2024. április 23., kedd

UJ HONLAP BANNER 250 100

A svájci Brugg Contec AG több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik a fi brillált szálerősítésű betonszerkezeteket illetően, ami számszerűsítve közel 20 millió négyzetméter elkészült, használatban lévő ipari padlót és térbetont jelent Európa-szerte.

A High Grade fibrillált szálerősítés sikerének elsődleges kulcsa a padozat vasalatának komplett elhagyásában vagy nagyobb terhelés esetén a vasalat és a szálerősítés kombinálásában, ezzel a vasalat optimalizálásában rejlik.

MIÉRT A HIGH GRADE FIBRILLÁLT SZÁL?

A High Grade fibrillált műszál a polimer szálak egy speciális fajtája. Talán ezzel a száltípussal készült betonszerkezetekből találhatunk a legtöbb és legrégebbi referenciákat főleg Európa-szerte, de természetesen a világ bármely pontján. Feltehetően azért, mert ez a szálfelület adja az egyik legjobb mechanikai kötést a cementmátrixhoz, ezáltal nagyon kellemes duktilitást kölcsönözve a betonnak.

Bekeveréskor gyorsan eloszlik, a megszilárdult betonban jól tapad. Növeli a beton ekvivalens húzó-hajlító szilárdságát, csökkenti a zsugorodását, alkalmazzák tűzgátló szerkezetekben, illetve agresszív környezetben is. Előnye továbbá, hogy a betonreceptúrát csak minimálisan mértékben befolyásolja. Nagyméretű vagy „fugamentes" kialakítás is lehetséges. Csökkenthető a vasalási költség és az ezzel járó szerelési munka költsége is. E szálfajta felhasználói az elmúlt 20 évben több ezer tonna acélt és ezáltal rengeteg pénzt és időt takarítottak meg. A méretezés pontos mérnöki módszerekkel történik az Eurocode alapján. Nézzünk néhány magyarországi alkalmazást!

A NYÍREGYHÁZI LEGO-GYÁR

lego2-webAz új, energiatakarékos villamos és világítási rendszerekkel felszerelt „zöld" gyárban a fröccsöntőkapacitás 2014-ben közel duplájára nő, emellett bővül a termékpaletta is: az idei évtől az eddig Nyíregyházán még nem csomagolt Lego-játékok előállítása is megkezdődik a Duplo késztermék-gyártás mellett. A beruházásra a társaság saját erőből 60 milliárd forintot fordított. Az ipari létesítményben műanyag fröccsöntő üzemet, dekorációs, feldolgozó és csomagoló részleget, raktárt, valamint egyéb termelési kiszolgáló gyárrészeket alakítottak ki. A létesítmény ipari padlójának tervezése során ezeket a funkciókat kellett figyelembe venni, és így közel 120 ezer négyzetméter padozat készült el High Grade szálerősítéssel (1. kép).

A gyártócsarnokoknál igény volt a nagytáblás padló készítésére, aminek az előnye, hogy a használat során kevésbé sérülékeny (a redukált fugaélek miatt), így a padló karbantartási igénye kisebb, élettartama pedig hosszabb.

A TÜSKECSARNOK MULTIFUNKCIÓS KÜZDŐTERE

A Tüskecsarnok története közel 20 évvel ezelőtt kezdődött: az épület egyike lett volna azoknak, amelyek a Budapestre tervezett világkiállításnak adtak volna otthont. Az épületre kiírt pályázatot az A&D stúdió tervezői, Lázár Antal és Magyar Péter nyerték meg, akik progresszív, ma is modernnek ható koncepciót alakítottak ki. Terveik alapján a Tüskecsarnok mintegy 60 százalékát építették meg 1996–1998 között. Az épületet félig a föld alá süllyesztették – központi küzdőtere 4 méterrel a talajszint alatt van –, ellipszis formájú, hálós tetőszerkezetébe pedig 84 darab, egyenként hat méter magas üvegtüskét építettek, amelyek napközben természetes fényt adnak a sportközpontnak, éjjel pedig világíthatnak.

