•  

 

   
 2018. március 21., szerda

 

 • Ev-haza-dijHagyományosan az Építészet Világnapja nyitóeseménye volt az „Év háza" pályázat ünnepélyes díjátadója, ahol a fődíjat idén Dénes György építész vehette át a tervei alapján Balatonhenyén felújított lakóépületért. A fődíj mellett öt különdíj is gazdára talált az Építészek Házában, a Baumit főtámogatásával megrendezett eseményen.

  Ebből az intenzív és túlzó ingerkörnyezetből (elektronikus világ, környezet, reklámok, divat) még mindig kiemelkednek az építészeti alkotások, melyek így fokozottan hatnak ránk, éppen ezért azok megalkotásának felelőssége is növekszik. Ezért minden példamutató építészeti alkotásokat bemutató vagy létrehozó kezdeményezés fontos, hiszen ezzel felhívjuk a figyelmet az építészeti környezet és gesztusok jelentőségére!"– mondta el Szoják Balázs építész, a díj kurátora, aki beszédével rámutatott az építészet mai hatására és annak jelentőségére.

  Idén újabb 24 épület került az Év háza pályázat évről évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Városfejlesztők Országos Szervezete Egyesület védnökségével került kiírása. A pályázat főtámogatója a Baumit Kft.

  Nagymanyoki-Cintia-Baumit-KftAz építészet és az építőanyag gyártás együtt halad, gondoljunk csak arra, hogy mennyi lehetőség nyílt meg az építészet számára a vasbetonszerkezetek elterjedésével. És viszont: figyeljük a tendenciát, mit terveznek, mi és milyen anyagokból épül. Együtt fejlődünk a tervezőkkel és kísérletezünk ki új dolgokat. Ez a pályázat éppen ezért, a tendenciák bemutatásával segíti a Baumitot. Az itt látható épületeknél fő szempontként megjelenik az energiahatékonyság, a kreatív homlokzatkísérlet, a hagyomány tisztelete és az új anyagok alkalmazása modern felületeken egyaránt. Ez mind-mind feladat a mi számunkra is" – mondta el Nagymányoki Cintia, a főtámogató Baumit Kft. marketing vezetője.

  A megújítás gondolatiságának szép példája

  Szojak-Balazs-es-Denes-GyorgyAz 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat Szoják Balázs építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke adta át Dénes Györgynek, a Balatonhenyén felújított lakóházért.

  Az elhasználódott, felismerhetetlenségig átalakított falusi ház telepítésében, tömegalakításában rejlő lehetőségeket kihasználva valósult meg az épület átalakítása. Növekmény mindössze a pince fölötti épületrész, a padlás kubaturájának integrálása és a légies tornác. A tervező tisztelettel kezeli az épített örökség értékeit, de a kötöttségeken belül merészen alakítja a mai kor igényeinek megfelelően az épületet, megteremtve ezzel a régi és az új egyensúlyát. Homlokzatképzése, a belső terek alakítása és berendezése példaértékű, kiváló példája a „megtartva megújítás" gondolatiságának." – mondta méltató beszédében az idén legjobbnak ítélt házról Dévényi Sándor DLA, a zsűri elnöke.

  Hajnoczi-Peter-szojak-Balazs-Honich-Richard-Devenyi-SandorKülöndíjak

  A Magyar Építész Kamara különdíját Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnökétől Hőnich Richárd DLA vehette át soproni családi házának tervezéséért.

   

   

  Szojak-Balazs-Krizsan-Andras-Papp-Laszla-Devenyi-SandorA Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját pedig Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke Papp Lászlónak adta át egy Kapuváron található családi ház tervezéséért.

   

   

   

  A pályázat támogatói, a Hella Árnyékolástechnika Kft., a Xella Magyarország Kft. és az Internorm Ablak Kft. támogatói különdíjat is felajánlottak.

  Szojak-Balazs-Kaldeczovits-Eva-Devenyi-Sandor-Bognar-ZsuzsannaA Hella Árnyékolástechnikai Kft. Esztétika különdíjátBognár Zsuzsanna adta át Kovács Csabának egy budapesti család ház felújításáért.

  A Xella Magyarország Kft. Környezetbarát ház különdíjátKiss Gábor, a Xella Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója adta át Minusplus Generáltervező Kft. három munkatársának, Alexa Zsoltnak, Rabb Donátnak és Schreck Ákosnak egy Leányfalun található nyaraló tervezéséért.

  Szojak-Balazs-Minusplus-Devenyi-SandorAz Internorm Ablak Kft. különdíjátMonostori Gábor, az Internorm Ablak Kft. műszaki vezetője adta át a Benczúr Lászlónak egy budapesti családi ház tervezéséért.

   

   

   

   

  Minden évben neves zsűri dönt

  A pályázat filozófiája, hogy minden évben olyan építészek választhatják ki az Év házát, akiket a magyar társadalom és építész-társadalom elismer. Éppen ezért a szakmai szervezetek elnökei és az állandó zsűritagok mellé minden évben meghívást kapnak Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2017-ben a 2016-ban Ybl Miklós-díjatkapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

  DijazottakA zsűri elnöke idén negyedik alkalommal Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Társelnökök Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak. Az zsűri tagjai Tóth Balázs építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője, valamint Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense, illetve a 2016-ban Ybl Miklós-díjat kapott építészek, Lantay Attila, Székesfehérvár város főépítésze és Viszlai József Pro Architektúra díjas építész, Miskolc város egykori főépítésze.

  Jövőre a pályázat bővítését tervezik, más kategóriák is be fognak kerülni.

   

  Gratulálunk a díjazottaknak!

   

  További információ a pályázatokról és a nyertes épületekről: www.evhaza.hu

   

   

  Forrás: Build-Communication Kft.

   

   

  Eseménynaptár

  Március 2018
  H K Sz Cs P Szo V
  26 27 28 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31 1

  Keresés

  kepzes 180x240

  MEHI-kepzes 180x180

  Banner-MAPASZ-120x240

  Partnereink

  EVOSZ-logo

  measzlogo fb

   

   

   

   

  proidea-logo-fb

  VarepitoPalyazat logo-web

   

   

  bme logo-kicsi

   

  Ybl-logo-kicsi

    mapasz-logo-web

   

  zeosz-logo-webebsz logo 2

   

   

   HuGBC LOGO kicsi

   

  TEGY-web

   Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

   Hazicincer logo

      Kivet-logo-web

   

   

   

   

  Construmalogo-web

    emsz-logo-web180

  mti hirfelhasznalo

   

  dimag logofinal-web

   
   
   observer logo-web