2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Csoportkep nyertesekA Kortárs Építészeti Központban szakmai előadásokkal színesített díjátadón vehették át a díjaikat a PREFA által idén ötödször meghirdetett „Fémlemezfedések az építészetben" című országos versenypályázat legjobbjai. A gyakorló építészek kategóriájában Pályi Gábor kapta a fődíjat a Budapesten található Hilton Szálloda megvalósításáért. Az építészhallgatók pályázatai közül pedig Zrena Zoltán pécsi íjász központjának terve aratott sikert.

Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával fogla-kozó PREFA Hungária Kft. a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni az ezúttal ötödször meghirdetett pályázaton. A két kategóriában összesen 17 pályamű érkezett, amelyek kiválóan illusztrálták a fémlemez-fedések és burkolatok esztétikus, praktikus és különleges felhasználási lehetőségeit.

A Kortárs Építészeti Központban megrendezett díjátadó ünnepségen a műemlék és középüle-tek tetőfedési eljárásairól, fémlemezfedések az átforduló homlokzaton modern környezetben történő alkalmazásáról és az építészek közösségépítéséről szóló szakmai előadásokat követően a zsűri kategóriánként 1-1 fődíjjal és összesen 4 további díjjal jutalmazta a legkivá-lóbb alkotásokat.

A pályázati anyagok értékelésére 2018-ban felkért zsűri tagjai

  • Erő Zoltán, a Bíráló Bizottság elnöke, okleveles építészmérnök
  • Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke
  • Horváth Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezeti Tanszék egyetemi adjunktusa
  • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó
  • Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, PREFA Hungária Kft.

ALUMÍNIUM BURKOLAT VILÁGÖRÖKSÉGI HELYSZÍNEN

Palyi-Gabor Hilton-szalloda Budapest 2A gyakorló építészek megvalósult vagy tervezés alatt álló, műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely PREFA anyaggal fedett vagy burkolt. A beérkezett 13 pályamű közül a szakmai zsűri Pályi Gábor tervező munkáját, az Budai Várban található Hilton Szálloda minőségi felújítását ítélte a legjobbnak. A tervező a PREFA alumínium lemez patinazöld (PP99) változatát választották az épület felújításának munkálatai során.

A PREFA alumínium burkolat kiválasztásánál a patinás épített-, és zöld környezettel harmo-nizáló, tartósan azonos megjelenésű, eleve patinás színű, alacsony hajlásszögű tetőgeometria volt a cél".– indokolta az anyagválasztást a nyertes építész.

A budavári Hilton Szálloda több mint 4 évtizede épült. 1976. december 31-én adták át. Tervezője Pintér Béla (KÖZTI) volt, aki egy igen nehéz összetett feladatot oldott meg világszínvonalon.

A szálló a korábban feltárt domonkos templom és kolostor, illetve a Szent Miklós torony integrálásával, valamint a jezsuita egyetemi épület eredeti főhomlokzatát (Franz Anton Hillebrandt, 1784.) megtartva épült. Több mint 100 cég közreműködésével készült el első Hilton szállodaként Kelet- és Közép-Európában. Minden szempontból egy igazi építész szakmai-, politikai-, gazdasági áttörés volt. Meg is lett az eredménye: több mint 10 évig volt rendszeresen a média kereszttüzében a napilapok címoldalán. Talán a közelmúlt legnagyobb szakmai vitáját váltotta ki. Persze csak itthon, mert a turisták, szállóvendégek, sőt a tulajdonosok is büszkén állították, hogy a világ legszebb Hilton szállodája. Ez már a múlt. Azóta a ház többször átépült, megújult.

