2024. április 16., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

GRDPR149b-wA Guardian Glass egyik különleges és izgalmas projektje a közelmúltban, Spanyolországban sivatagi környezetben valósult meg. A sivatagban építkezni eleve kihívás, így a projekt megvalósításához szükség volt számos speciális műszaki megoldásra, köztük pl. üvegtípusra és természetesen egy csapat képzett szakemberre.

A Sivatagi Ház (La Casa del Desierto) a spanyolországi Granada tartományban, Európa egyik legszélsőségesebb időjárási körülményeit produkáló Gorafe sivatagban épült fel, tökéletes harmóniában a természettel. A sivatag a nevét az itt található vörös homokkő különféle árnyalatairól kapta, a kopár térségben az erózió egyedi sziklaképződményeket és formákat hozott létre. Az épület kivitelezésének elsődleges célja az volt, hogy első kézből származó tapasztalatok alapján, valós helyszínen bizonyítsa az üveg kiemelt fontosságát mindennapi életünkben – mindezt az elképzelhető legextrémebb környezeti feltételek közepette. „Egy teljesen önálló házról van szó. Nincs külső energiaforrás, amire támaszkodhat, nincs villamos áram vagy gázellátás. (...) A projekttel azt szeretnénk bemutatni, hogy a megfelelő üveg felhasználásával szinte bárhol képesek vagyunk kényelmes és otthonos belteret létrehozni. (...) Nagyon komoly teszt lesz ez az üvegnek." – mesélte Kovács Tamás, a Guardian Glass regionális vezető műszaki tanácsadója.

 

AZ ÜVEG, AMELY A FORRÓSÁGBAN IS KELLEMES BELTERET BIZTOSÍT

A tervezésben a szlovén OFIS Arhitekti cég társalapítója, Spela Videcnik vezetésével számos tapasztalt építészből álló csapat vett részt – együttműködésben a Guardian Glass szakembereivel, mérnökeivel, és az AKT II és a Transsolar tanácsadóival és energiamérnökeivel. A projekt víziója az építészet és építőipar jelenlegi és jövőbeni kihívásaira választ adva, környezetbarát és energiatakarékos épületek létrehozása.

GRDPR149c-w

A projekt jól érzékelteti az üvegválasztás közvetlen hatását az adott beltérre, valamint azt, hogy az épület belső környezete hatékonyan alakítható az egyes helyzetekhez leginkább megfelelő üveg felhasználásával. „Az egyik legizgalmasabb kihívás az, hogyan tudunk kényelmes otthont és belteret teremteni szélsőséges környezeti körülmények között, például egy sivatag közepén. A táj ugyanakkor lenyűgöző, és tökéletes kikapcsolódást kínál, ezért a tervezés során a cél egy kényelmes, egyszemélyes „menedékház" kialakítása volt (...). Azt szerettük volna megmutatni, hogy képesek vagyunk egy szinte csak üvegből készült házat megépíteni a sivatag kellős közepén úgy, hogy az belül otthonos és kényelmes." – mondta a tervezről Spela Videcnik, az OFIS Arhitekti építésze.

KIVÁLÓ HŐSZIGETELÉS A SIVATAGBAN

GRDPR149d-wA fa alapra épült ház gyakorlatilag minden fala speciális, magas energiahatékonyságú Guardian Glass üvegből készült, amely a külső időjárási feltételektől képes független belső körülményeket biztosítani. A mindössze 20 m2 alapterületen hálószoba, nappali és fürdőszoba is helyet kapott. A környező dombokra nagyszerű kilátást biztosító, panorámás, napelemekkel felszerelt ház saját vízszűrő és áramtermelő rendszerrel rendelkezik.

GRDPR149e-wA lakóingatlanok üvegezése segít az energiahatékonyság növelésében, javítja a hang- és hőszigetelést, sőt, még betörési kísérletek vagy külső behatások ellen is képes hatékony védelmet nyújtani. Az adott igényeknek leginkább megfelelő üvegtípus és bevonat kiválasztása biztosítja az épület és lakótér praktikumát és kényelmét, a külső környezettől függetlenül. A Guardian Glass nem csak az ehhez szükséges termékportfolióval rendelkezik, de megfelelő eszközei révén képes folyamatos tanácsadás és iránymutatás mellett az igényeknek leginkább megfelelő specifikációjú termékeket biztosítani. A cég által kínált speciális üvegbevonatoknak köszönhetően az építészek és belsőépítészek világszerte a lehető leghatékonyabb és legpraktikusabb megoldásokkal alakíthatják ki az épületek ideális belső környezetét.

GUARDIAN GLASS

A Guardian Glass a Guardian Industries egyik fő üzletágaként a világ egyik legnagyobb üveggyártója, amely síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban, köztük Magyarországon, Orosházán, 25 float-üveg gyárat működtető Guardian Glass float- és feldolgozott üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass Science & Technology Center folyamatosan dolgozik a legmodernebb technológiákat felhasználó új üvegtermékek és megoldások kifejlesztésén.

 

További információért keresse fel a www.guardianglass.com weboldalt.

 

 

Forrás: Build-Communcation Kft.

 

 

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web