tuskecsarnok jegpalya2-web

A Tüskecsarnok modern, látványos és sokoldalú komplexum, ahol mintegy húsz sportág versenyeit rendezhetik meg. A létesítményben jégkorongmérkőzéseken 2540, kézilabda- és kosárlabdameccseken 3908 fő fér el, de a mobil lelátók helyeivel együtt négyezer néző befogadására lesz alkalmas. A mobilfalas edzőtermek egységekre tagolhatók, de egyetlen nagy felületbe is nyithatóak, a csarnokot körbefutó menekülőfolyosó pedig egyúttal 200 méteres futópályát alkot. A központi aréna cserélhető burkolatot kap, ezzel gyakorlatilag az összes teremben űzhető sportág versenyeinek megrendezésére alkalmassá válik.

tuskecsarnok jegpalya-webTovábbá a Tüskecsarnok a jeges sportágak eseményeinek is otthont adhat. Ez utóbbi funkció szabta meg a pályalemez mind statikai, mind betontechnológiai tervezését is. A nemzetközi jégkorongbajnokság lebonyolítási igénye miatt változtatták a pálya méretét 35 × 60 méterre. Az új mérettel változott a statika is, az eredetileg betervezett két pályalemezt a biztonságos kivitelezés érdekében egy 22 cm vastag pályaszerkezetben határoztuk meg. Így a feladat adott volt: a 2100 négyzetméter felületű hűtőlemezét dilatációmentesen, egy egységként kellett kezelni. A statikai méretezés során a nagy táblaméret és a közel 1 : 2 oldalarányok miatt nem volt elegendő önmagában a szálerősített beton, így a fibrillált High Grade szálerősítés mellett alsó és felső acélháló is beépítésre került a jégpálya padlólemezébe, melyek egyidejűleg szolgálnak a gépészeti csövek rögzítésére is (2–3. kép).

A MÄRKLIN GYŐRI GYÁRTÓEGYSÉGE

Mearklin-webIdén készült el a német modellvasútgyártó cég győri üzeme is. Az újonnan épült gyárban, modern környezetben, de továbbra is tradicionális módon készítik a gyűjtők által kedvelt Märklin modellvasutakat. A 6100 négyzetméter hasznos alapterületű üzemcsarnok a technikai berendezésekkel együtt kilenc hónap alatt 9,4 millió eurós beruházással készült el. Az üzem új műanyagfröccsöntő, felületkezelő és festőműhelyekkel, valamint egy összeszerelő csarnokkal bővült. A fémfeldolgozás a Märklin göppingeni központi üzemének a kizárólagos feladata maradt. A győri bővítésnek köszönhetően a Märklin már minden nyomtávban képes vasútmodelljeit saját európai üzemeiben előállítani. „A magas minőségi követelmények és ügyfeleink folyamatos ellátásának garantálása érdekében elengedhetetlenné vált az összes különböző nyomtávú modellcsaládunk gyártásának visszatelepítése Európába" – mondta Florian Sieber, a Märklin vezérigazgatója.

A magas minőség természetesen a padlóépítés kapcsán is elvárás volt a német beruházó részéről. Nézzük meg, hogyan készül egy szálerősített ipari padló a gyakorlatban! A beruházó által megadott terhelések alapján elkészített statikai méretezésben előírt betonminőséggel dolgozunk. Ennek alapján a betonüzem elkészíti a betonreceptúrát, melyhez a méretezésben előírt mennyiségben kell adagolni a szálakat. A bekeverés történhet a betonüzemben vagy a mixerkocsiban. A szálak helyes elkeveredését ellenőrizni kell. Ha a minőségellenőrzés megtörtént, kezdődhet a bedolgozás. A bedolgozás egyaránt lehetséges surrantással vagy pumpálással, a betonpumpa megrongálódása nélkül (4. kép).