Palyi-Gabor dijatadonA mostani átépítés ismét nagy feladat elé állította a tervezőt, Pályi Gábort. A világörökségi helyszín, a műemléki környezet, a szomszédos országos jelentőségű műemlékek, a rálátás és kilátás kérdése, a zöld környezet megannyi kihívása ellenére a feladat megoldása kiválóan sikerült. Egy új bejáratot kellett nyitni a keleti várfalon a busszal érkező turistacsoportok részére. A nagyrészt sziklába vájt bányászati módszerekkel kialakított tereket függőlegesen össze kellett kötni a felső szintekkel. A megoldás mintaszerű és frappáns lett minden tekintetben. A felhasznált anyagok PREFA előtető- és liftlefedés, üveg- és fém nyílászárók, üveg korlátok minősége, anyaga, színe úgy simul a környezetébe, hogy méretei ellenére szinte észre sem venni. Kivitelezése minden szempontból szakszerű.

Mindez azt bizonyítja, hogy mai anyagokkal, szerkezetekkel, mint például a PREFA, bátran dolgozhatunk a legigényesebb és kényesebb műemléki környezetben is. A lényeg a mindenre kiterjedő gondos és szakszerű tervezés, kivitelezés."– méltatta az ünnepélyes díjátadón a pályaművet Eltér István, a zsűri tagja.

A Hilton Szálloda felújításához választott PREFA burkolat bizonyítja, hogy mai, modern anya-gokkal, szerkezetekkel is bátran dolgozhatunk a legigényesebb és kényesebb műemléki kör-nyezetben is. A lényeg a mindenre kiterjedő gondos és szakszerű tervezés, kivitelezés.

Ugyanebben a kategóriában a zsűri egy második díjat és további kettő megosztott harmadik díjat osztott ki.

2. hely

Prof-Dr-Kistelegdy-Csaladi-haz-PecsTervező: Prof. Dr. Kistelegdi István DLA, Ph.D (Kistelegdi 2008 Építész-Tervező Kft.)
Az épület megnevezése: Családi ház, Pécs
Beépült termék neve: PREFA FX.12-ES Homlokzatburkoló Panel (Fekete)

Horváth Sándor zsűritag így méltatta a pályázatot: „Az erősen lejtős utcában, zártsorú beépítéssel telepített lakóépület egyedileg formált tömegalakítású, környezettel való kapcsolatát a két szabad homlokzat határozza meg. A zártabb tömeg miatt a belső terek jobb fényviszonyainak biztosítása érdekében a tetőben bevilágító felületek létesültek; ezzel egyedi, súrol fényviszonyok teremtődtek.

A zárt tömeg változó ereszmagassággal illeszkedik a csatlakozó, egyébként az egyik oldalon szintén „átforduló" anyaghasználattal megvalósított épületekhez. Az ablakok előtti árnyékolók vízszintes sínje és a ferde ereszvonal izgalmas feszültséget generál.

Kistelegdi-Istvan dijatadonA tető és a homlokzat felületképzése egységesen antracit színű Prefa FX10, mely jól hangsúlyozza az egyszerű tömeget. Ehhez az egységhez illeszkedik a garázskapuk és az árnyékolók azonos színe, homogén felülete.

A sötét szín komor hangulatot kelt az egyébként sokszínű környezetben. Az udvari homlokzat nagy üvegfelületei miatt az FX10 lemez alig jelenik meg, de az egyéb anyagok színhasználata itt is a felület egységességét hangsúlyozza."

Megosztott 3. hely

Varga-Csaba Bary-Aniko Csaladi-haz BudapestTervezők: Varga Csaba és Báry Anikó (IndividuARCHT)
Az épület megnevezése: Lakóépület, Budapest
Beépült termék neve: alumínium ötvözetű préselt fogazott profil

A két épülettömeg egyrészt egy ipari csarnokot másrészt iroda-szociális rendeltetést tartalmaz, ezek bejárati nyaktaggal kapcsolódnak egymáshoz. Mindkét épület anyaghasználata egységes: a végfalak kő burkolatúak, mely az irodánál a két, „lyukarchitektúrás" hosszhomlokzatra is átfordul, míg a tetők, illetve a csarnok nyílás nélküli homlokzata korcolt alumínium (középszürke Prefalz) burkolatú.

Varga-Csaba-Bary-Aniko dijatadonAz épület tömegalakítása tükrözi a rendeltetést, ehhez mérten egyszerű, de egy emelt színvonalú ipari-építészeti reprezentációs szintet is hordoz. Az anyaghasználat következetes, a kiegészítő elemek (előtetők, párkányok, melléképület, stb.) fedése színben és anyaghasználatban azonos.

