2024. március 19., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

VELUX  logo11 millió eurót fordított a VELUX Cégcsoport a 2009-es klímastratégiája bejelentése óta arra, hogy redukálja a termelőegységei által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségét.

A fosszilis fűtőanyagokról bio fűtőanyagok használatára való átállás hosszú és költséges folyamat - rendkívüli erőfeszítések eredményeképpen azonban elérhetők a környezet védelme érdekében kitűzött szén-dioxid-csökkentési célok.

A VELUX Cégcsoport 2009-ben hozta nyilvánosságra klímastratégiáját. A Cégcsoport célkitűzése, hogy 20 százalékkal csökkentse szén-dioxid-kibocsátását a 2012-es év végére – e cél meghatározásának alapjául a 2007. évi kibocsátást vették, amely akkor 100 000 tonna volt. A VELUX Cégcsoport nemrégiben publikált Vállalati Felelősségvállalás jelentésének adatai azt mutatják, hogy a CO2-kibocsátás egyelőre 10 százalékkal csökkent a 2007-es évhez viszonyítva. További 10 százalékos redukálást kell teljesítenie 2012 végéig, ha el akarja érni vállalását, mely korántsem könnyű.

A beruházások legnagyobb része arra irányult, hogy a VELUX Cégcsoport növelni tudja energiahatékonyságát és kevesebb üvegházhatású gázt engedjen a szabadba 22 gyárából, amelyek a Cégcsoport kibocsátásainak 90 százalékáért felelnek. Részben azért sikerült redukálni a szén-dioxid-kibocsátást, mert az olaj- és gáztüzelésű bojlereket lecserélték forgács- és pellettüzelésűekre.

A Cégcsoport további 43 millió eurót szán arra, hogy minél környezetkímélőbb termelést, fenntartható működést folytathasson. Tapasztalatuk szerint csak hosszan tartó, nagy erőfeszítések eredményeképpen érhetők el a környezet védelme érdekében kitűzött célok – így sikerült 2011-ben 8000 tonnányival csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátásukat. Az ökológiai lábnyom minimalizálása érdekében fontos, hogy nem csak a VELUX Cégcsoport termelőegységei, de minden vállalat tartsa magát lehetőségeihez mérten a célkitűzéseihez. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy akár megnövekedett CO2-kibocsátással is szembesülhetnek a vállalatok abban az időszakban, amíg klímastratégiájukat átültetik a gyakorlatba.

Két ok ad magyarázatot a jelenleg elért eredményekre; egyrészt a 2010-es szélsőségesen hideg tél, másrészt annak ténye, hogy számos befektetésünknek még nem érzékelhető a hatása. Nagy hidegben több energiát kell használnunk gyáraink és raktárhelyiségeink fűtéséhez. Amennyiben ez hagyományos fűtőanyaggal, vagyis olajjal és gázzal történik, a szén-dioxid-kibocsátás értelemszerűen megnő. Klímastratégiánk egyik sarokköve éppen az, hogy a fosszilis tüzelőanyagokról átálljunk a bio fűtőanyagok használatára, így még egy kemény télnek nem lesz hasonló hatása a jövőben. Ez képessé tesz majd minket arra, hogy elérjük célkitűzéseinket."– mondta David P. Meyer, a VELUX Cégcsoport üzemeltetési vezérigazgató-helyettese.

Új technológiákba való beruházásokkor számítani kell kezdeti problémákra, mielőtt érzékelhetők lesznek a fejlesztések pozitív hatásai. Nem szabad ilyenkor meginogni, ki kell tartani a kiválasztott stratégia mellett és véghez kell azt vinni. 2010-es beruházásaink teljes hatása 2011-ben vált érezhetővé, amikor több, mint 8000 tonna CO2-t spóroltunk meg." – tette hozzá David P. Meyer.

A VELUX Cégcsoport 11 millió eurót fordított arra, hogy 2012-re sikerüljön 20 százalékkal lejjebb vinnie CO2-kibocsátását. További 43 millió eurót abba fektetnek majd, hogy elérjék céljukat 2020-ra: addigra a Cégcsoport szén-dioxid-kibocsátását a felére szeretnék csökkenteni.

A vállalati felelősségvállalás a VELUX Cégcsoport üzletmenetének alapvető részét képezi. Ennek jegyében Cégcsoport-szerte a vezetők feladata gondoskodni arról, hogy működésük során társadalmi és környezetvédelmi ügyekkel is aktívan foglalkozzanak.

A VELUX Magyarország Kft. hosszú távú célokat tűzött ki maga elé, ami a fenntartható fejlődést és fejlesztést illeti. Annak érdekében, hogy a Cégcsoport a klímastratégiai célkitűzéseit meg tudja valósítani, két fő területet erősít globális szinten: az energiafelhasználás és az előállítási költségek csökkentését. A VELUX Magyarország Kft. a nemzetközi lépések fontos elemeként 2011-ben a tetőtériablak-gyártás során használt faforgács-elszívó rendszerét telepítette újra kb. 400 millió forint beruházással. A 490 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás mellett jelentős, 40%-os energia-megtakarítást realizált a gyár."– nyilatkozta Vincze Zoltán, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Forrás: FLOW PR

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web