•  

 

   
 2018. március 21., szerda

 

 • Vajon hányan mérték már fel azt a kárt, amit egy beruházás során a különböző adatbázisok, táblázatok közötti adateltérések, hiányok okoznak? Hogy mennyi idő folyik el, amikor újra és újra meg kell adni az épített ingatlan címét, méreteit, vagy amikor a különböző tervezők, kivitelezők újrarajzolják ugyanazt a falat? Ön adott már ki ajánlatot rossz adatok alapján? Az anyagköltségek területén ez akár 10 százalékos veszteséget is okozhat. Érdemes ezért a pénzért lehajolni?

  ADATÁRAMLÁSI IRÁNYOK

  Ha megvizsgáljuk, hogy a telek megszerzésétől az épület megépítésén át az üzemeltetésig mennyi adatra van szükség a jó döntéshez, a munka elvégzéséhez, akkor egy hihetetlen mennyiséggel állunk szemben.

  Ám nem is a sok információ a legnagyobb gond, hanem az, hogy a különböző szereplők között hibás az adatáramlás, maga az adattartalom torzul, és minden szereplő külön-külön vadássza össze, számolja ki saját célra egyazon épület paramétereit.

  Egy létesítmény életében az adatáramlásnak két iránya különböztethető meg (lásd az 1. ábrán):

  1. (függőleges): információátadás az épület különböző életciklusai alatt: a beruházótól a tervezőhöz, onnan a kivitelezőnek, tőle pedig az üzemeltetőnek, illetve a tulajdonosnak.
  2. (vízszintes): információátadás a különböző szereplők között az építmény, beruházás egy adott időszakában: az építész és a statikus között, a fővállalkozó és festő alvállalkozó között stb.

  abra1

  Az információk áramlásának szabályozása sokféleképpen lehetséges, és a BIM (Building Information Modelling) kapcsán látszik egy közös út. Ez a közös út eddig elsősorban az életciklus tervezési szakaszában jelent meg, az épületek későbbi időszakában a „káosz" még elég jellemző. A kivitelezés során jelenik meg időarányosan a legtöbb pénz, így egy integrált megoldás a legnagyobb hasznot itt hozhatja, ezért fontos foglalkozni a témával, hiszen nagyon gyorsan megtérülő beruházásról beszélünk.

  INTEGRÁLT ÉPÍTŐIPARI SZOFTVER

  Az építőipari szoftver összefoglaló nevet használjuk azokra a programokra, amelyekkel az építőipari tevékenység szoftveresen támogatható. Főbb elemei:

  • költségvetés, ajánlatkészítő program;
  • projekt- és beruházásmenedzsment rendszer;
  • költségkontroll, projektkövetés megoldásai

  Kisebb részterületeken is használnak még szoftvereket az építőiparban (például raktározás), de alapvetően az építőiparra ez a 3 fő felhasználási terület jellemző, és hazánkban ezt minimum 3 rendszerrel oldották meg. Sokszor Excel-varázslással, sokszor egy-egy dobozos rendszerrel, sokszor a vállalatirányítási rendszer megerőszakolásával, ám a rendszerek integráltsága nagyon alacsony fokú.

  Egyes európai országokban már van integrált építőipari megoldás, így az olasz vezető építőipari és beruházó cégek az STR Visiont használják, ami most már hazánkban is elérhető, ráadásul magyar felülettel.

  STR blu wMIÉRT AZ STR VISON?

  Melyek azok az előnyök, amit az STR Vision használata jelent egy kivitelező, egy fővállalkozó vagy egy beruházó cég számára? Néhány érdekes szolgáltatás:

  • A szoftver tetszőleges árlistával dolgozik, ami online vagy Excel-táblák gyors beemelésével frissíthető. Egy mozdulatra kész a projekt ajánlata és a saját költség, vagy egy árazatlan költségvetés.
  • Tetszőleges szabályok hozhatók létre (például vasbeton szerkezet készítése), így a korábban már kalkulált épülettípusokra egy mozdulattal lehet költségvetést készíteni.
  • A projektterv a költségvetés hierarchiája alapján készül, így nem kell újraírni a projekttervet, és a költségvetés adatai (például hány munkanappal kalkuláltunk) alapján készülhet a projekt ütemezése.
  • Az elfogadott költségvetés és a projekt ütemezése alapján naprakészen és a megállapodásnak megfelelő struktúrában követhetjük az építést, egy kattintással látható, hogy állnak a projekt költségei, fedezete vagy anyagfelhasználása.
  • Mivel minden adat egy helyen szerepel, a projekt adatai konzekvensek lesznek, minden szereplő átlátja a folyamatokat, így a cégek vezetése és a beruházó online beavatkozhat, ha nem megfelelően zajlik a fejlesztés.

  Az STR Vision nem csodaszer, mert adatok nélkül ő sem tud dolgozni, de minden információt csak egyszer kell megadni, viszont ha létezik az adat, akkor hirtelen minden átláthatóvá válik.

   

  K-EP LOGO w

  Kuczogi László
  cégvezető, K-ép Stúdió
  www.epitoipariszoftver.hu

   

   

  Eseménynaptár

  Március 2018
  H K Sz Cs P Szo V
  26 27 28 1 2 3 4
  5 6 7 8 9 10 11
  12 13 14 15 16 17 18
  19 20 21 22 23 24 25
  26 27 28 29 30 31 1

  Keresés

  kepzes 180x240

  MEHI-kepzes 180x180

  Banner-MAPASZ-120x240

  Partnereink

  EVOSZ-logo

  measzlogo fb

   

   

   

   

  proidea-logo-fb

  VarepitoPalyazat logo-web

   

   

  bme logo-kicsi

   

  Ybl-logo-kicsi

    mapasz-logo-web

   

  zeosz-logo-webebsz logo 2

   

   

   HuGBC LOGO kicsi

   

  TEGY-web

   Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

   Hazicincer logo

      Kivet-logo-web

   

   

   

   

  Construmalogo-web

    emsz-logo-web180

  mti hirfelhasznalo

   

  dimag logofinal-web

   
   
   observer logo-web