BPW HUNGÁRIA KFT. ÚJ SZOMBATHELYI RAKTÁRCSARNOKA

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projekt összköltsége 1 milliárd 612 millió forint, amelyből felépül egy több mint 11 ezer négyzetméteres logisztikai központ, így a jelenleg meglévő 40 ezer négyzetméter gyártóterület 6700 négyzetméterrel bővül. A beruházást az EU 486 millió forinttal támogatja.

BPW csarnok Szombathely 5-webBrumbauer József, a BPW Hungária ügyvezető igazgatója az előzményekről szólva elmondta: a 2008-as világgazdasági válságot követően tovább éleződött a verseny a világpiacon. A korábbi pozíciók megtartásához és bővítéséhez a BPW-nél is arra van szükség, hogy a megrendeléseket minél rövidebb határidővel teljesítse, amit úgy tud megtenni, hogy az alapanyagokat a gyár területén helyezi el. A társaság megrendelés-állománya folyamatosan bővül. Annak érdekében, hogy a termelés az erősödő igényeknek megfelelően növelhető legyen, a gyártókapacitás bővítése is szükséges volt. A versenyképesség növeléséhez hozzájárul a bővítmény átgondolt tervezése, ami többek között az új raktárcsarnok ipari padlójának vasalatoptimalizálását is jelenti.

Az ipari padlók szálerősítettek, viszont a nagy igénybevételek (59.65 kN legnagyobb keréknyomású targonca, illetve a legnagyobb polclábteher 141.75 kN, ami egy 100 × 150 milliméteres talplemezen keresztül adódik át) miatt a High Grade szálerősítést kombináltuk hagyományos vasalattal, így a tripla háló helyett elegendő volt az alsó és felső háló használata (5. kép).

A COLOPLAST MÁSODIK MAGYARORSZÁGI GYÁRA

Coloplast-webA dán Coloplast, a világ egyik legjelentősebb gyógyászati segédeszközöket készítő vállalata, Nyírbátorban építette meg a második magyarországi gyárát. A közel 20 ezer négyzetméter alapterületű új gyártóegység ipari padlója esetén fontos szempont volt a gyors kivitelezés. Ezt tette lehetővé a szálerősített padlórendszer. Ennél a projektnél nem volt szükség (a relatív kis terhelések miatt) kiegészítő vasalatra, így a kivitelezés során nem volt szükség vasalatszerelésre, így jelentős mértékben felgyorsult a padlóépítés (6. kép).

A felsorakoztatott példák is bizonyítják a fibrillált szálerősítésű padlólemezek sikerét. Egyes műszálgyártók szerint a beton megerősítésének egyetlen módja a makroszál alkalmazása. Természetesen, ha kizárólag makroszálat gyártanak, akkor nincs is más alternatíva, de tegyünk mégis különbséget, és nézzük meg, hogy mikor melyik szálnak van létjogosultsága. Elgondolkodtató a makro- és mikroszálak tekintetében az a régen megfigyelt paradoxon, hogy minél vékonyabbra húznak egy szálat, annál erősebb és annál nagyobb a hajlékonysága (A. Griffith). Vagyis 1 kg alapanyagból minél hosszabb szálat húznak, annál nagyobb lesz annak szakítószilárdsága. Érthető, hogy a szálgyártók többsége 100 μm és 10 μm közötti mérettartományban, közelebb a 10 μm-hez gyártják a szálakat. Gondoljunk csak a műszálas emelőkötelekre!

Mindezek a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mikró-, makroszálak és a fibrillált szálak helyes használata a kulcsa a jó minőségű betonszerkezetek tervezésének és kivitelezésének. Ugyanez a folyamat zajlott le a betonadalékszerekkel a kilencvenes évektől napjainkig. A professzionális felhasználók mára tisztában vannak, hogy mikor melyik adalékszert kell alkalmazni a betonreceptúra összeállítása során. Remélhetőleg a különböző típusú szálak alkalmazásában is ugyanez a tisztulási folyamat következik be a közeljövőben a betonszerkezetek megerősítése során.

Avers Fiber Kft.
www.avers.hu

Eseménynaptár

április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web