Az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában

    45

    When

    2024/04/18 - 2024/04/19    
    09:00 - 17:00

    Event Type

    A 2024-es Pollack Expo idén arra vállalkozik, hogy bemutassa: milyen technológiai megoldások együttes alkalmazásával jöhet létre egy intelligens épület. A kiemelt téma mellett az idei rendezvényen az elmúlt időszakban egyre inkább fókuszba kerülő elektromosjármű-iparhoz kapcsolódó hallgatói fejlesztések is megjelennek, például látható lesz egy elektromos gokart, amelyet a PTE MIK gépész, ipari termék- és formatervező, villamosmérnök, illetve mérnökinformatikus hallgatói építettek.

    Helyszín: Expo Center Pécs, 7631 Pécs, Megyeri út 72.

    A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által 17. alkalommal megszervezett szakkiállításon több mint 100 szekcióelőadáson vehetnek részt az érdeklődők, akik mintegy 130 kiállító cég standján ismerhetik meg az újdonságokat. Vagy részesei lehetnek olyan látványos bemutatóknak, mint a 3D-nyomtatás, illetve a hallgatók számára meghirdetett zsaluzatépítő verseny.

    Számtalan eszköz, fejlesztés, komplett rendszerek születtek az elmúlt években az okosotthonok működtetésére, de ma már ott tartunk, hogy ezek az eszközeink automatikus és összehangolt működtetése mellett adatokat gyűjtenek rólunk, monitorozzák a viselkedési szokásainkat, és a mesterséges intelligencia ezeket kiértékelve képes optimalizálni az otthonunk működését. Hol tart ma az okosotthonok fejlesztése és mit hozhat a jövő? – többek között ezekről is szó lesz a Pollack Expon szekcióelőadásain és a kiállítási térben is.

    Felhasználóként szinte mindenki kapcsolatba kerül a házakkal, a fűtéssel, a vízrendszerekkel, a világítással, a környezetvédelemmel, az energiatakarékossággal, és a funkcionalitás mellett nem mindegy, hogy miként is néz ki egy használati tárgy. Többek között ezért is érdemes megismerni az újdonságokat az idei Pollack Expon. A PTE MIK szakkiállítása egyre népszerűbb a műszaki börzék között, és ez nem csupán az évről évre gyarapodó kiállítók számából látszik, hanem abból is, hogy a hagyományos kiállítói szekciók mellett új szakmaterületek is megjelennek. A szervezők évek óta külön figyelmet fordítanak a pályaválasztási döntés előtt álló középiskolásokra, számukra speciális céges túrákat szerveznek a Pollack Expo két napján.

    Open4Business 2024 – nyiss az üzletre Pécsett!

    Idén a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a Pollack Expo keretei között rendezi meg nemzetközi üzletember-találkozóját, amelyen az előre szervezett tárgyalásokon kívül számos lehetőség adódik az üzleti kapcsolatok elmélyítésére. Az idei Open4Business fókuszában a gépipar, a gépgyártás, a fémfeldolgozás, az elektronika, a mérnöki tevékenységek, az automatizálás, a klaszter-együttműködés áll, így témájában kiválóan illeszkedik a Pollack Expohoz. A két esemény összefonódása az innovatív ötletek megosztására és a világ különböző részeiről a legfrissebb trendek megismerésére is alkalmat ad, a személyes kapcsolatépítés nemcsak üzleti előnyöket hoz, hanem inspirációt és motivációt is ad a vállalkozásoknak.

    A Pollack Expo az egyetem, az ipar és a mérnöktársadalom találkozóhelye

    A Pollack Expo egy olyan esemény, amely sokkal több egy évente megrendezett szakkiállításnál. Üzletkötési és továbbképzési lehetőség, élmény, egyfajta alumnitalálkozó a „Pollackon” végzett mérnökök számára, valamint tudás- és tapasztalatszerzési lehetőség a jelenlegi egyetemi hallgatóknak. A kiállító cégek képviselői, tulajdonosai között szinte mindenhol találunk egykori „Pollackos”-t, az együvé tartozás, az alma materhez való kötődés új dimenziókat nyit meg az üzleti kapcsolódásokban. Azonban sok szakember azért látogat ki a Pollack Expora, mert a szekcióelőadások nagy százaléka a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara által akkreditált, ez a regisztrált kamarai tagok számára kiváló alkalmat teremt kreditpontok szerzésére.

    A Pollack Expo kétnapos kihelyezett oktatási helyszín a PTE MIK hallgatói számára

    A valamikori épületgépész és villamos szaknapokat is azzal a céllal rendezték meg a MIK elődintézményében, a Pollackon, hogy a hallgatók megismerhessék a legfrissebb kutatásokat, technológiákat, a mérnökséget érintő folyamatokat, kerüljenek kapcsolatba az ott kiállító cégekkel, amelyeknél később akár állást is találhatnak. Ma sincs ez másként, ezért a kar két napra a Pécsi Expo Centerbe költözik, ahol a diákoknak meghatározott kredit értékű aktivitást kell kifejteniük. Mindehhez a kar szakemberei és hallgatói által fejlesztett iWASTHR platform felhő alapú szolgáltatásrendszer ad hátteret, amely amellett, hogy egységesen kezeli a rendezvényre való regisztrációt és a programbeosztást, nyomon követi a látogatók érdeklődését, és pontos statisztikát is ad a tevékenységeikről. Az iWASTHR a Magyar Marketing Szövetség döntése alapján a technológiai megoldások kategóriában országos szinten az egyik legjobbnak bizonyult, amiért a közelmúltban Marketing Gyémánt Díjat kapott.

    A Pollack Expo részletes programja itt érhető el: https://pollackexpo.mik.pte.hu/

     

    Forrás: PTE MIK