eltérő igényeit is képesek kiszolgálni.

A Láng Művelődési Központ 1997 márciusában került a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonába – a Fővárosi Önkormányzat és a XIII. Kerületi Önkormányzat megállapodásával, miután a Láng Gépgyártól megvásárolták az ingatlant. Az önkormányzat 1997. október 16-án üzemeltetési szerződést kötött a Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesülettel, amelynek értelmében az épület továbbra is a Láng Művelődési Központ tevékenységének színteréül szolgál. Cserébe az egyesület évenkénti közművelődési megállapodásban rögzített kerületi közművelődési feladatokat lát el.

A XIII. kerület – miként Dr. Tóth József az ünnepségen elmondta – évente több mint 4000 kulturális rendezvényt tart 5 színtéren, és 7000-8000 sporteseményt 5 telephelyen. A polgármester beszédében felidézte a „Láng" történelmét is. Miként megjegyezte: valójában történelmet írt a gyáralapító Láng László nemcsak a gyárral, hanem az ott dolgozók szociális és kulturális támogatásával. A „Láng" a hatvanas évektől pedig szisztematikusan megteremtette a maga új legendáját. „A civil és amatőr kurázsi, az öntevékeny szellemiség mindig is jelen volt a Láng Művelődési Központ falai között. Ez megmaradt ma is" – fogalmazott a polgármester.

A KEZDET: INDULT EGY DALKÖRREL

A Láng Kultúrház a gyári sportkörhöz kötődően indult a harmincas évek végén az 1929-ben alakult Tisztviselői Dalkörrel, a biliárd-, turista-, fotó-, bridzs- és műkedvelő-szakosztállyal (utóbbi a későbbi színjátszó csoport elődje). A művelődési otthonok alapításával (1949. augusztus 20-tól) a Láng Kultúrház – művelődési otthon lett. A meglévő amatőr művészeti csoportok (szimfonikus zenekar, dalárda, színjátszók) mellett újak is formálódtak, például fúvószenekar, néptáncosok, bábcsoport. Idővel megszervezték a Dolgozók Általános Iskoláját, s különböző szakmai tanfolyamokat is indítottak.

Egyre többen jártak ide, a hely szűk lett. Úgyhogy 1968-ban – a SZOT, a Vasas Szakszervezet és a Láng Gépgyár dolgozóinak összefogásával – átépítették a művelődési házat. Ennek költsége akkor 20 millió forint volt.

Az újjáépített Láng Művelődési Központot 1970. január 14-én adták át. Az intézmény fenntartója a Láng Gépgyár volt, működtetője a szakszervezeti bizottság. Továbbra is lényeges szerepet töltött be a gyár dolgozóinak tanulásában, művelődésében, szórakozásában. Ugyanakkor kifelé is nyitott filmklubokkal, színházi előadásokkal, vasárnapi matinékkal, könyvtár- és hírlapolvasó szolgáltatással. A magyar eszperantisták székhelye is itt volt. Országos hírű volt a vasútmodellező klubja. Mindig feladatának tekintette az öntevékeny művészeti csoportok felkarolását. Bevételeinek háromnegyed részét saját forrásból teremtette meg.

A hetvenes években csak erősítette a legendáját a „Láng". Helyet adott rock- és beatzenekarok bemutatkozásához, indulásukhoz. A „Lánghoz" kötődött például a Hungária és az M7-es együttes is; utóbbi a Gemini, Metro, Hungária kivált tagjaiból szerveződött. Évekig a Láng Művelődési Központ aulájában tartották a lottósorsolást; a mostani felújítással megőrizték a majdnem 1 méter átmérőjű régi totó-lottó szimbólumot.

Az átadott épületben állandó kiállítás mutatja be a művelődési központ történetét.

A RENDSZERVÁLTÁS: LÁNG MŰVELŐDÉSI KÖZPONT KÖZMŰVELŐDÉSI EGYESÜLET

A Láng Művelődési Központ a XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdona; üzemeltetője a Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesület.

A rendszerváltáskor az addigi szakszervezeti (vállalati) művelődési házak egyik napról a másikra fenntartó és működtető nélkül maradtak. A Láng kultúrházat használó civilszervezetek és magánszemélyek úgy döntöttek: megóvják a helyet. Megalakították az Angyalföldi Láng Művelődési Központ Közművelődési Egyesületet (rövidített neve: Láng Művelődési Központ). Az egyesület – önálló jogi személyként – az intézmény fenntartója és működtetője; 1998. január 1-től közhasznú szervezet. Célja: a tagjai és a területi vonzáskörébe tartozók számára a kulturális, közművelődési, önképzési, szórakozó-szabadidős lehetőségek és tevékenységek, illetve ezek feltételeinek biztosítása.

Az egyesület meghatározó szerepet tölt be a XIII. kerületi közművelődési és civil feladatok ellátásában; több mint húsz közművelődési egyesületet fogad be, szakmailag segítik és támogatják őket. Túl ezen – klubkönyvtárat működtetnek, szabadidős tevékenységeket szerveznek, kiállításokat, fesztiválokat, bemutatókat rendeznek, más eseményekkel az egészséges életmód kialakítását is elősegítik. Az egyesület civilszervezeteinek közel ezer aktív tagja van; 65 százalékuk kerületi lakos.

DE MITŐL IS LÁNG A LÁNG?

Láng László 1873-ban telepítette át gépjavító műhelyét a Váci útra. Az 1890-es évek elején az ország gőzgépszükségletét szinte teljes egészében a Láng fedezte. A budapesti földalatti generátorainak meghajtó gőzgépét a Láng gyár készítette. A 20. század első éveiben kezdték el gyártani a később oly fontossá és speciális termékké vált gőzturbinákat, majd az 1910-es évektől a dízelmotorokat és kazánokat. Láng Lászlónak fontos volt, hogy dolgozói művelődhessenek, szórakozzanak, erre biztatta is őket, támogatta is ezt az önszervezőző művészeti tevékenységüket. Mindig is jelentős közösségnek számított a „Láng" dolgozóinak igen nagy köre. Ők egymással is szolidárisak voltak.

A Láng László Gépgyár Rt-t 1948-ban államosították; a cég fő profilja az energetikai gépgyártás lett. A hazai villamos erőművekben többnyire Láng-turbinák dolgoztak. A cég exportja is jelentős volt.

2000 közepe óta – az ABB és a francia Alstom Power fúzióját követően – a cég új neve: Alstom Power Hungária Rt.

 

 

Forrás: bp13.hu

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web