•  

 

   
 2018. március 25., vasárnap

 

 • 01kepMa már nem újdonság a szürke, grafitadalékkal dúsított EPS hőszigetelések látványa, de talán kevesen ismerik a termék számszerűsíthető előnyeit.

  A grafitszemcsék hozzáadása révén javult a termék hőreflexiós képessége, így a hagyományos fehér EPS-hez és szálas szigetelőanyagokhoz képest akár 32%-kal kedvezőbb hővezetési tényező érhető el.

  Tulajdonságok

  Nézzük meg, hogy a két termék kapcsán egyéb tulajdonságok tekintetében vannak-e eltérések. Mindkét típus jellemzőinek követelményeit az EN 13163 számú szabvány írja le, így az azonos termékosztályba tartozó grafitos és fehér EPS-re ugyanazok a mértékadóak.

  Mechanikai tulajdonságok szempontjából az azonos termékosztályba tartozó polisztirol hőszigetelések nyomó- és egyéb szilárdsága megegyezik. Példaként: a homlokzaton használt grafitos és fehér EPS nyomószilárdsága egyaránt minimum 80 kPa, a lapostetőkben alkalmazott termékeknél a színtől függetlenül 100 kPa.

  A hőszigetelő anyagok esetében fontos a tűzvédelem. A grafitadalékos EPS és a normál (fehér) EPS egyaránt az „E" osztályba tartozik. A két anyag égéshője, tűzzel szembeni viselkedése, hőtágulása azonos.

  tablazat

  Az előzőek alapján mindkét termék homlokzati hőszigetelő rendszerekben és a könnyűszerkezetes acél trapézlemezes lapostetőkben való alkalmazásának feltételei megegyeznek.

  Előnyök

  Az alacsonyabb hővezetési tényező számos területen előnyt jelent. Hőtechnikai szempontból az adott hőszigeteltségi szint grafitadalékos EPS-sel vékonyabb rétegben teljesíthető. Költségoldalról nézve a vékonyabb hőszigetelés miatt a logisztikai terhek mértéke is csökkenthető. Statikai szempontból szintén előnyösebb a vékonyabb és így egységnyi felületre eső alacsonyabb teher is.

  Milyen további előnyökkel jár a különböző alkalmazási területeken a grafitos polisztirolok alkalmazása?

  02kepHomlokzat

  A vékony rétegben történő beépítés mellett a magas szilárdsági tulajdonságok kihasználása is fontos szempont homlokzatok esetében, ugyanis a piacon rendelkezésre áll 100 kPa nyomószilárdságú grafitos EPS termék is. A magasabb mechanikai igénybevételnek kitett épületeknél, például az oktatási intézményekben, vagy ahol fokozott a gyalogosforgalom, illetve az utcafronton lévő falszakaszoknál, esetleg a homlokzaton elhelyezett kő- és téglaburkolatok szintén a megszokottnál nagyobb szilárdsággal rendelkező hőszigetelő anyagokat igényelnek.

  Homlokzaton használt EPS termékek esetén a vékonyabb lapok alkalmazása számos területen előnyt jelent:

  • rövidebb dűbelek szükségesek a rögzítéshez;
  • alacsonyabbak a logisztikai (szállítás, anyagmozgatás, beépítés) költségek;
  • olyan épületek esetén, amelyeknél nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni (műemlékvédelem, helyi építési szabályozás, telekhatárra, utcafrontra épült házak);
  • az energiahatékonyság fontosságának térnyerése miatt terjedőben vannak az alacsony energiafelhasználású épületek, aktív-, passzívházak, amelyeknél elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban fennállhatnak méretbeli korlátok.

  Lapostető

  Lapostetők kapcsán is előfordulhat, hogy az ajánlatos hőszigetelési igényhez szükséges anyagvastagságon „spórolni" kell. Tipikus példa felújításnál, hogy az attikafal meglévő magassági mérete határt szab a beépítendő hőszigetelés vastagságának.

  Statikai szempontból könnyűszerkezetes tetőknél minden súlymegtakarításra szükség lehet, így nem mindegy, milyen vastag és mekkora tömegű az adott hőszigetelés.

  Talajjal érintkező padló

  A talajjal érintkező padlók esetében, főként felújításoknál, a rétegrendi kialakítások szűk határok közt mozognak, így jobb hőszigetelésű termékkel, vékonyabb rétegben biztosítható a kívánt hőátbocsátási érték elérése.

   

   Bachl logo-web

  www.bachl.hu

   

   

   

   

  Eseménynaptár

  Március 2018
  H K Sz Cs P Szo V
  26 27 28 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31 1

  Keresés

  kepzes 180x240

  MEHI-kepzes 180x180

  Banner-MAPASZ-120x240

  Partnereink

  EVOSZ-logo

  measzlogo fb

   

   

   

   

  proidea-logo-fb

  VarepitoPalyazat logo-web

   

   

  bme logo-kicsi

   

  Ybl-logo-kicsi

    mapasz-logo-web

   

  zeosz-logo-webebsz logo 2

   

   

   HuGBC LOGO kicsi

   

  TEGY-web

   Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

   Hazicincer logo

      Kivet-logo-web

   

   

   

   

  Construmalogo-web

    emsz-logo-web180

  mti hirfelhasznalo

   

  dimag logofinal-web

   
   
   observer logo-web