15. alkalommal adták át az OTP Business Társasházi pályázat díjait

1134

Közösségi helyszínként éled újjá egy négyszáz lakásos lakótelepi tömbház korábban lomtárként használt helyisége az OTP Business Társasházi pályázata segítségével. Emellett fűtési és világítási rendszerek korszerűsítése, tetőszerkezet javítása és napelemes energiaellátás megvalósítása is szerepel a 15. alkalommal kiírt pályázat nyertes megoldásai között. A szakmai zsűri a közel ezer beérkezett pályázatból választotta ki a legjobbakat, melyek megvalósításához az OTP Bank összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatással járul hozzá.

Az OTP Bank másfél évtizedes Társasházi pályázata révén is támogatja a lakóközösségeket a környezetük megújításában, korszerűsítésében, valamint az épületek és a lakók biztonságát célzó fejlesztések megvalósításában. A támogatás odaítélése során kiemelt figyelmet fordított a szakmai zsűri a fenntarthatóság, energiatakarékosság és a környezetvédelem szempontjaira.

Nyertes pályázatok

A nyertes pályázatok között szerepel egy fővárosi négyszáz lakásos, közel ezer fős paneltömb beruházása is. A korábban kihasználatlan, jobbára lomtárként funkcionáló földszinti közös helyiségüket alakítják át klubbá, amit eredetileg a gyermekes családok programjaihoz szántak. Időközben azonban a lakóközösség lelkesedése révén előadások, foglalkozások, hobbikörök helyszínévé is válhat a terem, aminek vizesblokk- és fűtésfelújítása a pályázati támogatásból történik majd.

Szintén a pályázat révén újul meg a várpalotai Árpád utca egyik társasházának fűtési rendszere, valamint a csapadék gerincvezetéke. De a budapesti Bécsi úton és a Pillangó Parkban található egyes társasházak lakóközösségei is rövidesen nagyobb biztonságban és komfortosabban érezhetik magukat. Az előbbi esetén a tetőszerkezet javítását végezhetik el, az utóbbinál pedig a napelemes energiaellátást alakíthatják ki a pályázaton elnyert támogatás segítségével. A nyertes pályázatok között emellett szerepel menekülési útvonal biztonságossá és egyben energiatakarékossá tétele, lépcsőházi bejárati ablakok és ajtók cseréje, valamint szellőzőrendszer korszerűsítése is.

Idén 30 millió forintos támogatást osztottak ki

A lakásszövetkezetek és társasházak támogatását célul kitűző felhívás közel ezer pályázója közül a 15. évforduló apropóján 15 nyertes pályamunkát választott ki a szakmai zsűri, melyeket az OTP Bank a tavalyi összeg duplájával, összesen 30 millió forinttal támogat. Az első helyezett 2,7 millió forintot kap a megvalósításra, azonban a legkisebb támogatás is eléri az 1,3 millió forintot, ami óriási segítség az érintettek számára a több millió forintra rúgó beruházásokhoz.

Dancsné Engler Bernadett, az OTP MKV terület vezetője. Forrás: OTP Bank

„Visszaigazolja a pályázat létjogosultságát, hogy évről évre ilyen sok a jelentkező. Számunkra is öröm, hogy a vissza nem térítendő támogatásunkkal összesen 80 millió forintnyi építőipari beruházáshoz járulhatunk hozzá. De talán még fontosabb, hogy a közösségépítéshez, a fejlesztések megvalósításával a lakástulajdonosok összefogásához is hozzá tudunk tenni, szebbé téve több ezer ember mindennapját. A korszerűsítések, fejlesztések energiakímélőbbé, környezetbarátabbá és fenntarthatóbbá teszik az épületeket, ráadásul segítenek a szemléletformálásban. Ez az oka, hogy az értékelés során is ezeket a megoldásokat részesítettük elsősorban előnyben” – mondta Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozási területének vezetője a díjátadó eseményen.

Az OTP Bank a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély Programját is támogatta

Idén a lakóközösségek nemcsak maguk számára nyerhettek vissza nem térítendő támogatást a fejlesztési terveik megvalósítására, hanem egy rászoruló család lakhatási körülményeinek a javításához is hozzájárulhattak, ugyanis az OTP Bank minden századik benyújtott érvényes pályázat után 1 millió forinttal támogatta a Habitat for Humanity Magyarország Második Esély Programját. Ennek eredményeként 10 millió forinttal támogatja a bank a szervezetet, melynek képviseletében Szegfalvi Zsolt szintén felszólalt az eseményen. A szervezet ügyvezető igazgatója elmondta, hogy fontosnak tartják a kezdeményezést, amely jó példája a széleskörű összefogással megvalósított, a meglevő épületállomány korszerűsítését és energiahatékonyságot célzó mintaprogramoknak. A támogatásból önkéntes munkával egy a lakhatását elvesztett kisgyermekes család számára hoznak létre méltó és megfizethető otthont.

Az idei OTP Business Társasházi pályázatán lakóközösségek indulhattak és pályázhattak a külső és belső, közös terek használatára irányuló fejlesztési ötletekkel, az üzemeltetést hatékonyabbá, fenntarthatóbbá és környezetkímélőbbé tevő tervekkel, vagy akár állagmegóvásra és akadálymentesítésre vonatkozó elképzelésekkel.

A Társasházi pályázat keretében – a korábbi évekhez hasonlóan – a nyertes pályázatok benyújtói 100.000 forint értékű ajándékutalványt is nyertek.

 

Forrás: OTP Bank