2024. március 28., csütörtök

UJ HONLAP BANNER 250 100

Kovacs-Zoltan Fulop-Zsuzsa Marosi-Miklos Foldes-Laszlo Ferenczy-Andras-kicsi2013. június 4-én adták át a  Creaton "Hozzuk együtt tető alá" - Kerámia tetőcserép középületeinken című kétfordulós pályázat első fordulója nyerteseinek a díjakat. 

Alábbiakban bemutatjuk a díjazott épületeket és építészeket és épületeket.

 

fuleky17-kicsiFélix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás építész által tervezett bodrogkeresztúri barokk Füleky Kúria felújítási tervpályázata nyerte el az első díjat.

A kúria műemléki jellegét tekintve igazi történelmi távlatokra tekint vissza. A barokk kolostort az 1950-es években építették át lakóépületté, majd később borászattal egészült ki. A Füleky Kúriát és a benne működő borászatot a közelmúltban vásárolta meg új tulajdonosa, akinek tervei szerint a kúria épületéből a borászati feldolgozó tevékenységet kivonva, azt látogatói központtá alakítja.

fuleky18-kicsi             fuleky24-kicsi

Felix-Zsolt-DLA-es-Fialovszky-Tamas-I-dijasok-kicsiAz épület átalakításának koncepciója a kúria építéstörténeti dokumentációi alapján a feltételezett eredeti állapot visszaállítása, valamint olyan funkciók hozzáadása, ami a jelenlegi használathoz elengedhetetlenül szükséges. Mindehhez a tervezők a tetőfedési eljárásnál a Creaton antik egyenes vágású kézi mintázású gépi bordázású kefélt hornyolt tetőcserepet választották.

Gutowski-Robert-megosztott-masodik-dijat-kapott-kicsiA második díjat megosztva Gutowski Robert építésznek, a tápi Bencés Erdei Iskola tervezéséért, és Czégány Sándor építésznek, a helvéciai Református templom tervezéséért ítélte a bíráló bizottság.

Gutowski Robert építészt Táp falu középpontjában található, Bencés Erdei Iskola átalakításával, bővítésével és felújításával bízták meg. Tervezetében az erdei iskolaként működő épületet új foglalkoztató és hozzátartozó kiszolgáló, tároló helyiségekkel egészítette ki, illetve felújítási munkálatok keretében a meglévő vizesblokkok korszerűsítését, akadálymentesítését tűzte ki célul.

Bences-Erdei-Iskola_Tap_e11_latvanytervek-kicsiA tervezés során kiemelt figyelmet kapott a településszerkezeti övezetbe való illeszkedés és az erdei iskola funkció megtartása, ezért a hagyományos formák, tömegarányok, és természetes anyagok kerültek előtérbe. Mindehhez jól illeszkedik a tervező által választott Creaton Róna hornyolt egyenes vágású tetőcserép.

Czegany-Sandor-veszi-at-dijat-Marosi-Miklostol-kicsiHelvécia település új Református templomának békebeli gondossággal készült tervezéséért Czégány Sándor építészt szintén második díjjal jutalmazta a szakmai zsűri. A Helvécia Református Egyházközösség egyértelmű igénye volt az építménnyel szemben, hogy az karakteresen református jelleggel bírjon. A templom a reformátusok Kálvin-csillagát formázza. Kívülről főhangsúlyt kap a bejárati torony, amely alatt a templomtérbe lehet belépni. A földből kiemelkedő fehér vastag falak és az azokra leereszkedő meredek, csillag alakú tető között visszaugratott anyagváltás - boronafal- oldja és erősíti a robosztus tömegalakítást.

Helvécia református templom

A magyar építőhagyományokba szervesen beépülő román gót és reneszánsz formajegyeket viselő épület- Kós Károly nyomdokain haladva összességében mégis mai épületként áll majd.

Karlovecz-Zoltan-veszi-at-a-kulondijat-Marosi-Miklostol-kicsiKarlovecz Zoltán építész, a pécsi, műemléki környezetben található foghíjra épített 5 lakásos társasház tervezetéért, a „különleges megoldások" kategóriában, a homlokzatra átforduló sík kerámia tetőcserép alkalmazásáért különdíjban részesült.

A történelmi városrészbe tervezett társasháznak számos kritériumnak kellett megfelelnie. Egyrészt fontos cél volt a tervezett épület illeszkedése a környék történelmi hangulatába, érintetlen világába.

Karlovecz Zoltán: Pécs,  ötlakásos társasház látványterv

Szintén fontos elvárás volt a gazdaságosság, a modernitás, a tűzvédelmileg is korszerű, élhető épület megalkotása. A tervező homlokzatra átforduló tetővel csökkentette az épülettömeget, a tető és a homlokzat között a csatornát elrejtve a párkányt elhagyva egyfajta hangsúlytalan tető átfordulást alakította ki. Így esett a választás a Creaton Dominó cserepére, és így alakult ki az épület két színe: a natúr téglavörös, és patinás rézzöld.

Homlokzatra forduló tető Domino tetőcseréppel burkolva

 

Kapcsolódó cikk(ek):
A "HOZZUK EGYÜTT TETŐ ALÁ! - Kerámia tetőcserép középületeinken pályázat I. fordulójának díjazottai 
Meghosszabbított beadási határidő - Creaton "Hozzuk együtt tető alá" pályázat
Kétfordulós pályázat

 

Forrás: Build-Communication Kft.

 

Eseménynaptár

Március 2024
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Keresés

banner kne 180 240

mehi-banner-media 120x240

Partnereink

EVOSZ-logo

measzlogo fb

 

 

logo rigips-w 

proidea-logo-fb

VarepitoPalyazat logo-web

 

 

bme logo-kicsi

 

Ybl-logo-kicsi

  mapasz-logo-web

 

zeosz-logo-webebsz logo 2

 

 

 HuGBC LOGO kicsi

 

TEGY-web

 Burkolattechnika-egyesulet-logo-web

 Hazicincer logo

    Kivet-logo-web

 

 

 

 

Construmalogo-web

  emsz-logo-web180

mti hirfelhasznalo

 

dimag logofinal-web

 
 
 observer logo-web