A terv külön értéke, hogy az építészeti elképzelés, anyaghasználat a kivitelezés során maradéktalanul meg is valósult."- méltatta Horváth Sándor zsűritag a díjátadon.

 

Szel-Norbert Femipari-gyartoepulet ErdehorvatiTervező: Szél Norbert (Karcműhely Kft.)
Az épület megnevezése: Fémipari gyártóépület, Erdőhorváti
Beépült termék neve: Prefalz 0,7 x 500 mm P10, középszürke színben - lightgrey, RAL 7005

A meglévő, 1970-es években épített, majd 1990-es években átalakított lakóház meredek, kelet-nyugat irányú lejtőn helyezkedik el. A modernista jegyeket mutató épület jelenlegi karaktere a tulajdonos kedvére való azonban az épületet funkcióiban, alapterületében bővíteni kívánja. A tervezők a feladatot egy újabb szint ráépítésével, annak az emelkedő telken való hátrahúzásával oldották meg oly módon, hogy az így egymásra torlódó tömegek a garázsszinttől az új ráépítésig egységes kompozíciót alkossanak.

Szel-Norbert dijatadonA régi és új tömegek tudatos elkülönítése, a kiegészítés megjelenésének tompítása érdekében az új felső szint eltérő anyaghasználattal jelenik meg: míg a ma is létező tömegek változatlanul hófehér vakolt felületekkel mutatkoznak, a kiegészítés antracitszürke PREFA préselt fogazott profil burkolatot kap. A függőleges bordázatú fémlemez burkolat a részben hídként megjelenő szintet teljes emeletmagasságban átfogja. Különös módon a kontrasztos tömegek révén a kiegészítés szerényen, méretéhez képest visszafogottan jelenik meg. A burkolat kialakítása jól illeszkedik a nagy magasságú nyílászárókhoz, magától értetődő módon oldja meg az épületsarok lekerekítését.

A zsűri a munkát a tudatos építészeti eszköztár kialakítását szolgáló, a PREFA termék sajátosságait előnyösen kidomborító anyaghasználat miatt a tervet megosztott harmadik díjazásra érdemesnek találta."- méltatta Erő Zoltán, a Bíráló Bizottság elnöke.

A FUNKCIÓHOZ IGAZÍTOTT ANYAGVÁLASZTÁS: HATÁROZOTT MEGJELENÉS AZ ÍJÁSZKÖZPONTON

Zrena-Zoltan Ijasz-kozpont PecsAz építészhallgatók idén harmadszor nevezhettek külön kategóriában terveikkel, amelynek keretében egy szabadon választott köz vagy lakóépületen mutathattak be PREFA termékek alkalmazásával készített különleges építészeti elképzeléseket. Ebben a kategóriában Zrena Zoltán pécsi Íjász Központjának épületterve nyerte el a fődíjat. A bíráló bizottság ebben a kategóriában további egy díjat osztott ki a pályázók között.

E különleges pályázat meghatározója eleve a különleges feladat. A tervező eredeti koncepciója szerint szeretett volna műemléki környezetbe modern épületet tervezni. Ez a törekvése megvalósult a benyújtott tervlapokon.

Az egyik oldalról tartotta magát a meglévő beépítés vonalaihoz, a magas tetős épület illeszkedik a szomszédok kubusához, míg a másik irányból megközelítve a helyszínt, látjuk, hogy két nagy bütü, avagy tűzfal határolta területet tölt ki, avagy köt át a hosszú íjász-csarnok. Jó ötlet, hogy fedél alatt is van mód a versengésre, vagy edzésre és fedél alól is az udvaron elhelyezett szabad téri célpontra. Jó ötlet az íjászat történetének térképes ábrázolása a hosszú falon. A külső megjelenés zártságát a belső építészeti megoldásokban igyekszik feloldani. Talán egy szójátékkal nem sértem az ügy komolyságát: bent fa, kívül PREFA...

Zrena-Zoltan dijatadonTény, hogy a szomszédos épületek nincsenek ábrázolva a beadott tervanyagban, így nehezen megítélhető a műemléki környezetben elhelyezett új épülettel való kommunikáció. Bár az is lehet, hogy erre egyáltalán nem törekszik a tervező.

Kétségkívül a ház megjelenése elég zord. A burkoló anyag sötét színe erősen kiemeli a tervezett ház megjelenését, elválását a környezetétől. Ez önmagában sikeres, ezért is ismeri el a zsűri, de – ha a megvalósítás, megépítés lehetősége fennáll, az múlik majd azon is, mi szerepel ott a Települési Arculati Kézikönyvben, milyen beépítési, illetve örökségvédelmi jogszabályokat kell betartatnia az építést engedélyező hatóságnak. Amennyiben a bemutatott terv csak pályázati anyagként készült, ilyen probléma nincs.

A terv érdekes, a nem mindennapi, szokatlan célra tervezett ingatlan újszerű, érdekes, s a burkoló-anyag felhasználásában is sikeres."- méltatta a nyertes tervet Ráday Mihály, a zsűri tagja.

Szerettem volna egy műemléki környezetbe, modern épületet tervezni, melynek feltétele a modern burkolatok alkalmazása, ezért az épület megjelenését igyekeztem egyszerűen, kevés anyaggal definiálni. A leghangsúlyosabb anyag a sötétszürke fémlemez (PREFA Prefalz 23 sötétszürke Duragloss 5000 felülettel), mely homlokzatburkolatként, és tetőfedésként is használható, így az épület homogenizálására alkalmas."– indokolta a termékválasztást a nyertes hallgató.

Szilagyi-Dorottya szolofeldolgozo Hosszuheteny2. helyezett: Szilágyi Dorottya (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar)
Az épület megnevezése: Szőlőfeldolgozó üzem és borkostoló tér, Hosszúhetény
Betervezett termék neve: Prefalz 12 EZÜSTMETÁL, FELÜLET DURAGLOSS 5000

A hallgatói terv helyszíne a pécsi borvidéken, Hosszúhetény belterületének peremén, szőlő- és gyümölcsültetvények között elhelyezkedő, délkeleti tájolású lejtő. Az épület tervezőjének szándéka szerint üzemi épületként helyet ad a szőlőfeldolgozó borászat technológiai funkcióinak, de egyúttal borkostolóként a vendéglátást is szolgálja. Az épületegyüttes a terepbe húzott nagyobb alapterületű alagsori szint felett két, L alakban csatlakozó keskenyebb, nyeregtetős épületszárnyból áll. A borkostoló a kortárs belsőépítészeti eszközökkel megfogalmazott pincetérben kap helyet, míg a szőlőfeldolgozás kétszintes folyamata a hosszanti épületszárnyban kap helyet. A technológiai tér látogatható, egyfajta kirakati folyamatábraként mutatkoznak meg a szőlőfeldolgozás lépései.

Szilagyi-Dorottya dijatadonAz épület karakteres megjelenését, építészeti nyelvét a gabion kőketrecekből kialakított határolófalak és a fémlemez fedésű tetősíkok határozzák meg. Ezt egészítik ki az emeletmagas nyílászárók és a látszóbeton részletek. Az anyaghasználat világa megfelel a tervező kezdeti szándékának: egyszerre képviseli az üzemi jelleget és a középület szerű megjelenést. Akárcsak a fémhálós gabion fal egy eleme, az épület egésze is a természetes anyagok és a technicista elemek szembeállításával, ötvözésével kísérletezik. A nagy, osztatlan tetősíkok számára jó választás a Prefalz ezüstmetal korcolt lemez fedés, a csapadékcsatorna és az eresz meghatározó - igaz, még kérdéseket felvető - kialakításával.

A zsűri a munkát a PREFA terméknek az építészeti arculatot döntően meghatározó használatért második díjazásban részesíti."- méltatta a pályaművet Erő Zoltán, a Bíráló Bizottság elnöke.

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web